29 вересня, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

США нададуть додаткову допомогу

ВАШІНҐТОН. – США нададуть Україні додатково 457.5 млн дол. на допомогу для ґарантування безпеки цивільного населення, повідомив 26 вересня Державний секретар США Ентоні Блінкен. До нового пакета військової допомоги США Україні увійшли боєприпаси для ракетних систем „HIMARS“ та артилерійські снаряди. Загалом США виділили близько 15.8 млрд  дол  на безпекову допомогу Україні з початку роботи адміністрації Джо Байдена. (Радіо Свобода)

Прибули бронемашини з Литви

КИЇВ. – Литва передала Україні 50 бронетранспортерів  M113, повідомив 26 вересня Міністер оборони Литви Арвідас Анушаускас. Литва розглядає подальшу можливу підтримку України, консультуючись з партнерами по НАТО, оскільки країні необхідно виконувати свої зобов’язання перед НАТО для забезпечення безпеки військовослужбовців, розміщених у Литві. Організатори литовської акції зі збору коштів на „Bayraktar“ для ЗСУ наразі звернулися до всіх благодійників, які переказали гроші, щоб отримати дозвіл змінити ціль проєкту. Замість „Bayraktar“ Латвія передасть ЗСУ 45 тактичних безпілотників і 15 позашляховиків. Литва вже передала Україні зенітні комплекси „Stinger“, протитанкові засоби, засоби індивідуального захисту, міномети, стрілецьку зброю та інше військове обладнання, в тому числі безпілотники „Bayraktar TB2“. Станом на липень 2022 року, за даними військового відомства Литви, Вільнюс надав Києву допомогу на суму близько 123 млн дол. (Радіо Свобода)

Україна отримала системи NASAMS

КИЇВ. – Президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна отримала від США зенітно-ракетні комплекси NASAMS, які забезпечать додаткову протиповітряну оборону. „Я хочу подякувати президенту Байдену за позитивне рішення, яке вже було ухвалене. І Конґресу США – ми отримали NASAMS. Але, повірте, цього навіть близько не вистачає, щоб покрити цивільну інфраструктуру, школи, лікарні, університети, домівки українців“, – сказав В. Зелен­ський в інтерв’ю телеканалу CBS 25 вересня. Зеленський також подякував США за HIMARS й інші реактивні системи залпового вогню.  Міністерство оборони США повідомило, що анонсований Президентом Джо Байденом пакет військової допомоги України передбачає поставку шести додаткових ракетних систем NASAMS із додатковими боєприпасами.  (Радіо Свобода)

Еврокомісарка Юрова відвідала Львів 

ЛЬВІВ. – 26 вересня віцепрезидентка Европей­ської комісії Віра Юрова відвідала поранених у реабілітаційному центрі „Незламні“ та провела лекцію про майбутнє України в ЕС для студентів Українського католицького університету (УКУ).   Еврокомісія дає 5 млн евро на підтримку української культури. Міністер культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко обговорив з В. Юровою запровадження нових санкцій проти російських телеканалів. (Укрінформ)

Захворіли на COVID-19

КИЇВ. – За минулий тиждень в Україні зафіксовано понад 44 тис. випадків захворювання на коронавірусну хворобу. Про це повідомили 26 вересня у Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я. У період з 19 по 25 вересня в Україні зафіксовано 44,137 випадків захворювання на COVID-19, за попередній тиждень – 36, 683 випадки. Було госпіталізовано 6,667 хворих, виписано з медичних закладів 5,776 осіб. Минулого тижня через ускладнення внаслідок COVID-19 померла 161 особа (за попередній тиждень – 90). Загалом від початку пандемії в Україні на коронавірусну хворобу захворіло 5,177,217 осіб, серед них 375,103 дитини. Одужали 4,988,317 осіб, померло 109,206 українців, серед яких 84 дитини і 1,250 медичних працівників. (Укрінформ)

Магнет рятує поранених бійців

КРЕМЕНЧУК, Полтавська область. – Група однодумців винайшла магнет, який рятує поранених бійців. Наразі успішно проведено понад 70 операцій, а інженери розробляють нову модифікацію магнетів – для торакальної хірургії. Взагалі метод видалення феромагнетних уламків з тіла не є щось новим. У Харкові після 2014 року був розроблений такий магнет, але в Кременчуці  почали роботу, виходячи з дещо інших критеріїв. Тобто, намагались створити універсальний пристрій. Очолив ініціяторів Вадим Орел – фахівець з автомобілебудування. Використання нового пристрою дозволяє зафіксувати уламок в магнетному полі наконечника  і витягти назовні, не завдаючи враженим тканинам додаткових ушкоджень. (Укрінформ)

Концерт присвятили Соломії Крушельницькій

ЛЬВІВ. – 24 вересня у Львівській національній опері відбувся ґранд-концерт „Соломія. Brava!“ за участю відомого італійського дириґента, художнього керівника та музичного директора фестивалю Дж. Пуччіні Альберто Веронезі та зірок української опери.  „У ґранд-концерті ми побачили солістів не всіх театрів з усіх континентів, де виступала Соломія Крушельницька, але багато з них беруть участь у сьогоднішньому святкуванні безпосередньо на сцені. Ми свідомо підбирали репертуар, який не виконується ні в нашому театрі, ні в багатьох театрах України, щоб почути ту складну музику, над якою працювала Соломія“, – розповів генеральний директор, художній керівник Львівської національної опери Василь Вовкун. Серед виконавців –  співаки та співачки з усіх оперних театрів України, солісти, хор та оркестра Львівської національної опери та зірковий дириґент Альберто Веронезі, який співпрацював з оперними театрами та симфонічними оркестрами Італії, Австрії, Німеччини, Бельгії, США, а на львівській сцені він виступив уперше.

У концертній програмі прозвучали арії та ансамблі з репертуару С. Крушельницької, які вона виконувала у найвідоміших театрах світу – від Львова і Одеси до Варшави, Парижа, Мілана, Неаполя, Каїра, Барселони, Лісабона, Буенос-Айреса. У Львівській опері відбулося відкриття виставки „Історія тріюмфу“ про найважливіші етапи творчого шляху світової оперної зірки у сучасному інтерактивному оформленні.  (Укрінформ)

У столиці викрили фіктивні обмінники

КИЇВ. – 26 вересня поліція припинила діяльність мережі фейкових пунктів обміну валют, в яких шахраї ошукали громадян на 122 тис. евро та 282 тис. дол. Група діяла протягом року. Серед спільників були організатор, так звані касири та кур’єри. Порушники розміщували в Інтернеті оголошення про обмін валют за вигідним курсом та облаштовували фіктивні пункти обміну в орендованих приміщеннях Шевченківського, Подільського та Солом’янського районів. Коли клієнти віддавали „працівникам“ іноземну валюту для підрахунку, шахраї втікали через запасний вихід у приміщенні. Співробітники карного розшуку викрили шістьох учасників угруповання. Це жителі  Запорізької, Черкаської області, Київської областей.  Троє з них перебувають у слідчому ізоляторі, інші – під цілодобовим домашнім арештом. Кара передбачає позбавлення волі на строк від восьми до 13 років з конфіскацією майна. (Укрінформ)

Два університети визнані найкращими

КИЇВ. – 26 вересня два університети з України потрапили до світового рейтинґу найкращих за перспективами працевлаштування випускників. Йдеться про Київський національний університет ім. Тараса Шевченка та Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського, які потрапили до щорічного рейтинґу QS World University Rankings. Цьогорічний рейтинґ містить 1,300 університетів з усього світу. Згідно з рейтинґуванням університети оцінюють за декількома показниками. (Українська правда)

Коментарі закриті.