27 жовтня, 2022

Ні‚ не 1919-ий тепер і не 1938-ий…

ХХ сторіччя давало українцям аж задосить підстав ображатися на західний світ‚ на Европу за байдужість чи несправедливість до трагічної долі нашої державности‚ нашого народу‚ нашої святої землі. Болем пройняті ці рядки у „Свободі“ з вересня 1919 року – про Паризьку мирну конференцію‚ де було „…скривджено нас безмежно‚ і почуття завданої нам кривди нелегко затреться“. Це почуття кривди озвалося навіть в поезії „неполітичного“ Олександра Олеся:

Коли Україна за право життя
З катами боролась‚ жила і вмирала‚
І ждала‚ хотіла лише співчуття‚
Европа мовчала…

Може‚ давно б це забулося‚ але ж нова кривда‚ вже ХХІ сторіччя – загарбання Москвою українського Криму й розпалювання війни на Донбасі – не викликали на Заході однозначно неґативної реакції і належної протидії путінським злочинам‚ хоч відразу було зрозуміло‚ що це злочини проти всього цивілізованого людства. „Добрі люди“ втягали Україну у вигідний Москві  „Мінський процес“‚ комсомолка Меркель називала Путіна „дорогим Володимиром“‚ а Макрон все метушився в пошуках способу „зберегти Путінові лице“. 

Все це витворювало атмосферу‚ в якій історики і політичні аналітики вбачали тривожні паралелі з 19-им і 38-им роками‚ коли фальшива миролюбність европейських провідників дозволила Гітлерові анексувати чеські Судети.

Аж „чорний четвер“‚ 24 лютого‚ отямив світ. Після Бучі‚ після Ірпеню отямив безповоротно! Навіть Макрон цими днями сказав: „Хто байдужий до України в її визвольній війні з Росією‚ той сприяє Росії“. На проукраїнську позицію твердо став Шольц: „Наша допомога Україні триватиме‚ доки це непобхідно для її боротьби за незалежність“. 

Що вже казати про Америку‚ надійного партнера України від самого 24 лютого! Від 70  до 80. відс. американської спільноти обох орієнтацій‚ демократичної і республіканської‚ солідаризуються з Україною і її боротьбою за життя і свободу. 

Що вже казати про Великобританію‚ котра біль України сприйняла як свій власний!

Гідна нашої глибокої вдячности рука помочі від Европейського союзу‚ який надає макрофінансову допомогу Україні сумою в 5 млрд. евро. Це також роблять Можнародний валютний фонд‚ Світовий банк‚ Европейський інвестиційний банк‚ Національні банки Польщі‚ Німеччини‚ Норвегії‚ Чехії‚ Ірляндії‚ Швеції‚ Швайцарії‚ Хорватії‚ Канади‚ Литви‚ Естонії‚ Словаччини‚ Італії‚ Нової Зеляндії‚ Японії‚ Південної Кореї.

Вже з початком березня‚ тобто через пару днів після повномаштабного вторгнення московської орди на українську землю‚ Збройні сили України отримали від США‚ Британії‚ Канади і чотирьох десятків інших країн потрібну для першої відсічі ворогові зброю.

Так само вже в перші два дні березня до України надійшло декілька тисяч тонн гуманітарної допомоги з 12 країн світу. 

І це триває безперервно: з Україною тісно співдіють десятки національних і міжнародних гуманітарних фондів і програм.

Також згадаймо величезні зусилля держав об’єднаної Европи‚ зокрема братньої Польщі‚ спрямовані на допомогу українським родинам‚ котрі рятуються в сусідніх країнах від смертоносної війни.

Водночас Европейський союз запровадив маштабні санкції у важливих секторах економіки: від’єднав сім російських банків від SWIFT, заборонив операції з Центральним банком Росії‚ закрив свій повіряний простір для російських літаків і багато-багато іншого.

Цивілізований світ усвідомлює‚ що Україна воює не лише за себе‚ за свою незалежність і територіяльну цілісність‚ але за справедливе майбутнє‚ за найвищі моральні і культурні цінності всього людства. Тому вона не може не перемогти.

Звичайно ж – дуже хочеться‚ щоб після неминучої перемоги Україна позбулася всякої бідности‚ перестала бути прохачем‚ перестала бути залежною від чужої доброти‚ а сама стала сильною в усіх сенсах цього слова‚ самовистачальною і змогла так само щиро і щедро допомагати іншим народам‚ як нині вони допомагають їй.

Коментарі закриті.