5 січня, 2023

Відзначили 100-ліття „Лісових чортів“

Пластовий курінь „Лісові чорти“ відзначає своє 100-ліття в Українському інституті Америки в Ню-Йорку.

НЮ-ЙОРК. – Родина Великого племені „Лісових чортів“ відзначила 100-ліття. Ювілей плянували ретельно, але спочатку завадила епідемія коронавірусу, а потім війна одвічного московського зла проти України.

Святкування плянувалося у світовій шкалі, головно в Україні, і, пізніше, в супроводі з ЮМПЗ, організацію котрого очолив Василь Літепло.

Добрі починання обговорювалися під церквою св. Івана Хрестителя в Центрі української культури в Гантері, Ню-Йорк. Участь брали Адам Гапій, Тарас Ференцевич і Адріян Геврик. А. Гапій зібрав комітет з організації і зарезервував Український інститут Америки в Ню-Йорку. Т. Ференцевич, скарбник фонду ФПН (Фамілія по нитці), разом з комітетом поринув у вир організації.

У складі комітету були Аскольд Хемич, який відповідав за оголошення і афішування, за прикрашення залі відповідали Доріян Юрчук і Тарас Глум. Юрко Савицький приймав участь у підготовці і обговореннях. У день Костюмівки навіть найновіші питомці, гномики Данило Глум і Кирило Юрчук вітали гостей при вході.

Звичай костюмних балів, котрі розпочалися 95 років тому у Львові, надалі притягає небайдужих, свідомих, ідейних і позитивних членів нашої громади. Ця традиція, що народилися між світовими війнами в Україні і тривала лише кілька років на рідній землі, відродилася у Ню-Йорку у 1961 році з ініціятиви старших пластунів.

Вони бажали відтворити легкі, веселі й забавні вечорниці своїх старших членів та єднати громаду „на чужині“. Протягом двох декад відбулися майже 20 Костюмівок у ню-йорк­ській околиці. З нагоди 75-ліття куреня у 1997 року вдруге відновлено Костюмівку саме в Українському інституті Америки, під час якої відбулися святкова програма і ритуальні елементи всіх минулих забав: музики, смачний буфет і славний конкурс костюмів.

Цього року відзначали 100-ліття „Лісових чортів“ в особливій і болючій ситуації. Україна активно себе обороняє від північного аґресора, який вісім років окуповує території України і з лютого 2022 року атакує всю державу. І тому „Костюмівка-100“ на відміну від попередніх балів була благодійною акцією. Весь прибуток був призначений організаціям, які працюють щоб побороти аґресора і відбудувати Україну.

Костюмівка відбулася 19 листопада 2022 року в Українському інституті Америки в Ню-Йорку. Було понад 80 гостей.

До джазової музики гурту „Muñeko Trio“ (у стилі “Pink Martini”) зібралися „Лісові Чорти“ з чортесами, пластуни (серед них „Лісові Мавки“, „Тисовські“,

„Хрестоносці“, „Спартанки“, „Греблі“, „Вовкулаки“ і „Буриверхи“) і вболівальники Великого племені „Лісових чортів“.

Святкування відкрив Ігор Микита. Привітали гостей Велзевул Беркута, Панька, і Ґльо-Ґльо.

Завдяки тихій ліцитації, яку провадила Ксеня Пясецька-Ференцевич, та добровільним даткам зібрано понад 35 тис. дол. на боротьбу з „руснею“ і відбудову України.

„Лісові чорти“ відновили традиції костюмних балів.

Коментарі закриті.