2 червня, 2022

Відбулася 40-а конвенція УНСоюзу

Делеґати розпочали 40-у звичайну конвенцію Українського Народного Союзу 13 травня перед пам’ятником Тарасові Шевченку в Центрі спадщини „Союзівка” ​​в Кергонксоні, Ню-Йорк, де їх привітали другий віце-президент УНСоюзу Євген Серба (ліворуч) та президент/головний керуючий директор Стефан Качарай. (Фото: Андрій Нинка)

Обрано нового президента та Корпоративну раду директорів

Делеґати розпочали 40-у звичайну конвенцію Українського Народного Союзу 13 травня перед пам’ятником Тарасові Шевченку в Центрі спадщини „Союзівка” ​​в Кергонксоні, Ню-Йорк, де їх привітали другий віце-президент УНСоюзу Евген Щерба (ліворуч) та президент/головний керуючий директор Стефан Качарай. (Фото: Андрій Нинка)

КЕРГОНКСОН, Н.Й. – Делеґати 40-ої Звичайної Конвенції Українського Народного Союзу (УНСоюзу) зібралися 13-15 травня в Центрі української культури і спадщини “Союзівка” в Кергонксоні, Ню-Йорк, де обрали наступним президентом і головним виконавчим директором Романа Гір­няка і шість осіб до нової Корпо­ративної ради директорів, а також двох із трьох членів Контрольної комісії.

40-ва Конвенція ознаменувала остаточний перехід від процедур і традицій, які були знайомі членам УНСоюзу протягом десятиліть, до адміністративної структури управління, що відповідає сучасним нормам страхової корпорації. Через серйозні зміни у федеральних і стейтових правилах про страхування, що відбулися протягом 2008-2018 років, організаційна структура УНСоюзу потребувала змін, а статут організації переписаний.

Делеґати 40-ої звичайної конвенції УНСоюзу (на передньому пляні, зліва) Клої Дяківська, Володимир Скиба та Емма Дяківська вітають хлібом-сіллю другого віце-президента Євгена Сербу та президента/головного керуючого директора Стефана Качарая на відкритті з’їзду 13 травня. (Фото: Андрій Нинка)

Головні зміни включають створення Корпоративної ради директорів (КРД) [Corporate Board of Directors], яка відтепер функціонуватиме як найвищий орган між конвенціями УНСоюзу.
Окрім президента, до КРД входитиме шість директорів, а також головний
фінансовий директор/скарбник та головний операційний директор/головний секретар. Кандидатів на дві останні посади більше не обиратимуть, їх буде наймати КРД.

Додаткові зміни до нової структури управління включали створення Братської Дорадчої ради [Fraternal Advisory Board], яка не має права голосу, куди також входитиме шість членів, а також включення до КРД останнього попереднього президента УНСоюзу без права голосу.

У той час як Головний Уряд УНСоюзу продовжує існувати, склад членів та обов’язки структури кардинально змінилися. На додаток до згаданих вище нових структур, включено раніше існуючі структури, як от Контрольна комісія та почесні члени УНСоюзу.

14 травня, в другий день Конвенції, 66 делеґатів більшістю голосів обрали Андрія Кейда, Рому Гадзевич, Михай­ла Козюпу, Юрія Курицу, Бог­дану Пужик та Євгена Сербу до КРД.

Щоб обрати нового президента УНСоюзу, виборчі правила вимагали більшости голосів. З огляду на загальну кількість делеґатів – 66, кандидатові потрібно було отримати щонайменше 34 голосів, щоб отримати посаду президента. Р. Гірняк отримав 35 голосів „за“, 31 проголосувати „проти”.

До складу Контрольної комісії УНСоюзу обрали Володимира Сизо­ненка та Андрія Скибу. Номінаційна комісія не представила третього кандидата до Контрольної комісії, ані жодних кандидатів до Консуль­та­тивної ради, тому її члени будуть обрані новою КРД.

Перехід до нової структури управління набуде повної сили 1 липня, коли новообрана КРД, а також президент розпочнуть свої чотирирічні терміни повноважень.

Відкриття з’їзду

Делеґати почали прибувати та реєструватися на конвенцію ввечорі 12 травня. Решта делеґатів прибули 13 травня, а офіційна церемонія відкриття відбулася вранці 13 травня біля пам’ятника поетові Тарасу Шевченку. З вітальною промовою виступив другий віце-президент УНСоюзу Є. Щерба.

Рому Гадзевич, колишнього головного редактора газет „Український тижневик“ та „Свобода“, обрали до складу нової Корпоративної ради директорів УНСоюзу (Фото: Майкл Ґолд, „The Corporate Image“)

Після молитви, яку вів Пре­ос­вященний д-р Іван Кащак, та співу державних гимнів Сполучених Шта­тів, Канади та України, делеґатів привітав президент УНСоюзу Стефан Качарай. Потім зібрані заспівали зворушливий „Заповіт“ Шевченка, після чого всі присутні перейшли до залі „Веселка“, щоб розпочати засідання Конвенції.

Василь Шеремета, який був обраний предсідником конвенції, у своєму вступному слові зазначив, що „ми всі тут на одній стороні і з однією метою“. В. Шеремета вміло намагався контролювати процесуальний порядок конвенції – аж до її завершення, з суворим дотриманням правил поряд­ку під час окремих спірних моментів.

Завершуючи понад 25-літню працю в УНСоюзі, С. Качарай у своєму виступі розмірковував над історією УНСоюзу, розповів про досягнення під час своєї останньої каденції та торкнувся теми жорстокої, неспровокованої та безпідставної повномаштабної війни Росії проти України.

Преосвященний д-р І. Кащак, який був делеґатом конвенції, зробив надихаючий огляд досягнень УНСою­зу та окремо згадав про створення цієї організації рішучими імміґрантами в антрацитно-вугільному реґіону Пенсильванії. У результаті їхніх зусиль у 1894 році у Шамокіні, Пен­сильванія, був заснований УНСоюз. У 2019 році організація відзначила своє 125-річчя.
УНСоюз звітує

Протягом двох днів урядовці УНСоюзу, члени попередньої Гене­ральної асамблеї та голови комітетів і комісій представили свої звіти, які охоплювали період після попередньої конвенції в 2018 році.

Національний секретар і головний операційний директор Юрій Симчик повідомив, що після багатьох років сумлінних зусиль УНСоюз розвинув міцні та здорові стосунки з Депар­таментом банківської справи та страхування Ню-Джерсі (ДБСС), який був задоволений значно покращеними та позитивними фінансовими та нор­мативними результатами та реорганізаційном процесом членства УНСоюзу.

У той час як протягом багатьох років УНСоюз зосереджував увагу переважно на продажах страхувань життя, нещодавно організація, відповідно до національних тенденцій та потреб, приділяла більший акцент на пенсійних продуктах, таких як ануїтети та IRA.

Романа Гірняка (праворуч) обрали президентом та головним керуючим директором УНСоюзу на 40-ій звичайній конвенції організації 14 травня. Р. Гірняк та інші члени керівництва УНСоюзу розпочнуть свої чотирирічні терміни повноважень 1 липня. (Фото: Галя О. Юрчак-Лодинська)

Ю. Симчик, який також є членом Статутової комісії УНСоюзу, сказав, що зусиллями групи було скеровано організацію до впровадження багатьох змін, передбачених стейтовими реґуляторами.

“Завдання було непростим, тому що потрібно було створити нову корпоративну структуру, дотримуючись союзові традиції” – сказав Ю. Симчик.

Він також наголосив на важливості продовження роботи над рішеннями щодо відповідности новим правилам.

Ю. Симчик висловив занепокоєння через відсутність „льояльности до бренду“ УНСоюзу серед молодих людей і наголосив на необхідності організації „активно залучати їх за допомогою інноваційних підходів та інформаційно-роз’ясню­вальної роботи“.

Скарбник і головний директор фінансів УНСоюзу Рома Лісович повідомила, що, коли вона розпочала роботу на цій посаді в 2002 році, організація зіткнулася з „величезними щорічними втратами та значною контролею і тиском з боку реґуляторних органів“.

За її словами, подальша трансформація УНСоюзу, хоча й важка, а часом навіть болюча, є надзвичайною історією успіху. Незважаючи на труднощі, як от маштабна світова фінансова криза 2007-2008 років і останні два роки обмежень, викликаних COVID-19, які сильно заважали продажам полісів, УНСоюз ніколи не був фінансово сильнішим, ніж тепер. УНСоюз відповідає нормативними змінами, передбаченими ДБСС та Націо­нальною асоціяцією страхових комісарів.

І Ю. Симчик, і Р. Лісович зазначили, що з огляду на економічні потрясіння останніх десятиліть та недавні обмеження щодо COVID-19 багато організацій, які займаються продажем полісів страхування життя, закрилися або зіткнулися зі значними втратами чистого прибутку. На відміну від цього, УНСоюз показав чистий прибуток протягом останніх чотирьох років із коефіцієнтом платоспроможности (який характеризує ступінь, до якого активи організації можуть покрити зобов’язання щодо майбутніх платежів) у 100 відсотків.
Р. Лісович вказала, що продаж полісів страхування життя зараз передбачає стабільне зростання, а ануїтети досягають цілей.

Зі звітом Статутової комісії УНСою­зу виступив її голова Славко Тисяк. Він зазначив, що нові стейтові правила вимагають значно більше зустрічей, ніж у попередні роки. Крім того, відповідно до затвердження спеціяльної сесії делеґатів 39-ї Кон­венції (2018 р.) і прийнятим в січні 2020 року статутом, всі постійні комісії УНСоюзу зобов’язані притримуватися порядку денного засідань та вести протоколи. Відтепер всі ці документи будуть доступними для ознайомлення стейтовими авдиторами.

Жінки Генеральної асамблеї УНСоюзу (зліва) Оля Черкас, Оксана Станько, Слава Горбата, Рома Лісович, Любов Стрелецька та Люба Вальчук зібралися, щоб покласти вінок до підніжжя пам’ятника преподобному Григорію Груш­ці, пер­шому президентові і співзасновникові УНСоюзу, і першому редакторові „Свобо­ди“. Відсутні: радні Оксана Козяк та Ірена Яросевич (Фото: Андрій Нинка)

За словами С. Тисяка, вісім років досліджень та зусиль було присвячено переписанню статуту УНСоюзу. Робота забрала багато часу та була вкрай важливою, оскільки мова в статуті та в корпоративному посібнику має бути точною, щоб відповідати новим законам та правилам.

Делеґати конвенції також заслухали звіт Р. Гадзевич, багаторічного головного редактора газет „Україн­ський тижневик“ та „Свобода“, яка пішла на емеритуру наприкінці листопада 2020 року. Андрій Нинка, який 1 грудня 2020 р. зайняв посаду головного редактора обох видань УНСоюзу, звітував за півтора року діяльности. А. Нинка подякував Р. Гадзевич за її понад чотири десятиліття служіння УНСоюзу та його виданням.

А. Нинка сказав, що для того, щоб газети вижили та процвітали в майбутньому, їм потрібно визначити додаткові джерела доходу. „Україн­ський тижневик“, за його словами, вже почав впроваджувати зміни в онлайн-версії, але ще потрібно зробити багато роботи.

Він висловив подяку за дві пожертви по 10,000 дол. від Федеральної кредитної спілки “Самопоміч”, Ню-Йорк, постійні пожертви читачів до щомісячного пресового фонду, а також відзначив честь отримати у 2021 році премію Антоновича – разом із внеском у розмірі 25,000 дол. до Залізного Фонду для Видань
УНСоюзу.

Голова Контрольної комісії УНСою­зу Люба Вальчук представила свій звіт, що торкнувся різних викликів, котрі постали перед УНСою­­зом. У результаті, 14 травня відбулися широкі дискусії на теми, представлені Л. Вальчук.
Дискусії

Окрім дуже добрих новин щодо досягнення УНСоюзом фінансової стабільности, що були представлені протягом обох повних днів конвенції, були також висловлені занепокоєння щодо відсутности всеосяжного перехідного пляну, який має реалізувати нове керівництво УНСоюзу, включаючи відсутність плинности виконавчого досвіду, оскільки всі троє нинішніх виконавчих директорів залишають свої посади. Занепокоєння стосувалися також суперечностей у статуті, які потребували вирішення, та відсутність належного корпоративного посібника для керівництва повсякденною діяльністю. Крім того, була висловлена велика стурбованість щодо деяких рішень, прийнятих та здійснених Номінаційною комісією під головуванням Р. Гірняка.

Зокрема, делеґати запитали з яких причин зголосилося так мало претендентів на відкриті посади УНСою­зу, серед яких був лише один претендент на посаду президента/головного керуючого директора УНСоюзу, і при цьому ця єдина заява на посаду президента була отримана від самого голови Номінаційної комісії.
Відповідь від членів комісії була, що вони не вважали пошук кандидатів своєю відповідальністю, а лише формування і перевірку кандидатських анкет і підготовку оголошень, і що ніхто інший не подався.

В окремому пункті обговорення Л. Вальчук, голова Контрольної комісії та секретар 362 відділу УНСоюзу, повідомила про витрати в розмірі 35,000 дол., які були виставлені для оплати УНСоюзом за перевірку становища кандидатів приватним охоронним аґентством Пінкертон [Pinkerton]. Рахунок був виставлений на Р. Гірняка, голову Номінаційної комісії. Несанкціоновані витрати викликали велике занепокоєння та обговорення серед делеґатів.

Номінаційній комісії виділили бюджет у розмірі 5,000 дол. на пошук кандидатів, але члени комісії повинні були заздалегідь затвердити всі витрати. За словами Р. Лісович, схвалення є стандартною вимогою для всіх комісій і комітетів – „вони не мають самостійних повноважень.

Вона додала, що витрати 35,000 дол. не були схвалені, і членам Номі­наційної комісії було безпосередньо сказано, що необхідно було користуватися послугами ADP, оскільки УНСоюз вже має контракт з фірмою ADP на проведення перевірок.

Вона додала, що Контрольна комісія попросила Номінаційну комісію передати всі матеріяли та інформації, що стосуються справи Пін­кертона, однак комісія відмовила, і така інформація не була надана. Р. Лісович назвала ці витрати „серйозним порушенням процедури“ і заявила, що в майбутньому комісії і комітети „повинні знати про свої обмеження“ і дотримуватися правильних процедур.

Що стосується інших питань, делеґати конвенції проголосували за підвищення статусу Комітету з видань УНСоюзу і зробили його Постійним комітетом КРД.
Були представлені резолюції та рекомендації 40-ої Конвенції. Деле­ґати заслухали прощальні промови членів Генеральної Асамблеї, котрі завершили свої каденції, а всі присутні висловили вдячність радній УНСоюзу Славі Горбаті за вміле виконання обов’язків голови Конвен­ційного комітету.

Під час конвенції делеґатам було представлено Стефана Баранкевича, якого нещодавно призначено новим керівником „Союзівки“. „Союзівка“ знаходиться під керівництвом непри­­бут­кової організації – Україн­ської Народної Фундації (УНФ). Проте три екзекутивні урядовці УНСоюзу є членами Ради директорів УНФ, тому відносини між УНФ та УНСоюзом залишаються тісними.

Під час закриття сесії 14 травня, делеґати конвенції одноголосно схва­лили пропозицію радника УНСою­­зу Андрія Шуля, щоб „на знак вдячности за їхні цінні заслуги протягом багаторічної праці,” 40-ва Звичайна конвенція УНСоюзу присвоїла почесне звання „Заслужений“ двом урядовцям, які залишають свої посади, – президентові Стефанові Качараєві та скарбнику Ромі Лісович.

В суботу, 14 травня, 40-ву Конвен­цію УНСоюзу завершено.

Бенкет

Конвенція УНСоюзу включала суботній вечірній бенкет, на якому майстером церемоній був Роман Василик. Святослава Качарай, солістка-сопрано з ню-йоркського хору „Думка“ зворушливо виконала гимн УНСоюзу. На фортепіяно їй акомпаньював головний радний УНСоюзу А. Шуль, адвокат, який також є піяністом із Джульярдською освітою і має ступінь доктора музикознавства.

Головний доповідач конвенції, Марта Фаріон, розповіла про значення створення УНСоюзу в 1894 році. Вона зокрема сказала: „Зібравшись разом тут, на цьому прекрасному курорті, я відчуваю присутність поколінь, які створили цю організацію, і я відчуваю дух тих мужніх людей, котрі заснували УНСоюз 128 років тому“.

Вона додала, що „безперервність УНСоюзу особливо важлива з огляду на всі поточні зміни в страховій галузі та економіці в усьому світі та нинішню війну в Україні. … Україні знадобиться стрижнева мережа підтримки, і УНСоюз, безумовно, може продовжувати виконувати унікальну ролю за цих умов“.

Валентина Табака, член правління УНФ і другий віце-президент Союзу Українок Америки (СУА), оголосила промову із закликом підтримати Україну, висловивши непохитну віру в остаточну перемогу України у війни проти Росії. Вона закликала всіх приєднатися до святкування цієї перемоги влітку 2022 року на фестивалі української культури на Центрі української культури і спадщини “Союзівка”, проведенню якого вона сприяє.

С. Тисяк вручив нагороди трьом директорам, які завершили свою службу – С. Качараєві, Б. Симчику та Р. Лісович, і спеціяльне визнання колишньому головному редакторові Р. Гадзевич.

В. Шеремета за сприяння почесного члена УНСоюзу Євгена Осціс­лав­ського привели до присяги новообраного президента Р. Гірняка, шістьох членів КРД УНСоюзу та двох членів Контрольної Комісії.

Коментарі закриті.