13 жовтня, 2022

Відкрили пам’ятник Павлу Горянському

Освячує пам’ятник Архиєпископ Вишгородський Агапіт. (Фото: Держком­телерадіо)

КИЇВ. – 1 жовтня в Державному історико-меморіяльному Лук’янівському заповіднику відкрили встановлений з ініціятиви і на кошти переважно кримських українців пам’ятник на могилі лідера Крайової української ради в Криму в 1919-1920 роках, консула УНР в Криму, літератора, педагога, фахівця бібліотечної справи, науковця Павла Горянського (1878-1935). Організатор заходу – Крайова рада українців Криму (КРУК).

В урочистостях взяли участь представники громадськости Криму, Києва та Львова, Меджлісу кримськотатарського народу, органів влади та духовенства.

На місці поховання встановлена майже двометрова кам’яна плита, на якій розташовані інформація про небіжчика, зображення Криму, прапора, а також герба УНР. Місце пам’яті облаштоване за проєктом скульптора, члена Національної спілки художників України Володимира Кореня. 

Освячення пам’ятника звершив вікарій Київської єпархії ПЦУ, намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, Архиєпископ Вишгородський Агапіт. Його участь у заході стала черговим символічним підтвердженням уваги священноначалля ПЦУ до проблем кримських українців.

„Відкриття і освячення пам’ятника Павлу Горянському – це знакова подія для громади кримських українців, яка є другою за чисельністю в Криму і перетворена окупантами на одну з двох найбільш дискримінованих етнічних спільнот на Кримському півострові“, – переконаний голова Оргкомітету зі встановлення пам’ят-ника Андрій Іванець. Він наголосив, що належне вшанування пам’яті лідера українців Криму у 1919-1920 рр. в умовах сучасної російсько-української війни є частиною спротиву намірам Росії знищити українську ідентичність, нагадуванням про важливий досвід самоорганізації української громади Криму понад століття тому та свідченням твердої віри у перемогу України. 

Скульптор В. Корень шляхетно передав оргкомітету зі встановлення пам’ятника велику частину гонорару на популяризацію імені П. Горян-ського.

У своєму виступі завідувачка відділу охорони та збереження пам’яток Лук’янівського заповідника Оксана Борисюк зазначила, що саме активісти української громади Криму здійснили важливу справу облаштування поховання П. Горянського і перетворили його на місце пам’яті, де тепер регулярно відбуваються публічні заходи.

„Вшановуючи пам’ять українця Павла Горянського, маємо продовжити його справу не тільки звільнивши Крим, а неодмінно повернути Україну в Крим“, – зазначив представник КРУК Сергій Ковальський. Він зачитав заяву КРУК до Прези-дента України з оцінкою поточної ситуації та закликом невідкладно розпочати процес створення військово-цивільної адміністрації АР Крим і Севастополя, яка повинна відпрацювати всі питання життєдіяльності Криму в перші хвилини його звільнення.

Перший заступник голови Дер-жав-ного комітету з питань телебачення і радіомовлення України, голова ОУН Богдан Червак підкреслив: „Безумовно, ЗСУ звільнять Крим від московської нечисті, а кримська земля стане невіддільною частиною соборної Української держави, будівничим якої був славної пам’яті Павло Горянський“.

Заступник Постійного представника Президента України в АР Крим Денис Чистіков заявив про символічність відродження могили П. Горянського у воєнний час, а також про те, що відзначення таких видатних осіб є ключовим кроком до відновлення історичної справедливости та пам’яті про видатних українців Криму.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, президент Світового конґресу кримських татар Рефат Чубаров закликав українців і кримських татар до єднання у боротьбі з російським аґресором.

Завідувач відділу Українського інституту національної пам’яті Ігор Каретников наголосив на ролі відомих українців у творенні та захисті Української держави.

„Відкриття пам’ятника зараз, у час повномаштабної війни з Росією – це справжнє диво, яке надихає, окрилює та наглядно доводить: якщо цей народ будує і відкриває пам’ятники у часи війни, то його точно не зламати і не перемогти“, – переконаний політичний радник Світового конґресу українців Тиміш Мартиненко-Кушлянський. 

“Наразі тисячі українців Криму боронять свою державу в лавах Збройних сил, Національної поліції та інших силових структур. На жаль, чимало з них вже загинули. Ми розуміємо чому це робимо, тому що Крим – це Україна! І це наше майбутнє, це майбутнє наших дітей!”, – наголосив на заході представник КРУК, військовослужбовець, один із доброчинців Сергій Мокренюк. 

Голова Ради ветеранів КРУК Сергій Вікарчук розповів, що частина ветеранів долучилася до створення пам’ятника П. Горянському фінансовими внесками. За підрахунками Ради ветеранів, вже 61 кримчанин-захисник України загинув під час російсько-української війни. „Ми ніколи не забуваємо наших героїв“, – сказав С. Вікарчук. 

Керівник „Козацької пошти“, дизай-нер, художник і видавець Андрій Пилюх зі Львова на прохання оргкомітету зі створення пам’ятника виготовив художній конверт із зображенням П. Горянського та його біографією, тематичну „власну марку“ (державна марка з купоном із зображенням пам’ятника) і спеціяльний штемпель. Символічним завершенням заходу стало спільне урочисте погашення його учасниками сувенірного конверта спеціяльним штемпелем.

Павло Горянський (1878-1935) – громадсько-політичний діяч, літератор, педагог, журналіст, публіцист, фахівець бібліотечної справи, історик книги, бібліограф, народився 27 січня 1878 року в родині священика у с. Кримки Звенигородського повіту (тепер Шполянський район Черкаської области). Середню освіту здобув у Богуславі та Києві, вищу – в Тарту (Естонія). Вчителював у Катеринославі, Умані, Ялті, брав участь в українському громадському і культурному житті. У 1919 році в Севастополі на з’їзді українських організацій Криму був обраний головою Малої Ради (виконавчого комітету) Крайо-вої Української Ради в Криму. У середині 1920-их років переїхав з Ялти до Києва і почав працювати у Всенарод-ній бібліотеці України (тепер НБУ ім. В. Вернадського). На початку 1930-их років  під час чистки був звільнений як „буржуазний націоналіст“. Помер 10 січня 1935 року у Києві.

 

Коментарі закриті.