24 лютого, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

США посилають війська в Східню Европу
ВАШІНҐТОН. – Президент Джо Байден 22 лютого наказав перекинути більше військ США з Центральної та Західньої Европи до Східньої Европи, щоб запобігти дальшій аґресії Москви. Адміністрація підкреслює, що війська США не воюватимуть в Україні. „Це є цілком оборонний крок з нашого боку”, – сказав президент. США вже вислали приблизно 6,000 військовослужбовців до Німеччини, Польщі та Румунії. Тепер один піхотний батальйон буде перенесений з Італії до реґіону Балтії, вісім бойових літаків типу F-35 з Німеччини до неназваних баз „на східньому фланґу НАТО”, 20 бойових гелікоптерів типу „АН-64 Apache” з Німеччини до Балтійських країн і 12 інших гелікоптерів „Apache” з Греції до Польщі. („Time”)

Блінкен відкликав зустріч з Лавровом
ВАШІНҐТОН. – Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив 22 лютого, що він відкликав запляновану на 24 лютого зустріч з Міністром закордонних справ Росії Сeргієм Лавровом. Е. Блінкен сказав, що це сталося через вторгнення російських військ в Україну. („Reuters”)

Посольство США залишило Україну
ВАРШАВА. – Державний секретар США Ентоні Блінкен 21 лютого наказав групі працівників посольства США, яка 13 лютого переїхала з Києва до Львова і мала там працювати лише з „надзвичайними ситуаціями”, взагалі покинути територію України і виїхати до Польщі. Він сказав, що члени посольства „реґулярно повертатимуться для продовження своєї дипломатичної праці в Україні та надання термінових консульських послуг”. („www.govexec.com”)

Шумер хоче інформаційної зустрічі
ВАШІНҐТОН. – Провідник сенатської більшости Чак Шумер звернувся 22 лютого до Адміністрації Президента Джо Байдена з пропозицією провести брифінґ для всього Сенату щодо ситуації з Україною та Росією. Не було вказано, коли такий брифінґ мав б відбутися, бо Сенат має перерву до 28 лютого. Тижнем раніше йшли дискусії в Сенаті щодо випереджувальних санкції проти Росії заки вона вторгнеться в Україну, але не домовилися. Провідник сенатської меншости Мич МекКанел закликав 22 лютого до „найсуворіших санкцій” проти Росії за вторгнення в Україну. („MSN”)

Як називати вторгнення Росії?
ВАШІНҐТОН. – Високопосадовець адміністрації Президента Джо Байдена, котрий просив залишити його анонімним, описав репортерам 21 лютого в’їзд російських військ на території „ДНР” і „ЛНР” і сказав, що промова російського Президента Володимира Путіна була „намаганням оправдати війну перед російським народом”. Одначе, він не назвав це вторгненням, кажучи, що „Росія має війська на Донбасі вже вісім років”. Різниця є важливою, бо вторгнення потягає за собою санкції. В Конґресі США, представники обидвох партій гостро скритикували таку гру слів адміністрації і вимагали суворіших санкцій на Росію. У своїй промові з Білого Дому 22 лютого Джо Байден назвав дії В. Путіна „початком російського вторгнення в Україну”, натякаючи, що російські війська можуть піти далі в Україну. („Politico”)

Посольство відповіло Путінові
ВАРШАВА. – Хоч Посольство США в Україні було перенесено тимчасово до Львова, а відтак до Польщі, члени посольства зуміли 22 лютого створити в інтернет мережі Твітер мем, який виправляє брехні російського Президента Володимира Путіна про історію України. Днем раніше у довшій промові В. Путін твердив, що Україна не є державою. Отже, посольство виставило на Твітері чотири світлини з різних історичних релігійних місць Києва з 996-1108 років. Під кожною світлиною є фотографія лісу з написом „Москва” разом з тими самими датами. („Business Insider”)

Росія залишає війська в Білорусі
МІНСЬК. – Міністер оборони Білорусі генерал Віктор Хренін оголосив 20 лютого, що російські війська залишаються в країні навіть після закінчення спільних військових навчань обох країн. Він сказав, що це є через збільшену напругу в східній Україні. США вже давно перестерігають, що ці навчання можуть стати приводом для накопичення сил для вторгнення в Україну. НАТО каже, що в Білорусі перебуває 30 тис. російських військовослужбовців. Кордон Білорусі з Україною в більшості не є під охороною і простягається на 665 миль. Тижнем раніше Білорусь і Росія сказали, що російські війська покинуть країну після закінчення навчань. („The New York Times”)

Німеччина зупинила газопровід
БЕРЛІН. – Канцлер Німеччини Олаф Шольц зупинив сертифікацію газопроводу „Північний потік-2” на тлі визнання Москвою угруповань „ДНР” та „ЛНР” як „незалежних держав”. Про це він повідомив 22 лютого на пресконференції. Цей газопровід прокладений дном Балтійського моря від російського міста Усть-Луга до німецького Ґрайфсвальду. Роботи з укладання труб газопроводу завершилися у вересні 2021 року. Після того як восени 2021 року Росія стала концентрувати війська біля українських кордонів США неодноразово погрожували зупинкою „Північного потоку-2” в разі нової російської аґресії проти України. О. Шольц раніше ухилявся від прямої відповіді на запитання про санкції щодо цього газопроводу. („Радіо Свобода”)

Японія наклала санкції на Росію
ТОКІО. – Прем’єр-міністер Японії Фуміо Кішада оголосив 23 лютого, що Японія накладає санкції на Росії за її дії в Україні, які він назвав несприйнятним порушенням української суверенности й міжнародного права. Днем раніше Австралія та Канада долучилися до США, Об’єднаного Королівства та Европейського Союзу, накладаючи санкції на Росії за її визнання „ДНР„ і „ЛНР” та вторгнення в Україну. („The Hill”)

Критика Ізраїля за палестинців
ЛОНДОН. – Ізраїльські закони, політика й трактування палестинців в Ізраїлі та окупованих територіях дорівнюються апартеїду. Про це йдеться у звіті організації „Міжнародна амнестія”, оприлюдненому 1 лютого. У звіті кажеться, що Ізраїль втримує „встановлений режим гніту й панування над палестинським населенням на користь єврейських ізраїльтян”. Згідно з міжнародним правом апартеїд вважається злочином проти людства. Міністерство закордонних справ Ізраїля заявило, що Ізраїль „абсолютно відкидає всі фальшиві твердження у звіті” і що „звіт заперечує право Держави Ізраїль існувати як національна держава єврейського народу”. („BBC”)

Великий вплив Китаю в Африці
ВАШІНҐТОН. – Китайські банки надали 23 млрд дол. фінансування в 2007-2020 роках для проєктів інфраструктури в реґіоні Африки на південь від Сагарської пустелі. Ця сума більше ніж вдвічі перевищує загальну суму позичок від банків США, Німеччини, Японії та Франції. Про це йдеться у звіті Центру для ґльобального розвитку, опублікованому 9 лютого. Фінансова корпорація США для міжнароднього розвитку за той самий період надала лише 1.9 млрд дол. для інфраструктури в реґіоні. („Reuters”)

Єлизавета ІІ має коронавірус
ЛОНДОН. – Британська королева Єлизавета ІІ захворіла коронавірусом. Згідно з повідомленням 20 лютого, королева відчуває легкі „симптоми застуди”, але плянує продовжувати виконувати свої обов’язки. „Їй надаватимуть медичну допомогу. Королева дотримуватиметься всіх відповідних рекомендацій”, – йдеться у заяві палацу. 95-річна королева недавно контактувалася зі своїм сином і спадкоємцем Принцом Чарлзом, у якого тижнем раніше виявили коронавірус. Королева Єлизавета II є першою британською монархинею, яка править 70 років. (ВВС)

Коментарі закриті.