18 листопада, 2021

ЕС виключив Україну із зеленого переліку Covid-19

Европейський Союз виключив Україну зі списку безпечних з точки зору поширення коронавірусу країн. Таке рішення 5 листопада ухвалили посли країн ЕС, але офіційно про це повідомили 9 листопада. Перебування у цьому переліку означає, що ЕС рекомендує своїм членам скасувати обмеження на необов’язкові (туристичні) подорожі для громадян цих країн. Тепер є рекомендація обмежити такі поїздки. Але це не позбавляє можливості для країн-членів скасувати тимчасові обмеження на поїздки до ЕС для повністю вакцинованих мандрівників з України.

Міністер закордонних справ України Дмитро Кулеба запевнив, що радикальних змін для українців зараз не буде. А дипломати працюють, щоб змін взагалі не було.
Україна була у безпечному переліку з липня цього року, але ситуація з коронавірусом в Україні за останній місяць різко погіршилась. Зараз безвізовий в’їзд до більшости країн ЕС для українців з ковідними документами відкритий.

ЕС оновлює зелений перелік кожні два тижні, й ще 8 жовтня експерти чекали на неґативне рішення щодо Києва через ситуацію з коронавірусом. Цього не сталось, але такі країни як Франція та Німеччина самостійно обмежили в’їзд українцям тільки за сертифікатами про вакцинацію.

Так само і нинішнє рішення Ради ЕС матиме рекомендаційний характер для країн союзу, тому кожна з них сама вирішить, як посилювати правила. Члени ЕС визначаться за кілька днів або ж не більше тижня. І їхня позиція буде у тому числі залежати від ситуації з ковід в Україні. Тому правила в’їзду в кожну країну ЕС українці мають ретельно перевіряти перед поїздкою на спеціяльній карті МЗС.

Епідемічна ситуація погіршується не лише в Україні. За останні місяці Евросоюз вже суттєво скоротив перелік країн зеленої зони.

У серпні ЕС визнав українські ковід-сертифікати про вакцинацію. У більшості европейських країн наразі діють правила, коли вакцинованим українцям дозволено в’їзд, якщо вони пред’являть документи про щеплення.

 

Коментарі закриті.