5 листопада, 2020

Білорусь: триває довга революція

Марш 1 листопада в пам’ять жертв сталінських репресій. (Фото: TUT.BY)

МІНСЬК. – Перший тиждень після закінчення ,,народного ультиматуму” Світлани Тихановської, оголошеного режимові Олександра Лукашенка, закінчився недільним маршем ,,Дзяди проти терора”. Влада стала більш напруженою, нервовою. З одного боку, це зайвий раз показує її приреченість у перспективі. Але з іншого, робить її більш небезпечною у прагненні захистити свій статус у найближчий, невизначено довгий час.

5 листопада закінчується президентська каденція О. Лукашенка за підсумками виборів-2015. Таким чином, після цього пристойні країни повинні називати його ,,експрезидент”.

Минулого тижня були спроби організувати масові страйки, але влада дуже жорстко їх попереджала. 2 листопада з’явилися повідомлення про нові звільнення і нових учасників страйку.

Також піднялася нова хвиля студентського протесту. Студенти проводили сидячі страйки, ходили маршами. О. Лукашенко у відповідь зажадав масово відраховувати студентів і нагадав, що після відрахувань юнаків можна забирати до армії. Він дав доручення розробити закони, щоб дипломи, отримані білоруськими студентами за кордоном, у демократичних системах освіти, не визнавалися в Білорусі. Почалися відрахування. Але були і протести з боку викладачів: залишили посади ті, хто вважає таке рішення несправедливим.

Найбільш вражаючий політичний виступ відбувся 27 жовтня в Національному театрі опери та балету, коли давали оперу ,,Царська наречена”. Концертмайстер і два солісти заявили, що виступають проти насильства, після чого артисти заспівали духовний гимн Білорусі. Одразу ж заявили про звільнення першої скрипки та концертмайстера Регіни Саркісової, а також скрипальки Алли Джиган, альтистки Олександри Потьоміної.

Темою недільного маршу 1 листопада було заявлено поминання жертв сталінських репресій. Маршрут був направлений за межі міста, до розстрільного урочища Куропати. Була спроба влади тотально покінчити з маршем, розсікти його колони, не допустити їхнього руху містом. Розгін і затримання першої частини демонстрантів виглядала дивно і безглуздо. Першу хвилю розігнали, але потім колона перегрупувалася і разом з тими, хто підтягнувся, все ж дісталася туди, куди прагнула.

Для виходу на недільний марш 8 листопада є дві сильні дати, які обрамляють його. 5 листопада закінчується визнана світом президентська каден­ція О. Лукашенка. 9 листопада спливають три місяці протесту. Триватиме затяжний режим довгої революції.

Коментарі закриті.