24 вересня, 2020

Виступ Президента України Зеленського з нагоди відзначення 75-ої річниці ООН

21 вересня Президент України Володимир Зеленський в режимі відеозвернення взяв участь у дебатах високого рівня на 75-ій сесії Генеральної асамблеї ООН. Про це повідомив Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця. Вперше в історії відкриття Генеральної асамблеї, на ньому не були присутні делеґації з-за кордону. Це були відеозвернення в запису.

 

Шановний пане Президенте!

Я з гордістю виголошую цю заяву від імені України – одного з членів-засновників Організації Об’єднаних Націй – і вітаю всіх нас із 75-річчям нашої Організації.

Думаю, коли ми зустрілися в Ню-Йор­ку рік тому, ніхто не міг уявити, що 2020 рік влаштує такий потужний краш-тест для нашого світу.

Сьогодні ми згадуємо про доленосну конференцію у Сан-Франциско. Тоді важкі та нестабільні повоєнні часи об’єднали держав-засновниць, спонукаючи їх відкинути суперечності, щоб побудувати кращий світ. Світ миру, поваги, верховенства міжнародного права, прав людини та правди.

Але, на жаль, ми повинні визнати, що світ у ХХІ ст. сповнений конфліктів, аґресії, диктатури та порушень прав людини.

75 років тому заснування ООН стало символом того, що людство повинно було засвоїти трагічний урок Другої світової війни. Але окупація Криму та військова російська аґресія на Донбасі свідчать про те, що цього уроку не засвоїли. Я хотів би нагадати, що це не лише війна в Україні. Це війна в Европі. І це не просто посягання на суверенітет незалежної держави, це схоже на спробу повернутися до поділу сфер впливу у світі.

Ваші Високоповажності!

Світ, у якому ми живемо сьогодні, такий самий складний, як і 75 років тому. Мир і процвітання залишаються цінностями, за які люди проливають кров у різних куточках нашого світу. За попередні 75 років людство піднялося на найвищі вершини, занурилося в найглибші траншеї, підкорило космос і навіть за допомогою нових технологій може проводити засідання ООН дистанційно.

Тож чи насправді ми не здатні зупинити аґресію та війни?

Чи потрібно нам більше кривавих уроків, щоб переосмислити своє існування на цій плянеті?

Цього року пандемія коронавірусу стала шоком для всіх країн.

Ми повинні використати цей попереджувальний знак, щоб зупинити суперечки та об’єднати зусилля для досягнення реальних проривних результатів.

Не лише повернутися до цілей та принципів Статуту ООН, а й розпочати їхнє постійне та повне впровадження.

Почнемо зараз. Плянети ,,Б” немає, ми живемо тут і лише один раз.

Дякую, пане Президенте.

Коментарі закриті.