26 серпня, 2021

Виставки до 30 річчя Незалежности України

Виставка „Скіфське золото“.

КИЇВ. – До 30-річчя Незалежности України в Національному музеї історії України відкрито декілька великих виставок, які мають показати унікальну колекцію та величну українську історію.

17 серпня на замовлення Міністерства культури та інформаційної політики відкрилась виставка „Скіфське золото“, яка показує період скитів, які мешкали в українських степах від Дону до Дунаю. Основною ідеєю виставки є „занурення“ відвідувачів у атмосферу скитських коштовних виробів, ознайомлення з таємницями скитського світу та „степових пірамід“ – курганів, привернення уваги громадськости до коренів державности на теренах України, до здобутків української археології та до ролі „скитського золота“ у сьогоденні.

Однією з найважливіших археологічних пам’яток культурної та релігійної спадщини на території Національного музею історії України є рештки фундаментів Десятинної церкви – осередку утвердження та поширення християнства й першого християнського кам’яного храму Русі, спорудженого Великим князем Київським Володимиром у Х ст.

Виставка „Церква Богородиці Десятинна: архітектурно-мистецький образ“.

20 серпня музей показав виставку „Церква Богородиці Десятинна: архітектурно-мистецький образ“ до 1025-річчя освячення Десятинної церкви. Музей володіє цікавою та унікальною колекцією археологічних матеріялів з розкопок Десятинної церкви різних років, в якій налічується близько 21 тис. одиниць зберігання.
23 серпня урочисто відкрилась виставка „10,958 днів незалежности“, де відображені головні суспільно-політичні події, які відбулись в Україні протягом останніх 30 років. Співро­бітники створили велику прямокутну конструкцію, яка імітувала незавершений процес будівництва будинку (країни), де кожна з цеглин, які стали частиною загальної конструкції, підписані та символізували подію, процес або людину, що зробили внесок в сучасну історію України. Конструк­ція має незавершений вигляд, адже процес будівництва української держави триває і нині. Привертають увагу чернетка Акту проголошення незалежности України, який написаний Левком Лук’яненком у співавторстві з Леонтієм Санду­ляком; бюлетені з перших виборів президента України та Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року; речі одного з авторів Консти­туції Михайла Сироти; ескізи перших гривень авторства Василя Лопати; матеріяли президента Генеральної асамблеї ООН Генадія Удовенка.

Марія Срібна – вчений секретар Національного музею історії України.

Коментарі закриті.