26 травня, 2017

Гості звідусіль відвідали асамблею

Виступає Національний заслужений академічний народний хор України ім. Григорія Верьовки. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – ІХ міжнародна Пасхальна асамблея „Духовність єднає Україну“ відбулася 17-30 квітня у церковних храмах та концертних залях Києва. Відкриття асамблеї відбулося у Національному заповіднику „Софія Київська” 17 квітня духовним хоровим співом, передували йому урочисті фанфари й великодні передзвони храмів столиці. Програма фестивалю включала 46 музичних заходів, зокрема виступи провідних колективів і солістів України, виступ ансамблів пісні і танцю „Сіверські клейноди“ з Чернігова та „Дарничанка“ з Києва.

Звучала музика різних епох, жанрів і стилів у виконанні закордонних гостей – старовинні церковні і фолкльорні піснеспіви, оперна, симфонічна, хорова і камерна клясика, а також сучасні композиції українських і закордонних авторів.

Особливу увагу шанувальників музики привернули монографічні концерти „Літургія” Євгена Станковича, „Українська духовна музика XXI століття: Володимир Рунчак“, „Пісні поза часом” Георгія Свиридова, „Реквієм“ Вольфґанґа Амадея Моцарта, „Літургія Святого Іоанна Золотоустого” Якова Яциневича. В концерті визнаного композитора В. Рунчака „Мої звукові метаморфози“ прозвучали твори „На смерть Ісуса“ у виконанні жіночого академічного хору „Аnіmа“‚ „В наслідуванні Шостаковичу“ у виконанні скрипальки Мирослави Которович та Iгоря Саєнка (баян).

До проведення Пасхальної асамблеї долучилися посольства Італії, Узбекистану, Швайцарії, Литви, Угорщини та Польщі.

18 квітня відбувся концерт „Музичний діялог: Україна-Швайцарія” з участю дуету піяністок Тамар (Швайцарія) і Натія (Грузія) Берая. Прозвучали твори для фортепіяна в чотири руки й двох фортепіян Сергія Рахманінова, Моріса Равеля, Ференца Ліста і Вітольда Лютославського.

19 квітня відбувся концерт з циклу „Музичні діялоги” – „Україна-Узбекистан” з участю провідної солістки Державного академічного Великого театру опери та балету ім. Алішера Навої (Ташкент) Муясар Раззакової. У першому відділі співачка продемонструвала зразки національної узбецької вокальної культури, однак порадувала публіку і виконанням творів українських композиторів Миколи Лисенка й Олександра Білаша. Другий відділ був цілковито присвячений оперній клясиці. У ньому взяли участь народні артисти України, солісти Національної опери Іван Пономаренко та Олександер Дяченко, а також хор і оркестра Оперної студії під орудою її головного дириґента, лавреата міжнародних конкурсів Сергія Голубничого та заслуженого діяча мистецтв України Алли Кульбаби.

В діялозі „Україна-Литва“ взяв участь камерний хор „Cantate Domino“ з Каунаса. Символом проєкту „Україна-Італія“ стала прем’єра маловідомої у нас опери Джоакіно Россіні „Пробний камінь“. Діялог „Україна-Угорщина“ втілила програма „Фолкльор єднає нас” у виконанні гуртів „Салонна“, „Тячевська банда“ та „Солотвинське тріо“ з Угорщини. Концерт Ришарда Золодзєвского (саксофон) і Піотра Роєка (орган) презентував діялог „Україна-Польща“.

Було вшановано пам’ять видатних діячів музичної культури Анатолія Авдієвського, Дмитра Гнатюка та Олега Кудряшова. У концерті пам’яті А. Авдієвського Національний заслужений академічний народний хор України ім. Григорія Верьовки виконував народні пісні в обробці славетного майстра. У концерті „Два кольори мої, два кольори“ прозвучали улюблені пісні народного артиста України Дмитра Гнатюка. Національний ансамбль солістів „Київська камерата“ виконав „Музичну присвяту“ пам’яті народного артиста України Олега Кудряшова.

Окремим заходом асамблеї став концерт-реквієм пам’яті Героя України Василя Сліпака 28 квітня у Великій залі Музичної Академії. Саме з цього дня ця заля носитиме його ім’я. У концерті-реквіємі „Праведная душе“ пам’яті українського оперного співака, який загинув в бою на сході держави, взяли участь рідні героя та провідні артисти Національної опери України, які поділилися теплими спогадами про В. Сліпака. У їх виконанні прозвучали популярні оперні партії. Заслужена артистка України скрипалька Богдана Півненко виконала знамениту „Мельодію“ Мирослава Скорика. Вечір пам’яті провела народна артистка України Лариса Кадирова. На відкритті пам’ятної дошки при вході у Велику залю Національної музичної академії України взяв участь Міністер культури Євген Ніщук.

Пасхальна асамблея урочисто завершилась симфонічною музикою Людвіґа ван Бетговена у виконанні студентської симфонічної оркестри під орудою Ігоря Палкіна. Був також благодійний захід „Вірою, надією єдині“.

Під час концертів, які були безкоштовними, збирали фонди на лікування онкохворої 10-річної художниці Ані Безкоровайної, виставку картин якої можна було побачити у Великій залі.

Коментарі закриті.