2 червня, 2022

Український благодійний дитячий фестиваль

Танцює старша група колективу „Синєвір“, керівник Григорій Момот.

БРУКЛІН. – 21 травня на площі церкви Guardian Angel, під звуки „Козацького маршу“, який заполонив весь простір над Брайтоном, учні Школи українознавства „Нова хвилька“ заповнили велику сцену. 150 дитячих голосів злилися воєдино у виконанні Гимну України. Знаком вдячности за допомогу і підтримку України у війні з віроломною Росією, прозвучав Гимн США. Чудово поставленим голосом його виконала восьмиклясниця Соломія Лобач.

Учні школи надхненно заспівали свою улюблену „Ой, у лузі червона калина“.
Так розпочався Фестивальний день у Брукліні, що був приурочений закінченню навчального року в школі „Нова хвилька“. Багатолюдне свято української культури відбулося тут вперше. Воно стало знаковим в історії школи „Нова хвилька“ та її засновниці громадської організації „Нова українська хвиля“, які спільними зусиллями прагнуть розбудувати у Брукліні Український освітньо-культурний центр. Фестиваль став одним із засобів гуртування багатотисячної української громади Брукліна задля спільних завдань.

Головним завданням став збір коштів на допомогу Україні. Всі добрі наміри і самих учасників фестивалю поблагословили священики трьох церков – о. Сергій Емануел, парох римо-католицької церкви Guardian Angel, яка надала свою територію для проведення фестивалю, о. Роман Малярчук – парох Української католицької місійної церкви Різдва Пресвятої Богородиці у Брукліні та о. Василь Шак, парох Української православної церкви.

Випускники виконують пісню „Школа“.

Подякувавши отцям, ведучі програми, минулорічні випускниці школи Анна та Христина Обертос, запросили до слова директорку школи Мирославу Роздольську.

Оголосивши хвилину мовчання в пам’ять про полеглих героїв, які склали свої голови, захищаючи рідну землю від московських загарбників, М. Роздольська розповіла про волонтерську діяльність школи.

Дорадник Шкільної Ради Ігор Мірчук вітає випускників.

Кур’єрською поштою на фронт від „новохвильківців“ з Брукліна доставлено військові аптечки, рації, захисне спорядження для захисників на суму понад 50 тис. дол. Понад чотири тонни медичної та гуманітарної допомоги для переселенців та лікарень в Україні відправила шкільна громада через компанії „Міст“, „Дніпро“, „Нова пошта“. Єдиною волонтерською командою стали вчителі, батьки і учні школи. Виготовляючи українську символіку, діти поширюють її серед своїх друзів, у громадських місцях і у такий спосіб вони зібрали понад 5,000 дол. на допомогу українським захисникам. Велика подяка о. Сергію за можливість відкрити при церкві Guardian Angel пункт прийому та зберігання допомоги для України.
Створена шість років тому, школа стала осередком патріотичного виховання молоді і українського життя Брукліна. До школи звертаються журналісти різних американських засобів масової інформації, коли хочуть дізнатись більше про Україну. Учні на місцевих телеканалах і в американській пресі поширюють інформацію про школу і про те, що відбувається сьогодні на українській землі. Їх запрошують на свої заходи різні етнічні спільноти, щоб заспівати Український гимн, чи мелодійну українську пісню. І вокальна група „Писанка“ під керівництвом вчительки музики Ольги Обертос достойно справляється з цією місією.

Посол Сергій Кислиця вітає школу, учасників конкурсу та українську громаду Брукліна.

Вітаючи українську громаду, як одну з найактивниших у Брукліні та за провідну діяльність громадської організації „Нова українська хвиля“ і Школи українознавства „Нова хвилька“, депутат від Бруклінського округу до Ради міста Ню-Йорку Арі Каґан вручив голові організації, директорці школи М. Роздольській грамоту від міської ради Ню-Йорка.

Випускників, яких за три останні роки було дев’ять, під час урочистої частини фестивалю вітали Постійний представник України при ООН Посол Сергій Кислиця, Генеральний консул України у Ню-Йор­ку Олексій Голубов, секретар загальних питань Місії України до ООН Ярослава Сочка; від Українсь­кого конґресового комітету Америки – Андрій Добрянський, від Шкільної Ради УККА – Ігор Мірчук, від Україн­ської національної федеральної кредитної спілки – Марія Мере­нич.

Синєвір. Танцює середня група танцювальною колективу „Синєвір“, керівник Григорій Момот.

Випускники 2020 року Анастасія Полева, Юлія Луканюк, Артем Губенко та Дмитро Міщенко стали уже студентами Ню-Йоркських коледжів. Валентин Николюк, сестри Анна та Христина Обертос – випускники 2021 року, закінчують американські загально-освітні школи цьогоріч. Відмінниці навчання Вікторія Тичинська та Юлія Ілітич отримали свої атестати зрілости у день фестивалю.

Четверо дівчат – Анна, Христина, Вікторія і Юля – отримали цього дня ще й дипломи лавреатів конкурсу, оголошеного Місією України до ООН спільно з громадськими організаціями з написання есею „Якби я була Генеральним секретарем ООН“, приуроченого до Міжнародного дня рідної мови. Відзнаки вручив голова конкурсної комісії Андрій Добрянський, а Посол Сергій Кислиця – подарункові книжки сучасних українських письменників з їхніми автографами.

Усі випускники залишаються активними у громаді й продовжують співпрацю у різних проєктах школи, а також як виховники в Пласті та СУМ. На закінчення урочистої частини фестивалю в їхньому спільному виконанні прозвучали пісні „Школа“ і „Обійми мене“.

Серед солістів-учасників концертної програми були випускник школи Дмитро Міщенко і восьмиклясниця Соломія Лобач.

Восьмилітній Габрієль Івасюк (музичний керівник Любов Щипчик) заспівав „Два кольори“ та „Я піду в далекі гори“. Професійно зіграв кілька творів на саксофоні Євген Реуць­кий, студент музичного училища ім. Лисенка з Полтави, який нещодавно прибув до Америки разом з мамою Наталією.

У виконанні наймолодших артистів (музичний керівник Юлія Кай­тан) прозвучали пісні „Боже, Україну збережи“ (вчителька Ірина Мицак); „Розквітне весна“ (вчителька Ірина Коломієць); „Молитва за Україну“ (вчителька Світлана Дубницька). Учні 4-5-ої кляс (вчителька Галина Скаржинська, музичний керівник Ольга Обертос) піснею „Наше небо синє, синє“ свідчили, як любов до України проростає в кожнім дитячім серці.

Окрасою фестивалю були всі три групи танцювального колективу „Синєвір“ під керівництвом Григорія Момота, у якому танцює понад 50 учнів школи. Учні старших кляс під керівництвом учителів Ольги Гриник, Зоря­ни Матійчик та Галини Марків разом з хореографом Хрис­тиною Дубниць­кою підготували літературно-хореографічні композиції „Нескорені міста України“.

У другій частині концертної програми звучала „Мелодія“ Мирослава Скорика у виконанні скрипальки Інеси Тимочко-Декайло. Насолод­жувались присутні приємними голосами Діяни Матулинської, Ольги Обертос, заслужених артистів Украї­ни, авторів і виконавців своїх авторських пісень – Євгена Дашина та Ірини Лончини.

Учасники та гості фестивалю мали нагоду оглянути виставку картин художника Андрія Усика, батька двох учнів школи, які також прилучаються до мистецтва. Картини можна було купити на виставці і на авкціоні. Від початку війни в Україні всі отримані кошти за свої роботи художник А. Усик передає на допомогу українським захисникам.

На авкціон, який майстерно вела заступник директора школи Лариса Заник, виставлялася також картина Оксани Ізбянської „Соняхи“, різба по дереву „Національний оберіг“ Романа Марчука, вишита ікона Ірини Дуб’янської „Ісус молиться“, робота Ольги Лазорик та картинки учениці Ангеліни Кобрин.

Майже два тижні поспіль, щовечора після роботи приходили батьки на толоку, щоб побудувати сцену. Валерій Меренич керував проєктом і посвятив не один день, щоб здійснити його. Квіткою про закінчення будівництва став віночок із синьо-жовтих кульок, якими прикрасив сцену Степан Клюх.

Допомагали спонзори фестивалю – Українська національна федеральна кредитна спілка та Федеральна кредитна спілка „Самопоміч“, Ню-Йорк, а також відчутну пожертву у вигляді безкоштовного встановлення звукової апаратури зробили Роман Марчук та гурт „Родина“.

Свій внесок зробили десятки молодих господинь, які наліпили понад п’ять тисяч вареників під керівництвом головної кухарки Ірини Анд­рей­чук, напекли різноманітного домашнього печива. Чоловіки-кухарі подбали про м’ясні страви на грилі. Уся ця сфера обслуговування чітко і злагоджено працювала під пильним оком головної господині фестивалю Зоряни Романюк.

Учасники та гості фестивалю мали можливість придбати сувеніри та українську символіку, виготовлену учнями школи „Нова хвилька“. Леся Злупко, яка спеціялізується на виготовлені футболок з українською символікою, з виторгованих за свою продукцію коштів пожертвувала 1,600 дол.

Розмальовували личка школяриків, які захотіли бути котиками, песиками і всякими іншими звірятками, Юлія Дерека та Ірина Роздольська. Багато цікавих занять з аплікацій зорганізували для малюків вчителі Христина Боднар (Світличка), Тетяна Мхітаріані (Передшкілля) та вчителі всіх молодших кляс. Працювала для дітей надувна гірка та багато іншого.

За кошти, зібрані на фестивалі, відправлено перший тепловізор та військові аптечки, а найближчим часом будуть виконані й інші замовлення воїнів.

Мирослава Роздольська – директорка школи

Коментарі закриті.