5 січня, 2023

Річна конференція НТШ в Канаді

10 грудня 2022 року Наукове Това­риство ім. Шевченка в Канаді (НТШ, провело щорічну наукову конференцію для представлення нових досліджень, нових видань, нових науковців і науковиць, нових напрямків, нових творчих ідей. Головою конференції „Члени НТШ в науці“ була Уляна Пасічник, член Дирекції НТШ в Канаді і референтка від конференцій. У підготовчому комітеті були д-р Дарія Даревич, Христя Колос, д-р Даґмара Турчин-Дувірак і Наді Ґерелюк. Конференцію відкрила д-р Марта Дичок, голова НТШ в Канаді. Учасниками були представники різних наукових галузей на різні теми.

Д-р Олександр Авербух, уродженець Новоайдару Луганської области України, історик літератури, поет і перекладач, провів і далі веде дослідження з поетами, письменниками та перекладачами про їх використання української мови до та після російського вторгнення в Україну.

Дар’я Глазкова здобула ступінь маґістра з европейських і російських справ, слов’янських студій в Універ­си­теті Торонто, сертифікат від Гарвард­ського літнього інституту та має два ступені бакалавра: з людської географії та з історії з Універ­ситету Торонто і з філології (англійська мови та література) з Одеського державного університету ім. Мечни­кова. Її дослідження зосереджені на змінах міського пейзажу Одеси в роки після Революції Гідности та в результаті декомунізації в Україні, а зокрема після сучасного вторгнення Росії в Україну.

Катерина Давудян у вересні 2021 року розпочала свій докторський ступінь з аналітичної хемії в Універ­ситеті Торонто. Крім того, вона є визнана та талановита художниця та письменниця, яка розглядає теми жіноцтва, стійкости, мистецтва, письменництва, науки та багато інших.

Калина Сомчинська – незалежна дослідниця та історик мистецтва, що проживає в Едмонтоні. У 2021 році її найняв Український центр засобів і розвитку в університеті ім. Ґрента МакЮена, щоб вести проєкт усної історії „Місцеві наративи: життя, спадщина та місця українсько-канадської громади Едмонтона“. Зараз спільно з д-ром Іваном-Павлом Гім­кою редаґує том Західнока­над­ського збірника НТШ про українсько-канадське мистецтво та працює над незалежним дослідницьким проєктом під назвою „Наші феміністські тітоньки: феміністичний активізм у громаді українців Канади та конференція „Другого вінка“. Сом­чинська розповіла про основи свого сучасного дослідження, у тому числі про „Перший вінок“ – перший в Україні феміністичний альманах, виданий у 1887 року у Львові Наталією Кобринською та Оленою Пчілкою. В Едмонтоні, в 1985 році, видано „Другий вінок“, з нагоди 100-річчя українського жіночого руху.

Мирослав Іваник закінчив Варшав­ський університет, після чого працював там науково-дидактичним викладачем на Факультеті славістики та прикладної лінґвістики. Іваник розповів про свою працю над архівом Євгена Пастернака, українського громадського і кооперативного діяча, інженера та історика– аматора у 33-ох томах, на який він несподівано натрапив і який зміг врятувати від можливого забуття.

Відеозапис вміщено на YouTube-каналі Товарис­тва: https://www.youtube.com/@theshevchenko scientificsoc94

Уляна Плавущак-Підзамецька – докторантка Педагогічної школи Університету Ґлазґо, член дирекції, НТШ в Канаді

Коментарі закриті.