26 травня, 2017

У Литві вшанували Лесю Українку

На презентації дошки Лесі Українці у Вільнюсі (зліва): Оксана Черкас, Валентина Шемчук, Ґінтаутас Бразіунас, Вайва Юшкієнє, Марія Тютюнник. (Фото: Йоланта Преідієнє)

ВІЛЬНЮС. – Делеґація Полтавської области разом з керівництвом і викладачами Вільнюського політехнічного університету 15 травня провели спільне вшанування Лесі Українки в Литві. На презентації проєкту Полтавщину представляли керуюча справами обласної ради Оксана Черкас, начальник відділу обласної ради Марія Тютюнник, заслужений працівник культури України Валентина Шемчук, а господарів – ректор Університету прикладних наук Ґінтаутас Бразіунас, декан Вайва Юшкієнє, керівник відділу міжнародної співпраці Йоланта Преідієнє.

Полтавські громадські діячі В. Шемчук і Вадим Голобородов створили портретну ґалерію української поетеси в камені. З їхньої ініціятиви відкриті меморіяльні дошки Лесі Українці в Берліні й Тбілісі, тепер на черзі – литовське місто Друскінінкай на честь її перебування 1885 року. До цього проєкту приєднався очолюваний Г. Бразіунасом політехнічний університет.

О. Черкас вручила почесну грамоту В. Юшкієнє за плідну співпрацю з полтавцями в царині популяризації творчої спадщини Лесі Українки й культурних здобутків України за кордоном.

Автори й виконавці проєкту дякували полтавцеві Петрові Крайсвітньому за безкорисливу допомогу в доставленні меморіяльної дошки до литовської столиці, Міністерству закордонних справ України, Посольству України у Вільнюсі й Посольству Литовської Республіки в Києві за активне сприяння в увічненні пам’яті Лесі Українки в Друскінінкаї.

Коментарі закриті.