26 травня, 2017

Благодійний концерт відбувся у Бафало

Учасники благодійного концерту „Завзятість: візуальна і музична подорож“. (Фото: Віктор Гласко)

БАФАЛО, Ню-Йорк. – Благодійний концерт „Завзятість: візуальна і музична подорож“ відбувся 29 квітня в Українському Культурному Центрі „Дніпро“. Головний продюсер та автор сценарія Роман Хичій з Торонто, поставив собі за мету поінформувати та показати авдиторії завзятість українців. Разом з продюсером Юрієм Грещишиним і Віктором Гласко цей задум вдалося втілити в життя.

Починаючи з історії кобзарства‚ програма була побудована так, що глядачі могли не тільки насолоджуватися грою музикантів та їх співом, а й наочно на екрані побачити вибрані моменти їхнього життя, почути розповіді про справжніх традиційних кобзарів‚ які були знищені Сталіном у 1930-их роках, побачити відеозаписи про трагічні події від 2014 року й до сьогодення, в тому числі Революцію Гідности, анексію Криму, збиття малязійського літака‚ теперішню війну з російськими окупантами на сході України.

У концертній програмі взяли участь бандуристи Юліян Китастий, Юрій Фединський, Ярко Антоневич, Віктор Мішалов і старшоклясниця з міста Вест Сенека Антоніна Вандрівська. Також взяли участь естрадні співаки Яна Білик, Мирон Депутат з Бафало, тріо Кароліна, Клавдія та Олівія Подолак, Заслужений артист України Сергій Фоменко. Тріо Подолак виступило у супроводі віолончелістки Міри Олми, студентки в Академії візуальних і виконавських мистецтв в Бафало.

Бандуристи під час виступу донесли до кожного музику й спів кобзарів, традиції, тугу, сум і біль у їхніх розповідях і піснях. Бандуристи відкрили концерт‚ коли заграли в квартеті відому композицію Григорія Китастого „Гомін степів“. Виконання квартету було незвичне – з імпровізаціями та різними ефектами. Кожний виконавець вніс у композицію щось своє‚ унікальне.

Ю. Китастий виконав старовинну гайдамацьку пісню „Гей, скинемось по таляру“, яка дуже вдало була підібрана до вечора, адже так як у пісні співається, на концерті збирали гроші для воїнів, які жертвують своїм життям, щоб захистити Україну. Ю. Китастий потім виконав рідкісний інструментальний твір „Виклик“, який створив і грав бандурист Михайло Теліга, котрого разом з дружиною Оленою було вбито нацистами у Бабиному Ярі в Києві під час Другої світової війни.

Далі вислухали старовинний кант „Мати Божа Марія“ у виконанні Ю. Фединського на рідкісному торбані, інструменті, що зник зі вжитку в Україні під час радянської окупації, через те, що пов’язували його з культурною музикою української шляхти та з постаттю гетьмана Івана Мазепи. Ю. Фединський заспівав ще уривок з традиційної думи про Марусю Богуславку, яка була виконана на старосвітській бандурі.

Я. Антоневич виконав пісню „Метелиця“ і‚ посилаючись на війну Володимира Путіна в Україні, сучасну пісню „Війна свиней“ на унікальній електробандурі, що показало нові можливі досягнення‚ коли виконавець вправно і вміло використовує популярні гітарні педалі для переробки і створення специфічних ефектів.

У фіналі першої частини концерту В. Мішалов виконав віртуозні твори Гната Хоткевича – старовинна героїчна дума ХVІІ ст.: „Буря на Чорному морі“ та інструментальну композицію „Невільничий ринок у Кафі“.

Друга частина програми була присвячена подіям в Україні. Авдиторія почула надихаючі слова Тараса Шевченка в супроводі ориґінальної музики, що її скомпонувала і виконала Яна Білик, і на екрані в той час був Т. Шевченко, графічно зображений на Майдані. Її інша пісня була про любов до України.

Пісні про отамана Боженка та „Майданек“ („Мамо‚ чи чуєш мене“) співав Мирон Депутат. К. Подолак схвилювала авдиторію англійським виконанням пісень „You Raise Me Up“, „Hallelujah“ i „The Prayer“, з показом прозірок В. Гласко, що ілюстрували події під час Революції Гідности.

„Фома“ (С. Фоменко) з України заспівав патріотичні пісні. В одній закликав скинути кайдани і піднятися з колін, бо вже година настала. В іншій пісні просив Україну прокинутися зі сну й відкрити свої очі на світ і на зірки, звідки дивляться з небес наші герої, які поклали своє життя за Україну, за краще майбутнє.

Також під час концерту виступили Ю. Грещишин і Юрій Дармограй‚ які нагадали присутнім, що це благодійний концерт для оплати посилок медичного обладнання в Україну, щоб рятувати життя поранених і наблизити той час, коли ми разом зможемо відсвяткувати перемогу.

Прозвучали слова подяки на адресу тих, хто долучився до цієї благодійної справи, допоміг фінансово і доклав зусиль, щоб цей проєкт відбувся.

Коментарі закриті.