28 жовтня, 2021

Вперше застосували безпілотник „Bayraktar“

Розвідувально-ударний безпілотний комплекс „Bayraktar“. (Фото: defence-ua.com)

У зоні проведення операції Об’єднаних сил 26 жовтня вперше відбулося бойове застосування розвідувально-ударного безпілотного комплексу „Байрактар ТБ2“ (Bayraktar).

Батарея гаубиць Д-30 російсько-терористичних військ здійснювала обстріл позицій Об’єд­наних сил в районі населеного пункту Гранітне. Два військовослужбовці під час обстрілу зазнали поранення, загинув уродженець Полтав­щини – сержант Георгій Халіков. Із початком обстрілу було невідкладно висунуто вимогу щодо припинення вогню, надіслано ноту дип­ломатичними каналами. Втім, окупанти не реаґували.

З метою змушення ворога до припинення вогню, за наказом головнокомандувача Зброй­них сил України було застосовано „Байрактар ТБ2 “. Безпілотний літальний апарат не пересікав лінії зіткнення і керованою бомбою знищив одну гармату з розрахунком російсько-окупаційних військ. Після цього обстріли українських позицій припинилися.

Наступного дня з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано дев’ять порушень режиму припинення вогню. Крім того, біля Граніт­ного російські найманці з безпілотника скидали вибухівки та здійснили два обстріли з забороненої Мінськими угодами артилерії калібру 122 мм та мінометів калібру 120 мм.

Внаслідок ворожих обстрілів загинув український військовий. Збройні сили України відкривали вогонь у відповідь.

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що постачання Україні турецьких ударних дронів „Байрактар ТБ2“ „потенційно може призвести до дестабілізації ситуації на лінії розмежування“.

„Байрактар ТБ2“ – турецький ударний оперативно-тактичний середньовисотний безпілотний літальний апарат з великою тривалістю польоту. Розробка і виробництво компанії „Байкар Макина“. У 2018 році Україна закупила шість апаратів у Туреччини. Успішні випробування ударних турець­ких безпілотників Bayraktar пройшли в Україні ще в березні 2019 року.

Укрінформ, „Комерсант“

Коментарі закриті.