24 вересня, 2020

Відкрили меморіяльну дошку на честь Георгія Ґонґадзе

Меморіяльна дошка, присвячена журналістові Георгію Ґонґадзе. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – З нагоди 20-річчя загибелі журналіста Георгія Ґонґадзе 16 вересня в столиці відкрили меморіяльну дошку, а 17 вересня відбулася прем’єра документального фільму щодо розслідування вбивства Г. Ґонґадзе.

Меморіяльну дошку встановили на фасаді Національної спілки журналістів України на Хрещатику. Виго­товлення дошки ініціювала Київська міська рада. Спроєктував її скульптор Василь Маркуш (робота погоджена з родиною журналіста, зокрема із вдовою Мирославою Ґонґадзе). Тепер на стіні Національної спілки журналістів поряд з дошкою Василе­ві Макухові, який спалився, протестуючи проти русифікації і совєтської окупації, з’явилася меморіальна дошка Г. Ґонґадзе.

Прем’єра фільму відбулася в літньому театрі ,,Мушля”. Хоча виконавці вбивства і засуджені, але за 20 років офіційне слідство так і не встановило замовника. У фільмі Максима Камєнева, Наталі Гуменюк та Анни Цигими про це ведуть мову відомі журналісти.

Г. Ґонґадзе посмертно присвоєно звання Героя України. У грудні 2008 року в Києві йому, а також журналістам, які загинули при виконанні своїх службових обов’язків, встановлено пам’ятник. Іменем Г. Ґонґадзе назвали проспект у Києві та вулиці в ін­ших містах України. Його ім’я викарбувано на скляній стіні в залі Меморіялу загиблим журналістам у Музеї новин у Вашінґтоні.

У 2019 році Український ПЕН-клюб спільно з Асоціяцією випускників Києво-Могилянської бізнес-школи та виданням ,,Українська правда” заснували журналістську премію ім. Г. Ґонґадзе. Цього року лавреатом став журналіст Павло Казарін, першу в 2019 році отримав відомий журналіст Вахтанг Кіпіані. М. Ґонґадзе (журналістка, керівник Української служби ,,Голосу Америки”) написала книгу про свого чоловіка.

Коментарі закриті.