20 жовтня, 2022

Україна повернула з російського полону 108 жінок

З російського полону повернулися 108 жінок (Фото: Facebook/Андрій Єрмак)

Україні вдалося провести маштабний обмін полоненими. Цього разу додому повернулися 108 жінок. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак підкреслив, що це був перший суто жіночий обмін. Додому повернулися 35 захисниць із ЗСУ, 32 представниці Військово-морських сил, 12 жінок із Територіяльної оборони, 8 – із Національної ґвардії, включно з 2 із “Азову”, 5 – із Державної спеціяльної служби транспорту, 4 – із Державної прикордонної служби України та 12 цивільних. Усі звільнені з полону пройдуть медичний огляд та реабілітацію. 

Глава ОПУ додав, що людей захоплювали в полон за те, що ті перевозили гуманітарну допомогу для дітей-сиріт. Також звинувачували їх у „шпигунстві“ й „тероризмі“.

„Це був нервовий обмін. Надто багато деталей і моментів, які могли вплинути на процес, змінити його хід. При обмінах завжди багато ризиків, які треба прораховувати від моменту підготовки та під час самого процесу“, – підкреслив А. Єрмак.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими повідомили, що найстаршій зі звільнених полонених –  62 роки, наймолодшій – 21 рік. Серед звільнених жінок 37 раніше були евакуйовані з „Азовсталі“. Додому повертаються також захисниці, відзначені державними нагородами.

 

Коментарі закриті.