27 жовтня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Схвалено медичну реформу

КИЇВ. – Голосуванням у Верховній Раді України 19 жовтня схвалено медичну реформу. Це одна з головних інфраструктурних реформ в Україні. Парлямент також відправив два законопроєкти про зняття депутатської недоторканости до Конституційного суду. Один законопроєкт президентський, інший – депутатський. Обидва набрали понад 300 голосів. Різниця в тому, що президент пропонує скасувати недоторканість для депутатів з 1 січня 2020 року, тобто вже для депутатів наступного скликання, а інший законопроєкт передбачає скасування депутатського імунітету для нинішніх народних обранців. Голова Верховної Ради Андрій Парубій виключає виконання вимог учасників акції біля парляменту щодо законопроєкту про створення антикорупційних судів до того, поки Рада не скасує рішення про включення до порядку денного двох раніше зареєстрованих відповідних законопроєктів. (Радіо Свобода‚ „Укрінформ“)

Рушить швидкісний поїзд

ТЕРНОПІЛЬ. – З 3 листопада для перевезення пасажирів призначено курсування нового швидкісного поїзда „Інтерсіті“ Київ-Тернопіль-Київ. Він курсуватиме щоденно, окрім понеділка з Києва та вівторка з Тернополя. Поїзд зупинятиметься на станціях Козятин, Калинівка, Вінниця, Гнівань, Деражня‚ Хмельницький, Волочиськ. До Тернополя також курсує швидкісний поїзд „Інтерсіті“ Київ-Перемишль-Київ через Вінницю та Хмельницький. („Укрінформ“)

Захопили вертолітний майданчик 

КИЇВ. – 16 жовтня представники кількох націоналістичних організацій заявили, що взяли будівлю вертолітного майданчика Віктора Януковича на Парковій дорозі в Києві під свою контролю. Учасники акції вимагають повернути будівлю у державну власність, провести відкритий конкурс щодо цільового призначення споруди. 17 жовтня речниця Генерального прокурора України Лариса Сарган заявила, що вертолітний майданчик перебуває під арештом і в управлінні державним підприємством. Генеральна прокуратура України за нього довго боролася у судах. (Радіо Свобода)

Вбила автом шість осіб

ХАРКІВ. – Внаслідок шляхової пригоди, що сталося ввечері 18 жовтня у Харкові, загинули шестеро людей, 12 перебувають у лікарні. Авто, яким керувала 20-річна Олена Зайцева, рухаючись на заборонений сиґнал світлофора, зіткнулося з іншим автом і вилетіло на хідник, де були пішоходи. О. Зайцева – дочка харківського підприємця, зведена сестра колишнього заступника прокурора Черкаської области Дмитра Зайцева, який переховується від покарання за розгін Майдану. Вона навчається на третьому курсі Харківського університету. Автомобіль належить не їй, а її вітчиму, за два роки за кермом вона шість разів притягалася до адміністративної відповідальности за порушення правил дорожнього руху. За даними Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, у 2016 році в дорожньо-транспортних пригодах в Україні загинули 3,187 осіб, травмовані понад 32 тис., а від початку 2017 року на дорогах загинули 2,317 і травмовані понад 25 тис. людей. (ВВС, Радіо Свобода, „Укрінформ“)

Зникли музейні скарби

ЛЬВІВ. – 621 музейний експонат не виявлено у фондах Львівської ґалерії мистецтв. Нестачу було виявлено під час проведення інвентаризації музейних комплексів. Найбільше раритетів не дорахувались у фондосховищі Олеського замку. Дирекція 21 жовтня звернулась із заявою у поліцію. У фондах ґалерії мистецтв не виявлено шість скульптур, 18 антикварних меблів, семи монет періоду Великого князівства Сиґізмунда ІІ, шести творів мистецтва, 24 предметів чорної кераміки. Наступним етапом може бути виявлення фальшованих предметів, коли предмет автентичний підмінявся копією. (Радіо Свобода) 

Буде плян розвитку заповідника „Бабин Яр“

КИЇВ. – Президент Петро Порошенко 21 жовтня підписав указ, яким утворено Організаційний комітет з питань перспективного розвитку Національного історико-меморіяльного заповідника „Бабин Яр“. Співголовами комітету є Прем’єр-міністер України Володимир Гройсман та Глава Адміністрації Президента України Ігор Райнін. Кабінет міністрів має затвердити плян заходів з перспективного розвитку заповідника, зокрема передбачити проведення міжнародного конкурсу проєктів меморіяльного комплексу. Також має бути створений Музей історії Бабиного Яру. („Укрінформ“)

Стріляв провідник руху ОУН 

КИЇВ. – Провідник добровольчого руху під назвою ОУН Микола Коханівський 21 жовтня у Святошинському районі столиці скоїв стрілянину, внаслідок якої поранений чоловік. М. Коханівський з дружиною був біля станції метро „Академмістечко“, де посварився з невідомим і зробив кілька пострілів у незнайомця. Потерпілому допомогу надано на місці. За словами дружини, другий учасник конфлікту – Руслан Кочмала (позивний „Рембо“) скоїв спляновану провокацію. („Українська правда“)

Провели обшук в літаку

КИЇВ. – Народний депутат Борислав Розенблат 20 жовтня намагався вивезти до Німеччини матеріяли, важливі для розслідування „бурштинової справи“, фігурантом якої він є. Під час обшуку в літаку детективи вилучили у Б. Розенблата мобільні телефони, планшет, платіжні картки та матеріяли, що могли містити інформацію з приховування слідів раніше вчинених злочинів. Депутат для перетину кордону використовував дипломатичний пашпорт, хоча його поїздка була приватною. (Радіо Свобода)

Ляльки вийшли на параду

ДНІПРО. – 22 жовтня на вулицях міста Дніпра розпочався II Міжнародний фестиваль театрів ляльок „ДніпроПаппетФест“, який триватиме протягом тижня. Лялькові вистави привезли дев’ять театрів з України, Болгарії, Польщі, Литви та Білорусі. Лялькова парада у Дніпрі. З нагоди відкриття фестивалю актори театрів ляльок, студенти Театрально-художнього коледжу та дитячі театральні аматорські колективи провели параду ляльок від парку ім. Лазаря Ґлоби до Европейської площі. („Укрінформ“)

З банку вкрали 300 млн. грн. 

ОДЕСА. – Генеральна прокуратура 23 жовтня заявила‚ що чотири управителі банку „Марфін“ через фіктивні фірми, власниками яких були дві особи, які брали участь в оборудці, у 2016-2017 роках вивели з банку близько 300 млн. грн. Шахрайська схема полягала в тому, що банк надавав кредити без застави на афілійовані підприємства з метою подальшого їх внесення до статутного капіталу банку, використовуючи фіктивну процедуру докапіталізації. Власником банку був „Marfin Popular Bank Public“ з Кіпру. („Українська правда“)

Україна реаґує на фальсифікації

НЮ-ЙОРК. – 21 жовтня перший секретар Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко зробив заяву про те, що російська пропаґанда через систематичні фальсифікації фактів розпалила ненависть росіян до України й зараз продовжує поглиблювати конфлікт, що вимагає реакції міжнародної спільноти на ситуацію. Він підкреслив, що російська влада суттєво обмежила простір для незалежних засобів масової інформації (ЗМІ), посилила контролю над державними ЗМІ, перетворивши їх на потужні інструменти державної пропаґанди, які продукують фальшиві новини. Він закликав міжнародне співтовариство подвоїти зусилля в запровадженні найкращих практик та інструментів у реаґуванні на цю ґльобальну загрозу. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.