26 травня, 2017

Відкрили пам’ятник героєві

Дружина Героя Олена Гуменюк з його синами Святославом, Олегом та Максимом та іншими біля памятника, автором якого став Анатолій Гайдамака. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 4 травня на Лук’янівському військовому цвинтарі відбулося урочисте відкриття пам’ятника Олександрові Гуменюкові, командирові батальйону „Київська Русь”.

Він народився 5 серпня 1964 року в селі Ясенове Одеської области, став засновником і командиром 11-го батальйону оборони „Київська Русь” з березня 2014 року. Із своїм батальйоном звільнив п’ять міст на Донеччині, брав особисту участь в усіх боях без винятку. Своє 50-ліття відзначив у поході – під час переведення батальйону з гори Карачун під Дебальцеве. „День народження – це не свято, а підсумки, що ти зробив, та що не зробив”, – вважав О. Гуменюк.

Загинув 15 серпня 2014 року поблизу села Малоіванівка Луганської области під час виконання бойового завдання. Посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького, також йому присвоєно наступне звання полковника. Залишив дружину Олену і синів Святослава, Олега та Максима.

До 15 серпня 2014 року – останнього дня життя О. Гуменюка – в батальйоні не було жодної втрати. У тому бою загинув і один з найкращих розвідників батальйону Олег Оникієнко, були поранені старший лейтенант Олексій Демченко і Едуард Мальований.

Своїми спогадами про героя поділились на відкритті пам’ятника полковники Валерій Вовк та Олексій Савич, автор пам’ятника народний художник України Анатолій Гайдамака, народний депутат України Андрій Тетерук, козак Михайло Година, доброволець Микола Тихонов, поетеси Антоніна Литвин і Зоя Ружин.

Сини воїна грали на музичних інструментах, а кобзар Тарас Силенко виконав пісню про народного героя на слова А. Литвин і музику Василя Литвина. Провів меморіяльне віче відомий історик й письменник Роман Коваль.

Коментарі закриті.