8 грудня, 2022

Відзначення роковин Голодомору у Воррені

О. д-р Павло Боднарщук, о. Ікентій Пелех, диякон Зенон Чорній, Марія Зарицька, о. Володимир Перів та о. Еміліян Дорош моляться за Україну. (Фото Віталій Базяк)

ВОРРЕН, Мишиґен. – Кожного року громада Детройту відзначає сумну річницю Голодомору.

Вже в 1933 році відбулася демонстрація козаків на конях із прапорами України і США, про що було поміщено у Ювілейній книзі Українського народного союзу 1934 року.

Д-р Марія Бек стала душею пропам’ятного руху виступом в Чикаґо на Світовому ярмарку. Вона організувала відзначення у 50-ту річницю в Детроті із конференцією для вчителів. Демонст­рація того року мала 1,500 учасників. В 2017 році комітет влаштував відзначення в Ленсінґу, домагаючись включення теми Голодо­мору до програми для учнів шкіл штату.

Вручають відзнаку Анді Левіну Марія Зарицька, Леся Флорчук та Руслана Проонко.

Цього року 20 листопада, Комітет вирішив не лише вшанувати пам’ять жертв, але винагородити двох осіб, які відзначали всі роковини Голодомору.

Марія Зарицька відзначила свідків Голодомору Марію Сулківську, Олександру Місіонґ та Вален­тину Биковець, які дали свідчення, задокументовані в книзі 1953 року „Чорні діла Кремля“. Серед таких учасників були Владика Олександр Бико­вець, Петро Майсюра, Микола та Олена Лісківські, Микола Смик, Євдокія Пертруша, д-р Валентина Савчук, д-р Раїса Шлега, д-р Юліян Мовчан, Анатолій Яцюк, Аліна Кот та Віра Присязнюк-Миколенко.

Вона вітала гостей конґресмена Анді Левіна з його помічницею Стефані Мароккі-Ялда, мера Воррена Джима Фаутса із трьома членами міської ради Роном Папандреа, Анджелою Рогенсус та Едвардом Капазінскі, двома представниками штату Падма та Голі Стовн. Вона також подякувала представникам обох місцевих кредитівок „Само­поміч“, які надали фінансову підтримку.

Основну доповідь виголосив адвокат Віктор Рудь, який є уродженцем Детройту, виступав на національному та міжнародному форумах, в ООН та перед різними авдиторіями з питань, що стосуються відносин США та Росії, включаючи Україну.

Нещодавно він виступав у Військовій академії США у Вест-Пойнті та в Інституті дипломатичної служби Державного департаменту. Його аналізи і коментарі публікували „Forbes“, „Kyiv Post“, „EUToday“, „The Hill“ та інші. В. Рудь закінчив Гарвар­дський коледж і Школу права Duke Univer­sity, зараз проживає в Ню-Джерзі.

Він запропонував ключ до розуміння нинішньої війни в Україні як з історичної перспективи, так і шляхом виявлення паралелей у цілях, методах і результатах.

Врученням нагороди „Великий друг України“ громада виявила пошану члену Конґресового українського кокусу, конґресменові А. Левіну. Голова Управи Українського культурного центру Леся Флорчук і президент „Нової хвилі“ Руслана Проонко виконали це з радістю і пошаною. Наступну нагороду „Великий друг України“ отримав мер Воррена Дж. Фаутс, який постійно підтримує громаду і підняв український прапор 16 березня, який досі майорить над містом. У травні він передав багато поліцейських жилетів і шоломів із особистою пожертвою 3,000 дол. на Гуманітарний фонд СУА. Президент УАКЦ Уляна Огар-Кушнір, разом із заступницею голови СУА в Детройті Мартою Квітковською назвали його нашим почесним українцем.

Особливо зворушливим було вручення великої „Української писанки“ Анні Баньковській, президентові Конґресу Полонії Мишиґену, яка відвідувала всі мітинґи, молебні та збори коштів для біженців України.

Під час програми відбулася урочиста музична інтермедія у виконанні д-ра Соломії Сороки (скрипка) та д-ра Артура Ґріна (фортепіяно), які виконали твори Баха та Скорика.

Було виставлено прокламації про Голодомор-геноцид від Губернатора Ґретчен Вітмер, законодавчого органу штату та мера Дж. Фаутса. Вони були представлені разом із набором книг про Голодомор і публікацій Комісії Голодомору 1986 року, які зібрав д-р Джеймс Мейс з Мишиґенського університету в 1988 році.

Закрила програму Уляна Кишнір пригадкою про запалення свічки пам’яті в наступну суботу згідно із закликом з України та співом „Боже Великий Єдиний“.

Коментарі закриті.