8 грудня, 2017

На Волині вшанували Валентина Мороза

Валентин Мороз

ЛУЦЬК. – 7 вересня 81-річний Валентин Мороз, історик, представник українського національного руху, дисидент і політв’язень, який нині мешкає у Львові, отримав звання „Почесний громадянин Волині“. Таке рішення прийняла Волинська обласна рада, визнаючи його заслуги перед краєм та Україною.

В. Мороз родом з села Холонів району Волинської области. Вперше його заарештували за проукраїнську діяльність у 30-річному віці й засудили до чотирьох років позбавлення волі. На свободу вийшов 1 вересня 1969 року і знову взявся за „антирадянську аґітацію і пропаґанду“.

У 1970 році В. Мороза засудили вдруге – на 14 років і визнали особливо небезпечним рецидивістом. Українська інтеліґенція різко відреаґувала на беззаконня й жорстокість суду, у США й Канаді відбулися демонстрації протесту біля радянських посольств і консульств. Але рішення радянського суду вступило в силу.

У 1974 році у Володимирській тюрмі В. Мороз оголосив голодування і витримав п’ять місяців добровільної відмови від їжі й таки виборов право на поліпшення умов тюремного утримання. Пізніше вистояв і проти примусового лікування у московському Інституті судової психіятрії.

Звільнили в’язня 1979 року під тиском світової громадськости в рамках підготовки американо-радянських переговорів щодо підписання Договору про обмеження стратегічних озброєнь (ОСО-2).

У США звільнений В. Мороз зайнявся викладацькою та громадською роботою. На початку 1990-их років повернувся в Україну.

Коментарі закриті.