8 жовтня, 2020

Базар в ТКГ

Контактна група з мирного вреґулювання ситуації на сході України (Мінська група, Тристороння контактна група, ТКГ) – це група представників України, Організації безпеки і спіробітництва у Европі (ОБСЕ) і Росії, утворена влітку 2014 року для вирішення питань, пов’язаних з бойовими діями на сході України.

23 червня 2014 року на фоні інтенсивних бойових дій на сході України, почались переговори з уреґулювання конфлікта. У переговорах брали участь представники „ДНР” і „ЛНР”, але Україна не визнала їх стороною конфлікту. Росія має щодо цього іншу позицію, тому уникає назви ТКГ.

Спершу Україну представляв Леонід Кучма. У травні цього року 81-річний Л. Кучма попросив його зняти з посади голови делеґації. Замість себе Л. Кучма пропонував призначити Віце-прем’єр-міністра Олексія Резнікова.

Однак, у Президента Володимира Зеленського і голови Офісу Прези­ден­та Андрія Єрмака було своє бачення з цього приводу. Тому 30 липня було призначено 86-річного Леоніда Кравчука головою делеґації. А. Єрмак пояснив, що Л. Кравчук має політичну вагу і особисті якості, необхідні для переговорів в Мінську.

Призначення Л. Кравчука головою української делеґації в ТКГ викликало неоднозначну реакцію в суспільстві. По-перше, Л. Кравчук щільно пов’язаний з кумом президента Росії Віктором Медведчуком. По-друге, відразу після призначення перший президент України почав заявляти спірні пропозиції щодо переговорів: від готовности йти на компроміси до діялогу з представниками ОРДЛО.

Після призначення Л. Кравчук роздав купу інтерв’ю та коментарів, де в загальних словах без конкретики розповів про свої пропозиції: замість особливого статусу – особлива система управління на Донбасі, створення вільної економічної зони на Донбасі, діялог з представниками ОРДЛО, але не з ватажками. У Л. Кравчук 31 липня дав інтерв’ю російській пропаґандистці Ользі Скабєєвій на телеканалі „Росія 1”. Л. Кравчук намагався пояснити, що Україна і Росія повинні домовитися щодо Донбасу і припинити стріляти.

На зустрічі 3 серпня, яка тривала більше трьох годин, був присутній також і перший прем’єр-міністр України Вітольд Фокін. А. Єрмак запропонував 87-річному В. Фокінові увійти до складу української делеґації в ТКГ. Але 30 вересня висловлювання В. Фокіна на посаді першого заступника глави української делеґації у ТГК викликало скандал.

Президент В. Зеленський підписав указ, яким звільнив В. Фокіна з цієї посади. Офісу Президента довелося визнати помилковість рішення про це призначення. Президент В. Зеленський констатував, що В. Фокін відступив передусім від справедливої оцінки тимчасової окупації Росією Криму та окремих районів Донбасу. Головною метою делеґації назвали повернення виключно на українських умовах усіх тимчасово окупованих територій, а також встановлення довготривалого миру.

В. Фокін заявив, що війни Росії з Україною на Донбасі немає. За його словами, на сході України проти Збройних сил України воюють бойовики і найманці з 30 країн світу. Він переконаний, що на Донбасі потрібно провести місцеві вибори, оголосити загальну амнестію, бо вона „деморалізує противника”. Проросійських бойовиків на Донбасі він назвав „повстанцями”.

На жаль, в Україні є ще багато таких, як В. Фокін, які „не бачать” цієї війни, не бачать російської аґресії. Тому головне питання, як переконати цих людей у зворотньому?

Водночас, за даними останнього опитування, проведеного Фондом „Демократичні ініціятиви” ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 по 19 серпня, 60 відс. опитаних сказали, що війну на Донбасі почала Росія, але 21 відс. вважають, що війну почали український уряд та олігархи, ще 18 відс. опитаних не визначилися. Іншими словами, Кремль не такий вже й далекий від своїх розрахунків на суспільний розкол в Україні. І такі „діячі” ТКГ, як В. Фокін, цьому лише сприяють.

Політологи вважають, що головним переговірником від Росії залишається В. Путін і поміняти його не можна. Як і його плянів на захоплення України й її безумовну капітуляцію. Всі інші варіянти В. Путін не розглядає.

Від перестановки переговірників В. Путін не змінюється. Усе ж варто бути уважними щодо самих переговорників від України.

Коментарі закриті.