27 жовтня, 2017

Це вже не просто тенденція

Що стрімко збільшується міґрація з України‚ – це‚ певна річ‚ свідчить про її демократичність і високий рівень людських прав і свобод‚ але також‚ на жаль‚ і про її економічну нерозвинутість і незадовільне матеріяльне становище більшости населення. Щороку українців стає все менше і менше‚ і це нарешті повинно стурбувати владу – якщо вона справді усвідомлює себе слугою свого народу. За статистичними цифрами і фактами – вже не проста тенденція‚ а поважна загроза для майбутнього країни. Наприклад‚ за першу половину цього року населення України зменшилося на 100 тис. осіб. До кінця року‚ згідно з прогнозами демографів‚ ця цифра подвоїться.

У зв’язку з тим‚ що економічна ситуація не поліпшується‚ сьогодні третина українців віком від 30 до 50 років готова еміґрувати з країни. Це‚ звичайно‚ не означає‚ що люди мають намір назавжди залишити рідну землю. Переважно йдеться про можливість в іншій країні більше заробити. Це за давніх давен знана в українській історії трудова міґрація‚ ще її називають циркулярною: це коли люди їдуть з певною метою‚ з офіційно оформленими документами‚ відпрацьовують визначений контрактом чи робочою візою час і повертаються додому‚ поліпшивши фінансове становище своє і своєї родини.

Статистика свідчить‚ що тяжкий 2014 рік обсяг приватних грошових переказів в Україну становив 2.3 млрд. дол. А ще 4 млрд дол. склав обсяг заощаджень українських трудових міґрантів за кордоном. Це ніби добре‚ якби не така перешкода: безмежне і безкарне панування олігархії в українській економіці не дає вчорашнім заробітчанам можливости плідно інвестувати зароблені гроші‚ розвивати власне невелике підприємство чи приватне господарство й тим самим облаштовувати життя своєї родини в Україні. І тут знову доходимо до проблеми проблем – необхідности здійснення тих підставових реформ‚ котрі можуть соціяльно оновити країну.

З трудовою міґрацією безосередньо пов’язане природне зменшення населенна в Україні: там вмирає більше‚ ніж народжується. Загальний показник народжуваности тепер – 15 дітей на 10 жінок. Молоді сім’ї‚ які змушені їхати на заробітки по закордонах‚ не квапляться з приведенням на світ дітей‚ а відтак нерідко пропускають найкращий для цього вік. І такий результат: з січня до липня 2017 року в Україні народилося 209 тис. дітей‚ а вмерло понад 340 тис. осіб.

Скільки всього трудових міґрантів з України перебуває за її кордонами тепер? Ніхто точно не знає. Є різні цифри: 700 тис. 1 млн.‚ 2 млн. Нема офіційних даних щодо багатотисячних українських громад в Італії‚ Еспанії і Португалії‚ де наші люди найчастіше пускають коріння‚ зрікаючись‚ не з власної провини‚ рідної землі.

Проблему‚ а заодно шляхи її розв’язання‚ великою мірою допоміг би з’ясувати всеукраїнський перепис населення. Його‚ згідно з рекомендацією ООН‚ кожна країна мала б проводити раз на 10 років. Україна і з цим не дає собі ради: перший і єдиний перепис населення в незалежній Україні відбувся у 2001 році‚ 16 років тому.

Коментарі закриті.