24 лютого, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Прикордонники заперечили заяву Росії
КИЇВ. – Державна прикордонна служба заперечила заяву російських військових щодо нібито знищення української диверсійно-розвідувальної групи, поширену 21 лютого. У відомстві назвали повідомлення „черговим фейком і дезінформацією Росії“. „Жодних порушень державного кордону на напрямку російського населеного пункту Митякінська в Ростовській області з боку підконтрольної українській владі території не відбувалося“, – заявляють прикордонники. Раніше російські військові заявили, що зранку 21 лютого нібито вбили п’ятьох членів української „диверсійно-розвідувальної групи“ поблизу населеного пункту Мітякінська в Ростовській області, а також про знищення двох бойових машин піхоти, відряджених для їх евакуації. Населений пункт Мітякінська розташований на північному березі річки Сіверський Донець впритул до кордону з Україною. На території України ця річка є природною перепоною, яка розділяє підконтрольну уряду частину Луганської области і територію, контрольовану підтримуваним Росією угрупованням „ЛНР“. (Радіо Свобода)

Росія радилася про Донбас
КИЇВ. – Президент Росії Володимир Путін після засідання Ради безпеки Росії 21 лютого спілкувався з Президентом Франції Емануелем Макроном та Канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Члени Ради безпеки Росії на камеру висловилися за визнання незалежности окупованих аґресором територій. Міністер внутрішніх справ Росії Володимир Колокольцев під час засідання закликав визнати псевдореспубліки в „історичних кордонах“, тобто – в межах Донецької та Луганської областей. Журналісти запідозрили, що засідання Ради безпеки Росії, яку транслювали нібито наживо, могло бути записане раніше. Президент України Володимир Зеленський скликав засідання Ради національної безпеки та оборони у зв’язку із заявами, які пролунали на засіданні Ради безпеки Російської Федерації, провів термінові консультації з Емануелем Макроном, Олафом Шольцом. (Українська правда)

МАУ літає до Европи
КИЇВ. – Авіокомпанія „Міжнародні авіалінії України“ збільшує ємність повітряних суден на популярних европейських маршрутах через тимчасове скасуванням рейсів деяких іноземних перевізників до і з України. Таким чином, МАУ повністю забезпечить актуальний попит. Маршрутна мережа МАУ покриває наразі всі ключові европейські напрямки і пасажири можуть здійснити переліт в Мюнхен, Лондон, Прагу, Барселону, Ларнаку, Мілан, Женеву, Вільнюс, Кишинів. МАУ щоденно здійснює рейси до Парижа та Амстердама, тож завдяки пасажири забезпечені, в тому числі, можливістю зручного транзиту. МАУ з авіокомпанією-партнером забезпечує зручну стиковку через Міжнародний аеропорт „Бориспіль“ до Дніпра, Харкова, Львова, Одеси, Запоріжжя. Деякі міжнародні авіокомпанії з 14 лютого вимушені були призупинити польоти в Україну через зростання воєнної напружености в реґіоні. Зокрема, нещодавно Lufthansa, Austrian Airlines та SWISS скасували власні рейси в Україну, а саме в Київ та Одесу до березня. (Укрінформ)

Припинили прийом громадян
ОДЕСА. – 21 лютого Генеральне консульство Російської Федерації в Одесі припинило прийом громадян, вказавши офіційну причину: „оптимізація штату, зумовлена ​аналогічними діями низки західних країн, а також несприятлива епідеміологічна ситуація“. Генеральне консульство Російської Федерації у Львові теж припинило прийом громадян у зв’язку “зі складною епідеміологічною обстановкою, а також тимчасовою оптимізацією штату”. Про наміри здійснити евакуацію членів сімей та частини співробітників посольств або дозволити їм добровільно покинути українську територію через кризу, спровоковану Росією, повідомили Велика Британія, Австралія, Німеччина, Канада. (Укрінформ)

Про „розстрільні списки“ Росії
КИЇВ. – 21 лютого Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов ствердив, що українська влада доволі давно знає про російські списки українців, які начебто підлягають „знищенню та відправленню до таборів“ у разі вторгнення в Україну. „Ще раз наголошую, ми дуже спокійно ставимося до багатьох речей, які на сьогодні є“, – сказав О. Данілов. За його словами, Росія нині веде дуже потужну інформаційну кампанію проти України по багатьох питаннях, в тому числі й коли мешканців окупованих територій лякають тим, що нібито Україна плянує напад на них. На початку лютого німецький таблоїд „Bild“ написав про пляни Президента Росії Володимира Путіна стосовно України у випадку вторгнення, одним із пунктів якого було знищення руху опору та табори для незгодних українців. (Укрінформ)

Голову оргкомітету звільнили
КИЇВ. – 18 лютого Голову оргкомітету Національного відбору „Евробачення“ ухвалила рішення про звільнення Ярослава Лодигіна з посади члена правління Суспільного мовлення за згодою сторін. 16 лютого оргкомітет нацвідбору на Евробачення 2022 дискваліфікував переможницю Аліну Паш за те, що вона подала оргкомітету фальшиву довідку про перетин кордону України з окупованим Кримом у серпні 2015 року. (Укрінформ)

Вчили виживати в умовах війни
КИЇВ. – 19 лютого в приміщенні Київської міської державної адміністрації 19 лютого відбулося тренування для жінок із виживання в місті в умовах імовірних бойових дій, техногенних чи природних катастроф, яке організувала громадська організація „Українська жіноча варта“. Навчання відвідало близько 300 жінок. Основне, чому навчали жінок, — правильно мислити і бути готовими. Тому що їхнє завдання — вижити, і щоб вижила їхня родина. Йшлося про принципи виживання, плян дій, навички, інформацію, яке повинно бути спорядження, які речі мають бути зібрані. Організатори розглядали об’єднання з сусідами в межах одного будинку або навіть під’їзду в умовах, коли вимкнена електрика, немає водопостачання, для облаштування спільного побуту. Переваги такої своєрідної комуни і в тому, що серед її членів можуть бути люди з корисними навичками та професіями. „Українська жіноча варта“ була створена в 2014 році як жіночий рух опору, і як мережа. З 2014 року по 2018 рік організація провела заняття по всій Україні для понад 30 тис. жінок. Були практичні заняття на полігонах, з парамедицини, з орієнтування на місцевості і робота з вибуховими пристроями. Багато жінок пішли потім до Збройних сил. (Укрінформ)

Триває вивезення людей до Росії
КИЇВ. – Генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що окупаційні адміністрації на тимчасово непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей протягом останніх днів здійснюють незаконне переміщення населення до Росії, а чоловіків віком від 18 до 55 років, навпаки, не випускають, примушуючи до вступу до лав так званих „збройних сил ЛНР і ДНР“. Під виглядом так званої „евакуації“, для якої немає жодних підстав, здійснюється фактично депортація українських громадян, які є цивільними особами, на територію Російської Федерації. Серед них – діти-сироти, учні інтернатів, пацієнти психоневрологічних лікувальних закладів. Також відбуваються незаконні затримання посеред вулиць та примусову доставку до „призовних пунктів“. І. Венедіктова заявляє: „Це серйозне порушення норм міжнародного гуманітарного права, передбачених, зокрема, статтями 51, 147 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни та визнаються воєнними злочинами“. 18 лютого ватажки під приводом нібито загострення безпекової ситуації з боку Збройних сил України оголосили про евакуацію місцевого населення, в першу чергу жінок і дітей, до Росії. Для цього організували їхнє вивезення автобусами. (УНІАН)

Коментарі закриті.