27 жовтня, 2022

Виставка Теліженка про війну

Твори Миколи Теліженка на виставці.

ЧЕРКАСИ. – „Від сирени до сирени“ називається виставка, яка відкрилась в обласному  краєзнавчому музеї 13 жовтня до свята Покрови Пресвятої Богородиці, покровительки українського козацтва та воїнів– захисників.

Понад 80 робіт Народного художника України Микола Теліженко передають людські долі та відтворюють епоху війни, що розпалила Росія проти України.

У відкритті виставки взяли участь очільники міської влади, духовенства, наукової й творчої інтеліґенції міста, друзі та шанувальники творчости родини Теліженків. Відзначали майстерність і вміння мистця лаконічно та виразно передати драматизм епохи, силу духу і потенціял української нації, патріотичний посил його робіт.

„Ми горді тим, що в Черкасах живуть і працюють такі талановиті митці. Своєю творчістю Микола Матвійович та вся родина Теліженків збагачує нашу українську культуру та зміцнює національну ідентичність, – сказав на відкритті виставки Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко. – Роботи Миколи Мат-війо-вича вразили мене. І я відчуваю той біль, який відчуває автор, який  на мистецькому фронті відстоює інтереси України. У кожну роботу він вкладає душу, і вміє передати те, що відчуває загалом увесь український народ. Тому впевнений, що як і тисячу років тому, так і тепер ми переможемо. І Україна була, є і буде сильною незалежною европейською державою“. 

Від імені громади Черкас міський голова вручив М. Теліженку вітальну адресу.

У відкритті виставки брав участь Митрополит Черкаський і Чигирин-ський Іоан, який подякував  авторові за творчість, яка має стати духовною основою для перемоги України. Вла-ди-ка вручив берегині роду Олексан-дрі Теліженко відзнаку – Орден святої рівноапостольноїї княгині Ольги.

Олександра та Микола Теліженки на відкритті виставки. (Фото: Олек­сандр Костирко)

 „Для мене ця серія почалася 24 лютого, коли вдосвіта дружина зайш-ла до мене у майстерню і промовила: „Миколо, війна почалася! Київ бомблять!“, – розповів М. Телі-женко. – Перша моя робота „Вовки на кургані“ народилася того ж дня. Відтоді не міг зупинитися, слухаючи про трагедію Бучі, Гостомеля, інших міст. І виставка так і називається „Від сирени до сирени“, тому що створена фактично між сигналами тривог. Я навіть вже не чую цих сирен, а просто малюю. І бачу, що із сотень ескізів можна буде створити ціле полотно про трагедію та героїзм нашого народу, який обов’язково переможе. Всі роботи у двох кольорах: чорний – це колір землі, а червоний – це колір крові, української крові, якою политий чорнозем. Це знакові речі“. 

Виставка діятиме кілька тижнів, і усі охочі можуть її оглянути.

Коментарі закриті.