27 жовтня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

США вимагають перевірки фондів ООН

НЮ-ЙОРК. — Посол США до ООН Нікі Гейлі перестерегла, що США плянують детально перевірити‚ як уряди Південного Судану і Демократичної Республіки Конґо користуються фондами‚ які США дають для ООН. Вона нагадала, що ООН видають понад 2 млрд. дол. річно на миротворчі місії в цих двох країнах. Найбільше з цих грошей це є датки від США. Н. Гейлі сказала 22 жовтня аґенції новин „Сі-Ен-Ен”‚ що США стримають свої датки‚ якщо „наша поміч є постійно забльокована і не доходить потребуючим людям”. Минулого місяця Президент Дональд Трамп сказав, що вишле Н. Гейлі до Африки перевірити ситуацію на континенті. („The Hill”)

Трамп і ЗМІ: характер чи політика?

ВАШІНҐТОН. — Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” 2 жовтня оприлюднив статистику про те, що засоби масової інформації (ЗМІ) багато більше пишуть про провідництво і характер Президента Дональда Трамппа, ніж про його політику. Майже три чверті (74 відс.) звідомлень ЗМІ про Д. Трампа були про його провідництво й характер, а лише 24 відс. про його політичний плян праці. Порівняно з іншими президентами звідомлення про Д. Трампа були гіршими: за Барака Обами 50 відс. було про його політику; за Джорджа В. Буша – 65 відс., за Била Клінтона – 58 відс. Оцінка ЗМІ про Д. Трампа є на 44 відс. неґативною, 11 відс. позитивною і 45 відс. невтральною. (www.pewresearch.org)

Вибачились за недопущення генерала

ДЖАКАРТА, Індонезія. — США просили вибачення уряду Індонезії за недопущення Головнокомандувача Збройних сил цієї країни до Вашінґтону. Генерал Ґатот Нурмантйо, його дружина і чотири урядовці мали летіти 21 жовтня до Вашінґтону, але їм було сказано‚ що Митна служба США не впустить їх до країни. Їх запросив голова Об’єднаного штабу начальників збройних сил США генерал Джозеф Данфорд на конференцію з протидії екстремістським організаціям. Заступник Посла США в Індонезії Ерин МекКі зустрілася 23 жовтня з Міністром закордонних справ Індонезії Ретно Марсуді і вибачилася за недопущення. Вона сказала‚ що справа полагоджена. Посол США в Джакарті Джозеф Данавен видав подібну заяву 22 жовтня. Індонезія є найбільшою мусульманською країною у світі, маючи 261 млн. населення. Вона має дружні стосунки зі США, хоч статус людських прав в країні мінявся в минулому. Генералові Ґ. Нурмантйо не закидали жодних порушень прав. („Associated Press”)

Обама повертається до політики

РІЧМОНД, Вірджінія. — Колишній Президент США Барак Обама повернувся до політичої діяльности 19 жовтня, закликаючи виборців у Вірджінії та Ню-Джерзі голосувати за демократичних кандидатів у цих стейтах. Поява Б. Обами вказує на його популярність в ліберальних колах. Демократичний стратег Джесі Ферґусон з Вірджінії висловив переконання, що бурхливий перший рік президентства Дональда Трампа зміцнив спадщину Б. Обами. („The Washington Times”)

Китай хоче контролювати релігії

ПЕКІН. — Президент Китаю Хі Ціньпінґ заявив, що комуністичний Китай хоче‚ щоб численні релігії країни стали більш китайськими. Промовляючи 18 жовтня на конференції Комуністичної партії, президент підкреслив, що у релігії треба вкладати соціялістичні вартості. У додатку, за його словами, члени Комуністичної партії „мусять бути твердими марксистськими атеїстами і ніколи не можуть знаходити свої вартості та вірування в якій-небудь релігії”. Китай не визнає влади папи над 12 млн. католиками в країні. Останні заяви президента‚ мабуть‚ виключають можливість відвідин Китаю Папою Франциском, який ранше цього року сказав, що готовий відвідати країну. Він би був першим папою‚ який відвідав би Китай після того‚ як ця країна зірвала відносини з Ватиканом у 1951 році. („Newsweek”)

Хто платив за висліджування?

ВАШІНҐТОН. — Компанію‚ яка висліджувала інформації для досьє про зв’язки тодішнього республіканського кандидата у президенти Дональда Трампа з Росією‚ найняв у квітні 2016 року адвокат Марк Еліяс, котрий представляв демократичного кандидата Гиларі Клінтон і Демократичний національний комітет (ДНК). Цю інформацію оприлюднила газета „Вашінґтон Пост” 24 жовтня. Згідно з довірочними джерелами, досліджувальна компанія „Fusion GPS” сконтактувалася з адвокатською фірмою М. Еліяса, запропонувавши свої послуги для дослідження зв’язків Д. Трампа з Росією. Ця співпраця тривала аж до президентських виборів у листопаді 2016 року. Досьє було створене колишнім британським шпигуном. ДНК заплатив М. Еліясові 5.6 млн. дол. за леґальні послуги від червня 2015 року до грудня 2016 року. Не знано скільки з цієї суми було за висліджування про політичну опозицію. Згідно з джерелами, ні Г. Клінтон, ні ДНК не знали‚ що М. Еліяс найняв „Fusion GPS”. Газета подала інформації після того, як Розвідувальний комітет в Палаті Представників Конґресу США звернувся за інформаціями про цю справу до адвокатської фірми М. Еліяса і до „Fusion GPS”. („Business Insider”)

Росія наклала вето на резолюцію ООН

НЮ-ЙОРК. — 24 жовтня Росія наклала вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, яка була б продовжила на один рік працю міжнародних інспекторів, котрі досліджують хемічні атаки в Сирії. Посол Росії до ООН Василій Небензя сказав, що США – які були автором резолюції – хотіли цим голосування „зганьбити Росію”. США, Великобританія і Франція оскаржують сили‚ які підтримують Президента Сирії Башара аль-Асада у проведенні хемічних атак на опозицію та цивільне населення. Після російського вета Посол США до ООН Нікі Гейлі видала заяву, закидаючи‚ що Москва знову підтримала диктаторів і терористів. Крім Росії, Болівія також голосувала проти резолюції, а Казахстан і Китай утрималися. Решта 11 членів Ради Безпеки підтримали резолюцію. Це вже дев’ятий раз Росія скористалася своїм правом вета в ООН‚ щоб підтримати Б. Асада. Теперішній мандат для інспекторів вигасає 17 листопада. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Вирок за заперечення Голокосту

БЕРЛІН. — Берлінський суд 16 жовтня засудив 88-літню Урсулу Гавербек до шістьох місяців ув’янення за заперечення Голокосту. Вона вже кілька разів була засуджена за цю саму провину, але всі вироки вона апелює. 23 листопада вона має стати знову перед судом у західньому містечку Детмольді. У Німеччині підбурювання до ненависти є порушенням закону, який часто вживається у випадках осіб‚ котрі заперечують або применшують Голокост. Присуд може бути від трьох місяців до п’яти років тюрми. („Deutsche Welle”)

Тілерсон несподівано відвідав Ірак

БАГДАД. — Державний секретар США Рекс Тілерсон 23 жовтня відбув неоголошену поїздку до Іраку лише через кілька години після повернення з подібної несподіваної поїздки до Афганістану. У повній таємниці Р. Тілерсон полетів з Катару до Іраку. Раніше того дня він літав до Кабулу. В обох країнах він зустрічався з найвищими політичними провідниками. Напередодні своєї поїздки В. Тілерсон сказав‚ що США не підтримували минуломісячний референдум за незалежність серед курдів, кажучи‚ що спершу треба закріпити перемогу країни над „Іслямською державою”. Одначе, він визнав‚ що курди мають леґітимні претензії, які треба полагодити в об’єднаному Іраку. Адміністація Дональда Трампа хоче створити арабський альянс, щоб протистояти зростаючому впливові Ірану на Середньому Сході. („www.military.com”)

Коментарі закриті.