29 жовтня, 2020

Білорусь: протистояння триває

У перший день після закінчення ультиматуму Світлани Тихановської студенти долучились до народного страйку. На фото: студенти Білоруського державного університету. (Фото: svoboda-org)

МІНСЬК. – 25 жовтня закінчився термін „Народ­ного ультиматуму”, пред’явленого Світланою Тихановською, яка вимагала, щоб Олександр Лукашенко оголосив про відхід, у Білорусі припинилося насильство щодо мирних протестувальників, а політв’язнів звільнили. Умов ультиматуму виконано не було, тому на початку доби 26 жовтня С. Тихановська оголосила „Народний страйк”.

26 жовтня в країні розпочався маштабний протест і загальнонаціональний страйк. Працівники деяких підприємств не вийшли на зміни. З великих промислових підприємств країни та об’єктів загальнодержавної інфраструктури згадані „Гродно Азот”, МАЗ, МТЗ, МЕТЗ, БелОМО, Білорус­нафта, МЗКТ, а також Білоруська залізниця.

С. Тихановська також вказала на підприємства приватного бізнесу, більшість з яких „на підтримку страйку співробітників державних підприємств” зупинили 26 жовтня свою роботу під різними приводами. Вона подякувала працівникам IT-сфери, студентам і пенсіонерам, які проводили того дня численні акції протесту, а також медикам, які рятують життя білорусів, і водіям, які бльокували пересування спецтехніки силовиків, представникам білоруської діяспори, які організували збір денних платень до фонду допомоги страйкуючим (вже зібрано понад 450 тис. евро).

Увечері 26 жовтня протестувальники вийшли на вечірній протест у Мінську, їх розігнали силовики. Демонстранти ховалися в крамницях і кав’яр­нях. Силовики деяких із демонстрантів били. Понад 250 осіб затримали в Білорусі під час акцій протесту 26 жовтня. Найбільше затриманих у Мінську і Гродно.

26 жовтня пенсіонери зібралися у центрі Мінська на четвертий марш. Вони знову пройшли головним проспектом столиці Білорусі до площі Якуба Коласа. Цього разу до акції пенсіонерів вперше долучилися студенти, а під час руху колони до неї приєдналися люди різного віку. У колоні було кілька тисяч людей. Силовики не перешкоджали її руху, обійшлося без затримань.

Тиждень раніше, 19 жовтня, центром Мінська пройшли дві ходи: „Марш мудрости” з участю пенсіонерів, прихильників змін, і ще один марш – прихильників Олександра Лукашенка.

Учасники обох маршів зібралися на площі Незалежности в Мінську. Звідси обидві ходи пройшли проспектом Незалежности.

Прихильники О. Лукашенка підійшли до площі Перемоги, поклали там квіти і попрямували до автобусів, що чекали на них неподалік. Учасники опозиційного „Маршу мудрости” пройшли маршем до площі Якуба Коласа. Там їх зустріли волонтери, які пригощали пенсіонерів чаєм з печивом. Наприкінці акції протестувальники співали пісні „Купалінка” і „Мура”.

20 жовтня суд Центрального району Мінська визнав телеграм-канал „Nexta Live” і логотип „Nexta” екстремістськими матеріялами, пише білоруське державне аґентство БелТА. Йдеться про організацію та публічні заклики до здійснення масових заворушень.

Міністерство інформації за рішенням суду має внести канал і логотип „Nexta” в список екстремістських матеріялів, обмежити доступ до інформаційних ресурсів, що містять аналогічні найменування. Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Радіо Свобода, Укрінформ

Коментарі закриті.