8 грудня, 2017

Вісті Фундації ім. Івана Багряного, ч. 207

Д-р Павло Гриценко

Управа Фундації ім. Івана Багряного щиро вітає членів та жертводавців Фундації, редакторів, працівників та читачів газети „Свобода“, провід та членство Українського Народного Союзу, представників Фундації в Україні Олександра Шугая в Києві, Олега Романчука в Львові, Сергія Козака на Полтавщині, Петра Антоненка в Чернігові та Фіделя Сухоноса в Дніпрі та всю українську громаду діяспори, український уряд та народ з Новим Роком та святом Різдва Христового й бажає всім щастя, здоров’я й всього найкращого!

Премію ім. Івана Багряного отримав Павло Гриценко

Премію ім. Івана Багряного присуджує Фундація з 1996 року особам, які роблять визначний внесок у розубову державної незалежности України. Вона присуджуєтсья щороку 2 жовтня до дня народження І. Багряного. Лавреатам премії вручається диплом та 1,000 дол. В 2017 році лавреатом премії є Павло Гриценко. 

Сергій Козак 

Д-р Павло Гриценко

Д-р Павло Гриценко

Доктор філологічних наук, директор Інституту української мови Національної Академії Наук України (від 2008 року) Павло Гриценко, народився 23 вересня 1950 року в селі Матроска на Одещині. Освіту здобував спершу в селі, а далі в Ізмаїлі‚ в Одеському університеті ім. Іллі Мечникова‚ де закінчив українське відділення філологічного факультету. Вчителював у сільській школі, працював асистентом катедри української мови Одеського університету‚ потім – в Інституті мовознавства, а з утворенням Інституту української мови – у цій установі. Дослідницьку роботу впродовж низки років поєднував із викладанням мовознавчих курсів та читанням спецкурсів в університетах України та Польщі.

У своїх дослідженнях П. Гриценко особливого значення надає проблемі мовокористування і мовотворчости знакових особистостей – клясиків і сучасних українських авторів‚ вивчає й популяризує спадщину науковців попередніх поколінь, повертає в науковий обіг цінні лінґвістичні праці (уклав і опублікував книжку призабутих цінних досліджень про мову Тараса Шевченка).

П. Гриценко опублікував понад 500 наукових і науково-популярних праць‚ долучився до підготовки й видання понад 50 монографій і наукових збірників про українську та інші слов’янські мови‚ є видавничим рецензентом численних наукових досліджень в Україні та Польщі. Наукові мовознавчі праці П. Гриценка сприйняті й високо оцінені фахівцями в Україні та поза її межами.

Великого значення П. Гриценко надає функціонуванню української мови в Україні та за її межами‚ бере участь у створенні законодавчої бази щодо повноформатного функціонування української мови як державної на всій території України в усіх сферах суспільної комунікації.

П. Гриценко часто виступає у засобах масової комунікації, на наукових зібраннях, засіданнях представницьких і державних органів влади, різноманітних публічних заходах у різних містах України.

Упродовж років П. Гриценко бере участь в роботи жюрі Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика, проведення якого має високий позитивний розголос. П. Гриценко – автор ґрунтовної передмови до збірника „Мовний світ Івана Багряного“ (Київ, 2016), який побачив світ завдяки Фундації ім. І. Багряного.


У Дніпрі вітали активістів

Фідель Сухоніс

Книга Тетяни і Сергія Дзюбів.

Книга Тетяни і Сергія Дзюбів.

Фундація ім. Івана Багряного та Всеукраїнський щомісячник „Бористен“ (представництво Фундації ім. І. Багряного на Січеславщині) заснували відзнаку ім. І. Багряного.

У 2017 році лавреатами почесної нагороди стали: керуючий Дніпропетровською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріярхату Симеон за розбудову Української Церкви на теренах Наддніпрянщини і підтримку бійців і родин українських воїнів; поетеса, перекладач, літературознавець Тетяна Дзюба (Чернігів) – за переклади українською мовою віршів видатних поетів світу; письменниця Світлана Талан (Сєверодонецьк Луганської области) за систематичне висвітлення боротьби за незалежність і сучасне життя Донбасу в художніх творах та у журналі „Бористен“; родина Івана та Світани Свириденків (Конектикат) – за просвітницьку роботу в діяспорі та Україні‚ підтримку Збройних Сил України; письменник, журналіст, перекладач, критик, президент Літературно-мистецької академії України Сергій Дзюба (Чернігів) – за видатну міжнародну діяльність на благо України; подружжя Антона та Ольги Філімончуків (Ню-Джерзі) – за участь у численних громадських акціях, спрямованих на утвердження незалежности України.

Відзнака Фундації ім. Івана Багряного.

Відзнака Фундації ім. Івана Багряного.

27 жовтня віншували нагороджених.


Щиро дякуємо за підтримку Фундації!

Від часу появи попередньої сторінки Фундації ім. Івана Багряного прислали пожертви на різні цілі такі особи: 1‚100 дол. – Оксана Мостович (з них 500 дол. на видавничу діяльність „Бористену“ та на допомогу оборонцям України та їх родинам, 500 дол. для журналу „Березіль“ в Харкові та 100 дол. для потреб Фундації)‚ 1,000 дол. – Віра Боднарук для Товарства Української Мови (ТУМ)‚ 750 дол. – Іван Буртик для „Бористену“ на видання книги; 500 дол. – Ольга Матула в пам’ять її чоловіка Петра Матули, який помер 2 жовтня (з них 300 дол. для Фундації та 200 дол. для журналу „Бористен“)‚ 400 дол. – Ярослава Француженко в пам’ять покійного П. Матули для Фундації)‚ 225 дол. – Валентина Чудовська (з них 125 дол. для „Бористену“ та 100 дол. для бюлетеню „Наша Церква Київський Патріярхат“), 200 дол. – Тереня Тонкович для потреб в Україні‚ 172 дол. – Раїса Хейлик на пачку харчів для родини вояків, а решту для „Бористену“, по 100 дол. – Роман Воронка та Ірина Щерба на потреби Фундації‚ 25 дол. – Ірина Бікерстоф-Смик для Фундації.

Управа Фундації щиро дякує всім жертводавцям й прохає далі підтримувати Фундацію своїми пожертвами, щоб вона могла допомагати видавництвам, журналам та газетам України, пораненим воякам та їх родинам та сиротам.

Коментарі закриті.