26 серпня, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Нагороджені національні леґенди
КИЇВ. – Президент Володимир Зеленський 22 серпня вручив перші державні нагороди „Національна леґенда України“ сімом українцям. Лавреатами нової нагороди стали: „Національна леґенда української поезії“ Юрій Рибчинський, „Національна леґенда українського живопису“ Іван Марчук, „Національна леґенда українського футболу“ Олег Блохін, „Національна леґенда української хореографії“ Мирослав Вантух, „Національна леґенда українського балету“ Олена Потапова, „Національна леґенда української музики“ Софія Ротару. Також нагороду „Національна леґенда України“ отримав посмертно видатний композитор Мирослав Скорик. Президент вручив нагороду його дружині. (Прес-служба Президента України)

Направили в суд про злочини в Криму
КИЇВ. – 23 серпня Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова повідомила, що прокуратура направила до Міжнародного кримінального суду 12 інформаційних повідомлень щодо злочинів Росії в анексованому Криму. Останнє з цих повідомлень стосується фактів привласнення і руйнування об’єктів культурної спадщини й культурного надбання української нації. У прокуратурі додали, що минулого року Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) ухвалив важливе рішення щодо завершення попереднього вивчення ситуації в Україні, і Київ очікує вже від новообраного прокурора МКС звернення про початок повноцінного розслідування. За її словами, за ці роки в умовах роботи без доступу до території, прокуратура направила до суду понад 350 обвинувальних актів щодо злочинів, пов’язаних зі збройною аґресію Росії, захопленням державної влади, поваленням конституційного ладу та суверенітету України на території півострова Крим. (Радіо Свобода)

Мовлення на окуповану Луганщину
КОМИШУВАХА, Луганська область. – Нова теле– і радіовежа, зведена облизу лінії розмежування у Луганській області, мовить на тимчасово окуповану територію. Вежа заввишки 150 метрів має 50-кілометровий радіюс поширення сиґналу. Дозволи на тимчасове мовлення з вежі „Комишуваха“ вже отримали канали: UA:Перший, UA:Донбас, UA:Культура, державний телеканал „Дом“, оператор багатоканальної телевежі „Зеонбуд“ (32 найбільш рейтинґові телеканали), телеканали Перший Західний та „2+2“. Крім того, працюватимуть шість радіостанцій: „УР-1“, UA:Культура, „Армія-ФМ“, радіо „Промінь“, місцеві: „49’параллель“ та „Пульс“. Радіосиґнал повністю покриє окуповану частину области і сягатиме кордону з Росією. Зведення станції „Комишуваха“ визначили як стратегічно важливий для реґіону проєкт у межах програми Президента Володимира Зеленського „Велике будівництво“, оскільки мовлення з цієї телевежі забезпечує українським контентом 200 тис. людей з обох боків лінії розмежування у Луганській та Донецькій областях. (Укрінформ)

Помер найвищий українець
РОЧЕСТЕР, Мінесота. – 20 серпня в США у віці 38 років від хвороби серця помер актор українського походження Ігор Вовковинський. У 2010 році він був визнаний найвищою людиною в США і потрапив до Книги рекордів Гінеса. І. Вовковинський був відомий своїм зростом – 234.5 сантиметра. Він народився в 1982 році у Вінницькій області в місті Бар. У сім років його сім’я переїхала в штат Мінесота, щоб лікувати гігантизм І. Вовковинського. Адже вже у такому юному віці його зріст був 182 сантиметри. Чоловік знімався в декількох фільмах, став відомим після того, як зіграв у фільмі „Позашлюбний тиждень“ і „Шов доктора Оз“. Крім цього, він брав участь в постановці Злати Огневич, яка представляла Україну на „Евробаченні-2013“. І. Вовковинський виносив співачку на сцену на руках. (Громадське)

Українці ідею вступу до ЕС підтримують
КИЇВ. – Результати проведеного соціологічною групою „Рейтинґ“ маштабного соціологічного опитування „Покоління незалежности: цінності та мотивації“ показали, що вступ України до складу ЕС підтримують 64 відс. респондентів, у НАТО – 54 відс. Найбільше тих, хто підтримує европейське майбутнє України, серед наймолодших (16-24 роки): 66 відс. за вступ у НАТО, 75 відс. – за вступ у ЕС. Але навіть і в найстарших категоріях не менше половини респондентів – за рух України у західньому напрямку. Загалом, серед наймолодших (16-24 роки), на відміну від старших, простежується тенденція до консолідації навколо проевропейської ідеї України. У ціннісному спектрі українців домінують універсалізм, доброта, конформізм та безпека. Найнижчі показники мають багатство і стимуляція. Самостійність, гедонізм та досягнення утримуються на середньому рівні. (Укрінформ)

Петраков став тренером футбольної збірної
КИЇВ. – 18 серпня Українська асоціяція футболу (УАФ) призначила тимчасового тренера національної збірної Олександра Петракова, який готуватиме національну збірну до подальших виступів у кваліфікації до ЧС-2022 у статусі виконувача обов’язків головного тренера. О. Петраков змінить Андрія Шевченка, в якого після Евро-2020 закінчився контракт з УАФ, і вони його не продовжили. Раніше можливим новим тренером збірної називали Сергія Реброва. Багато оглядачів вважають, що С. Ребров очолить збірну пізніше. Вже 1 вересня команда України зіграє з Казахстаном у груповому турнірі на відборі до Чемпіонату світу. О. Петраков має високий авторитет серед футбольної спільноти і необхідні знання та досвід для того, щоб на даному етапі очолити головну команду України. До цього він був тренером юнацької збірної України U-18 – гравців віком до 18 років. Сам 64-річний О. Петраков є вихованцем київського „Динамо“, народився у Києві, свого часу грав на позиції захисника. (ВВС)

Спалах коронавірусу в „Молодій ґвардії“
ОДЕСА. – Станом на 18 серпня в одеському центрі „Молода ґвардія“ зросла кількість інфікованих коронавірусом – наразі виявлено захворювання у 50 дітей і трьох вихователів. Більшість переносять захворювання в легкій формі чи в стані середньої тяжкости, чотирьох дітей госпіталізували до дитячої лікарні, оскільки вони знаходяться в групі ризику через інші захворювання. Табір „Зоряний“ дитячого центру, в якому виявили спалах захворювання, переведений у закритий режим роботи, а дітей з сусідніх двох таборів плянують відправити додому в автобусах чи у відокремлених вагонах – у населені пункти 18 областей України. У „Молодій ґвардії“ на оздоровленні та відпочинку перебуває близько 1,200 дітей. (Укрінформ)

Україна використовує криптоактиви
КИЇВ. – За даними американської аналітичної компанії Chainalysis, Україна 20 серпня посіла четверту позицію в рейтингу ґльобального індексу сприйняття криптоактивів у 2021 році. Україна випередила таких потужних гравців на міжнародному крипторинку, як США та Китай. Минулого року Китай посів четверте місце за ґльобальним індексом впровадження, а США – шосте. Цього року США посідають восьме, а Китай – 13 місце у відповідному рейтингу. В Україні найбільший обсяг транзакцій з криптоактивами серед учасників ринку у світі. Крім цього, Україна увійшла в число 10 країн з найбільшим заробітком на біткоїні у 2020 році. Провідна блокчейн-компанія Chainalysis щороку публікує аналітичні звіти щодо рівня поширення криптоактивів серед бізнесу та населення. Американські блокчейн-фахівці відзначають, що впровадження й використання криптоактивів стрімко зросло за останній рік, а зміни в країнах, що сприяють цьому, свідчать про те, що криптоактиви – дійсно ґльобальне явище. (Укрінформ)

Коментарі закриті.