29 вересня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

Україна має право на свої території

ВАШІНҐТОН. – Державний Секретар США Ентоні Блінкен 27 вересня заявив, що країни Заходу ніколи не визнають анексію Росією українських реґіонів і підтримають Україну в боротьбі за повернення територій. „Ми і багато інших країн уже чітко заявили: ми ніколи не визнаємо анексію української території Росією. І я наголошую, що Україна має абсолютне право захищати себе на всій своїй території, в тому числі повернути землі, так чи інакше незаконно захоплені Росією”, – сказав Е. Блінкен на спільній пресконференції зі своїм індійським колеґою. Він також повторив слова Президента Джо Байдена про те, що за проведення так званих референдумів на окупованих територіях проти Росії будуть запроваджені додаткові суворі санкції. „Росія вторглася в Україну, захопила територію і реалізує на ній свою диявольську схему, в тому числі виселяючи звідти частину населення”, – сказав Е. Блінкен. Він наголосив, що одних людей Росія депортує з окупованих територій, а інші просто зникають. Після того, за його словами, російська влада встановлює маріонеткові уряди і маніпулює результатами псевдореферендумів, щоб оголосити захоплену територію частиною Росії. (Радіо Свобода)

98 тис. росіян прибули в Казахстан

АСТАНА. – Близько 98 тис. росіян перетнули кордон Казахстану протягом тижня після того, як Президент Володимир Путін 21 вересня оголосив про часткову мобілізацію резервістів для боротьби в Україні. Про це заявили казахські високопосадовці 27 вересня. Міністер внутрішніх справ Казахстану Марат Ахметжанов заявив, що влада не відправлятиме назад в Росію тих, хто ухиляється від призову, якщо їх не розшукують у кримінальних звинуваченнях. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв наказав своєму урядові допомогти росіянам, які в’їжджають у його країну „через теперішню безвихідну ситуацію”. „Ми маємо подбати про них і забезпечити їхню безпеку. Це питання політичне і гуманітарне. Я доручив урядові вжити необхідних заходів”, – сказав К. Токаєв, додавши, що Казахстан буде вести переговори з Росією щодо ситуації, яка склалася. Казахстан і Грузія стали найпопулярнішими напрямками виїзду для росіян, які перетинають кордони автами, велосипедами або пішки. Ті, хто мають візи до Фінляндії чи Норвегії, також виїжджають наземним транспортом. Квитки на літаки за кордон розкуповуються швидко попри високі ціни. Аґенція новин „Асосіейтед Прес” інформує, що досі понад 194 тис. росіян втекли до Грузії, Казахстану й Фінляндії. („Голос Америки”)

Путін надав громадянство Сновденові

МОСКВА. – Президент Росії Володимир Путін видав розпорядження 26 вересня, надаючи російське громадянство Едвардові Сновденові, колишньому контракторові Національної аґенції безпеки (NSA). Е. Сновден втік зі США в 2013 році, після того як він розповсюдив інформації про стеження NSA за мешканцями США. Уряд звинувачує його в шпигунстві. Він проживає в Москві з жінкою і дитиною вже майже 10 років, щоб уникнути американського правосуддя. Його адвокат сказав аґенції „Інтерфакс”, що його клієнт не підлягає мобілізації, бо він ніколи не служив у російських збройних силах.  Хоч Е. Сновден часто критикує політику США у своїх писаннях, він мовчить про вторгнення Росії в Україну. („The Hill”)

„Росія намагатиметься знищити Україну”

ВАРШАВА. – Прем’єр-міністер Польщі Матеюш Моравєцький сказав 21 вересня, що Росія намагатиметься знищити Україну. Він це сказав на тлі часткової мобілізації, яку Москва оголосила того дня. „Ми зробимо все можливе разом з нашими союзниками, щоб НАТО підтримувало Україну ще більше, щоб вона змогла оборонити себе”, – сказав він. Під час спільних військових вправ польського війська з американськими й британськими союзниками в східній Польщі прем’єр сказав: „Росія намагатиметься знищити Україну й захопити дещо її території. Ми не можемо допустити до цього”. („Reuters”)

Столтенберґ закликав допомагати Україні

БРЮСЕЛЬ. – Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ закликав країни-члени алььянсу збільшувати запаси боєприпасів для продовження допомоги Україні. Він скликав 27 вересня позачергове засідання Конференції національних директорів із питань озброєнь у штаб-квартирі НАТО. „Ми повинні продовжувати працювати разом як члени НАТО та з промисловістю, щоб поповнити наші запаси боєприпасів і надавати Україні необхідну підтримку доти, поки вона буде потрібна”, – сказав генеральний секретар. Раніше він провів розмову з Президентом України Володимиром Зеленським, під час якої „чітко дав зрозуміти, що союзники з НАТО непохитно підтримують суверенітет і право України на самооборону”. Він також вкотре засудив фіктивні референдуми, які Росія проводить на окупованих українських територіях. За словами Є. Столтенберґа, вони „не мають легітимности та є грубим порушенням міжнародного права. Ці землі – Україна”. (Радіо Свобода)

Кошт відпущених боргів: 400 млрд дол.

ВАШІНҐТОН. – Плян Президента Джо Байдена відпустити федеральні студентські борги до 10 тис. дол. коштуватиме приблизно 400 млрд дол. Це сказало 26 вересня безпартійне Конґресове бюджетове бюро (CBO). Досі 43 млн осіб мають федеральні студентські борги на суму 1.6 трлн дол. Білий дім заявив, що ці обрахунки CBO є „дуже непевними”. Провідник сенатської більшости демократ Чак Шумер з Ню-Йорку і сенатор Елізабет Ворен (демократ з Масачусетс) підтримали плян президента і розкритикували CBO, кажучи, що „уряд може і повинен інвестувати у трудящі особи, а не в багаті і мільярдові корпорації”. Комітет, відповідальний за федеральний бюджет, розкритикував „несамовитий кошт” пляну президента. Республіканські законодавці підкреслюють, що ці додаткові витрати випадуть на платників податків у часі історично високої інфляції. Республіканська конґресменка Маріянет Міллер-Мікс з Айови написала, що насправді „Президент Байден не скасовує студентські борги – він передає рахунок до оплати тяжко працюючим американцям на суму 400 млрд дол.” („NBC News”)

Скандал у шаховому світі

ТОНСБЕРҐ, Норвегія. – Чемпіон світу з шахів Маґнус Карлсен вперше відкрито звинуватив молодого суперника Ганса Німанна у шахрайстві під час професійного турніру. „Я вважаю, що Німанн обманював більше, ніж він публічно визнав”, – він написав у відкритому листі 26 вересня. Це перша офіційна заява норвежця щодо гучного шахового скандалу. Все почалося коли 19-річний Г. Німанн, гравець із значно нижчoю професійною оцінкою, обіграв 31-річного M. Карлсена на турнірі у Сейнт Луїсі 4 вересня. Американець виявився сильнішим за М. Карлсена, граючи чорними і перервавши безпрограшну серію норвежця у 53 партіях. Відразу після поразки М. Карлсен залишив турнір, чого раніше ніколи не робив, і завуальовано звинуватив суперника у шахрайстві. Г. Німанн відкинув звинувачення, але признався, що шахрував в іграх через комп’ютер, коли йому було 12 і 16 років, щоб підвищити свою оцінку й грати з сильнішими гравцями. Він запевнив, що під час партій наживо завжди грав чесно. Шахіст також звинуватив М. Карлсена у спробі зруйнувати його кар’єру. Суперники знову зустрілися 19 вересня на комп’ютерному турнірі. Норвежець зробив один хід і відмовився грати далі. Мовчки натиснув на кнопку „здатися” і вимкнув свою веб-камеру – очевидний протест проти участи Г. Німанна. М. Карлсен врешті виграв турнір і 26 вересня оприлюднив відкритий лист, у якому прокоментував свою поведінку у недавніх поєдинках з Г. Німанном. Він пояснив, що Г. Німанн шахрував, бо „його проґрес був незвичайним”. Британський ґросмайстер Найджел Шорт заявив, що немає жодних доказів того, що Г. Німанн обманом здобув перемогу над Н. Карлсеном. („BBC Україна”)

Коментарі закриті.