13 жовтня, 2022

Російським солдатам бракує навіть шкарпеток

Листування  росіян, причетних до війни проти України, виявляє ряд проблем держави-аґресора. Передовсім слабкість матеріяльного забезпечення війська. У соціяльних мережах з’явився лист Андрія Мустяци з Санкт-Петербурга: „15 жовтня їду в зону СВО (чи туди де війна). Якщо хтось має бажання чимось допомогти і передати щось нашим бійцям,  буду радий. Чого бракує від початку війни? Це сигарет-запальнички, нижня білизна зимова, консерви, ліхтарі, складні ножі, сало солоне, тактичні рюкзаки, бензопилки, генератори, саперні лопатки, біноклі, цукерки, чай, кава, газові пальники (обов’язково балони з зимовим газом), макарони, кетчуп, майонез, часник, медицина вся, турнікети, шини, серветки вологі, квадрокоптери, розгрузки, домкрати від 10-12 тонн, ключі від 5 до 72, викрутки різні. У мене на сторінці є інфа про те, що купив. Купував за свої гроші, але дехто вирішив зробити свій внесок.  Сьогодні прийшов сусід і приніс 80 пар шкарпеток. Виїжджаю“. 

Отже, майбутній вояка має купити геть усе, бо на фронті росіяни голі й босі.

Далі. Російські військові залишили на своїх позиціях на Київщині листи від нібито простих росіян зі словами підтримки та обґрунтуванням того, чому це нормально, що окупанти вторглися на територію чужої країни. Фото цих листів опублікував фотограф Сергій Моргунов.

Ось кілька цитат із цих листів-звернень:

„Ти виконуєш свій синівський борг. Не замислюючись, йдеш на ворога. А сьогоднішній ворог став хитрішим і жорстоким!“ – пише Надєжда із Санкт-Петербурга російському окупантові, який вдерся до Київської області України.

„Київ кинув всю воєнну силу, щоб задушити й вирізати  населення Луганської і Донецької областей, яке не захотіло відмовлятися від російської мови і від свого старшого сусіда в лиці Росії. Тільки за це укронацисти взяли й відмовили мешканцям  ЛНР і ДНР в праві називатися людьми. Наших братів і сестер, які живуть на Україні, просто стали убивати“, – йдеться в іншому листі за підписом старшого сержанта запасу, який, вочевидь, не знає, що саме росіяни створюють живий щит із примусово мобілізованих жителів окупованих територій.

Листи Моргунов виявив у селі Озера після деокупації Київської области. Голова правління „Громад-ське радіо“  Андрій Куликов вважає, що ці листи розраховані на російських вояків, щоб надати їм упевненість під час дій на фронті. За його словами, автори цих „листів“ досить вправно використали ті епізоди, які були в новій історії України й щодо яких досі не завершено розслідування або не було чітко проговорено, що це було. Як приклад А. Кули-ков наводить пожежу в будинку профспілок в Одесі та вибух або ж обстріл Луган-ської облдержадміністрації. 

А. Куликов упевнений, що ці листи пишуть не звичайні громадяни, а професійні пропаґандисти, які лише підписуються вигаданими іменами.

Під час досліджень покинутих росіянами позицій на Київщині дослідники виявили великі обсяги російської пропаґандистської газети „Красная звезда“. „Всюди, де вони стояли, були присутні їхні газети. Їм доставляли їх прямо на позиції, де вони воювали“, – розповів голова Міжнародної асоціяції дослідників фортифікації „Цитадель“ Павло Нетьосов.

Розкрито з архіву військової прокуратури Росії, що пишуть родичі російських військових та солдати до військової прокуратури. До цього архіву вдалося отримати доступ виданню The Insider. Журналісти та розслідувачі групи Bellingcat вивчили листи. Частина з опублікованих документів присвячена мародерству російської армії на тимчасово окупованих територіях України, повідомляє „Дом“.

„Незадовго до 9 квітня до нашого села зайшли російські формування і почали базуватися недалеко від нашого будинку. Коли 8 квітня почався обстріл градами за їхніми позиціями, батьки впали на підлогу і, перечекавши обстріл, поїхали до сусіднього хутора… Наступного дня, коли мама вранці повернулася додому, в нашому гаражі побачила звірство… Великий танк вибив наші ворота, зніс паркан з величезної плити, зніс усередину ворота величезні ангарні в гаражі. Вкрали запчастин та інструментів на 200 тисяч рублів, аж до того, що вони вкрали дрібні монети з машини з машини брата. Скажіть, це люди?  Повторюю, мої батьки жили вісім років на території „ДНР“, а такого звірства не бачили… це Zахисники?“, – йдеться в одному зі звернень.

В іншому зверненні – скарга матері російського солдата. Вона писала, що сина-строковика замість навчань було відправлено на передову, де солдатам не забезпечували ні харчування, ні медичної допомоги: „Поки їхав в ешелоні нібито на навчання, давали сухі пайки, один на двох, води в ешелоні не було. Питна вода – покупна. Гроші переказуємо на картку, щоб зовсім не залишився без нічого на чужині. Я все розумію, що це – армія, але не такою мірою поводитися з нашими дітьми, як із собаками. У товариша біля вогнища згорів бушлат, він ходить як бомж у пропаленому. Де це бачено, щоб було таке поводження з людьми? Коли зв’язувалася з ним, кажу: як справи, чому вас везуть строковиків на війну, він мені відповів, що „нас ніхто не питав, посилають і все“. Переконливе прохання розглянути мою скаргу і вжити заходи щодо повернення строковиків у військову частину, оскільки наші діти не тварини, щоб з ними так поводилися“, – йдеться у заяві.

Без підготовки на передову відправляють і мобілізованих мешканців так званих „ДНР“ та „ЛНР“. Їхні матері писали в скаргах, що синів просто кидають на забій.

Була й низка звернень від російських військовослужбовців. Ті, хто раніше підписав контракт із російською армією, виявилися учасниками так званої спецоперації на території України, і їм не давали можливості залишити позиції.

Є серед скарг і листи від близьких російських солдатів, які воювали на території України. Так, дівчина одного із військовослужбовців сумнівається, що він загинув. Проте родичі солдата погодилися на похорон і з’ясовувати, де справді їхній син, не мають наміру, оскільки вже отримали компенсації. Дівчина звернулася до військової прокуратури.

За словами російського правозахисника Лева Пономарьова, справжність усіх цих документів не викликає сумнівів, і військова прокуратура зобов’язана розглянути кожну зі скарг. Однак чи будуть відкриті кримінальні провадження, впевнености немає – все залежатиме лише від наполегливости людей, які самі подали скарги.

Росія донедавна хвалилася своєю армією, але почалася війна і виявилося, що війська перебуває і великому занепаді. Хібащо Андрій Мустяца привезе шкарпетки, щоб було легше втікати про херсонській стерні.

Коментарі закриті.