24 грудня, 2021

Вчителі діляться досвідом в Україні

Слухачі кваліфікаційних курсів в Україні.

ТОРОНТО. – Викладачі Інституту професійного розвитку вчителів розробили кваліфікаційні курси для викладачів Львівщини та інших частин західної України. Канадські вчителі використовували ZOOM з дому, в Україні вчителі зустрічалися в різних школах та авдиторіях.

Такий підхід привів до успішних двосторонніх комунікацій. Як заявила попередня членка Комітету з питань освіти Канадсько-Української Фундації (KУФ) Надія Луців, ця програма була „гучним успіхом у ці важкі часи“.

Понад 25 років різні канадські викладачі працювали зі своїми львівськими партнерами, плянували свої презентації та розробляли нові та оновлені навчальні посібники, які були використовувані влітку 2021 року. Програма та посібники будуть далі оновлюватися в найближчі роки.

11 канадців разом з понад 30 українськими співвикладачами навчали понад 200 учасників різних курсів. В кінці кожен відділ підготував групове завдання, яке забезпечило необхідну атестацію для продовження викладацької професії, що є вимогою в Україні.

Львівський Центр професійного розвитку педагогічних працівників видає посвідчення проходження курсів підвищення кваліфікації вчителів. У Торонто Інститут професійного розвитку вчителів теж видає посвідчення в рамках занять Літнього інституту навчання команд зі шкіл.

Організатори кваліфікаційних курсів для викладачів Львівщини.

Потреба реформи в освіті є драматичною в Україні на багатьох рівнях. Колишня міністер освіти України Ганна Новосад зазначила, що система освіти різко відстає від потреб суспільства.

Колишня вчителька математики в Торонто та шкільний консультант Христина Желтвай заявила: „Резуль­тати міжнародної оцінки математичної грамотности 15-літніх студентів довели, що Україна нижча за середній показник. Тому вчителі повинні зосереджуватися на студентах, а не на предметі, враховуючи особливості студентів та різні стилі навчання“. Вона підкреслила, що Інститут прагне допомогти вчителям викладати математику таким способом, щоб предмет був захоплюючим та ефективним, і щоб студенти зі задоволенням навчалися.

Цього року канадські члени Інсти­туту походили з різних канадських міст і Ню-Джерзі. Серед них – координатор програми та консультант Н. Луців, Софія Березовська, Борислав Білаш, Оксана Винницький-Юси­по­вич, Орест Гарас, Маланка Ковалюк, Богдан Колос, Ірина Перегінець, Марко Стадник, Христина Юрчук та Х. Желтвай.

В останні роки KУФ надала канадцям кошти на подорожі та ресурси для матеріялів. Крім того, Львівське управління освіти та міська рада Львова забезпечили фінансування місцевих приміщень для інструкторів, учасників та програм. Освіта Львова фінансувала також друк матеріялів, технічні та інтернет-ресурси.

Коментарі закриті.