17 грудня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Російські навчання викликали алярм

КАЙЗЕРСЛЯВТЕРН, Німеччина. – Російський підводний човен „Володимир Мономах” 12 грудня успішно випробував чотири міжконтинентальні балістичні ракети „Булава”, які були випущені під водою в Охотському морі і потрапили в свою ціль в архангельському реґіоні північнозахідньої Росії на відстані понад 3,400 миль. Росія поширила свої військові навчання серед напружених відносин із Заходом після російської окупації Криму в 2014 році. Ці навчання викликали алярм на базі Рамштайн Військово-повітряних сил США коло Кайзерсляйтерну на віддалі 80 миль на південний захід від Франкфурту. Алярм був викликаний військовими розвідувальними супутниками США. Стратегічне командування США швидко встановило причину і заспокоїло жителів бази. („Military Times”, „CNN”)

 

Москва порушує домовленості

ВАШІНҐТОН. – Спеціяльний представник президента США з контролі над озброєннями Маршал Білінґслі заявив, що Росія „систематично порушує домовленості про контролю над озброєннями” і що їй не можна довіряти. Він також відзначив, що Китай відмовляється назвати кількість ядерної зброї. „Це викликає глибоке занепокоєння, – сказав М. Білінґслі, виступаючи 8 грудня в Національному інституті державної політики США. – Дотримуючись цього небезпечного способу мислення, Росія створює і модернізує арсенал з тисяч ядерних боєголовок, які зовсім не обмежуються договором СНО-III. Вони виробили вкрай провокаційну ядерну доктрину, яка допускає ранню ескаляцію і застосування ядерної зброї”. М. Білінґслі, який проводив з Росією переговори про продовження дії угоди про контролю над озброєннями, СНО-III, заявив: „Росія систематично порушує домовленості в сфері контролі над озброєннями. Їй не можна довіряти в питаннях контролю над озброєннями”. Він рекомендує прискорити розробку ядерної крилатої ракети наземного базування для Корпусу морської піхоти і комплексів середньої дальности для армії. „Ці потужності необхідні нам, щоб стримувати не лише Росію, але, навіть більшою мірою, Китай”, – відзначив посадовець. Чиновник заявив, що у Китаї досі вчать військової стратегії „ховай кинджал із посмішкою”. („Голос Америки”)

 

Іран скарав дисидента

ТЕГЕРАН. – Державна телевізія повідомила, що 12 грудня іранський дисидент Руголах Зам був повішений за підбурювання насильства проти уряду під час масивних антиурядових протестів у 2017 році. Він був сином шіїтського реформаторського духовника. Після втечі з Ірану Р. Зам отримав азиль у Франції, де провадив веб-сторінку „Amadnews”, яка мала понад 1 млн. прихильників. У жовтні 2019 року Іранська революційна ґвардія повідомила про його схоплення. Деякі джерела подають, що це сталося під час його подорожі до Іраку. Франція і організація „Репортери без кордонів” гостро засудили його вбивство. („Reuters”)

 

США звинуватили Росію

ВАШІНҐТОН. – Державний секретар США Майк Помпео звинуватив російську владу у підриві стабільности у Середземноморському реґіоні, зокрема у Сирії, Лівії та низці інших країн. Про це мовиться у заяві Державного Департаменту 15 грудня. Заява стала відповіддю на слова Міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про те, що США ведуть політичні ігри у цьому реґіоні. „Сумно і неконструктивно, що пан Лавров знову перекручує факти і намагається переписати історію”, – зазначив М. Помпео. Він наголосив, що Вашінґтон активно працює з союзниками і партнерами у Східньому Середземномор’ї для забезпечення більшої стабільности, безпеки і процвітання. „Якщо хто і грає в політичні ігри й намагається гальмувати поступ у реґіональних конфліктах, то це Росія, яка діє виключно у власних інтересах і на шкоду реґіону”, – наголосив М. Помпео. (Радіо Свобода)

 

Росія провела кібератаки на США

ВАШІНҐТОН. – Російські урядові так звані „гакери” порушили провідну форму кібербезпеки й провели ґльобальну шпигунську кампанію, яка скомпромітувала департаменти скарбництва й торгівлі та інші урядові аґенції США. Аґенція новин „Ройтерс” повідомила про це 13 грудня. Справа була настільки поважною, що 12 грудня скликано надзвичайне засідання Національної Ради Безпеки США. Федеральне Бюрo Розслідувань (FBI) теж розглядає це гакерство, яке було виконане на замовлення російської Служби закордонної розвідки (СВР). („The Washington Post”)

 

Не всі готові на щеплення

ЧИКАҐО. – Аґенція новин „Асосієйтед Прес” разом з Національним дослідчим центром опіній (NORC) при Чикаґзькому університеті оприлюднила 9 грудня висліди опитувань американців про те, чи вони готові на щеплення проти коронавірусу в той час як зроблено значний поступ в цій ділянці. Але лише половина опитуваних готова прийняти застрики проти пандемії. Приблизно одна чверть не є певною, а одна чверть опитуваних рішуче противиться цьому. Фахівці вважають, що багато осіб очікують, щоб побачити, які будуть результати від першої дози вакцини, яку вже почали давати. („Associated Press”)

 

Байден призначив пресову команду

ВІЛЬМІНҐТОН. – Новообраний Президент Джо Байден 29 листопада призначив свою пресову команду. Згідно із заявою його бюра, вперше в історії країни така команда складається виключно з жінок. Головою буде Кейт Бедінґфілд, колишня заступниця директора комунікації в кампанії Джо Байдена. Пресовим секретарем буде Джен Псакі, котра була директором комунікації для Президента Барака Обами. На відміну від посад у Кабінеті, ця поса­да не вимагає схвалення Сенату. („BBC”)

 

Куба зламала угоду

ГАВАНА. – Приблизно 300 культурних діячів зібралися 27 листопада коло Міністерства культури, вимагаючи свободи слова. Їхній протест був зумовлений переслідуванням дисидентів комуністичним урядом. Протест закінчився 28 листопада, коли урядовці зустрілися з 30 представниками демонстрантів і обіцяли переглянути справи заарештованих дисидентів. Вони також погодилися, що уряд не цькуватиме незалежних мистців. Але лише кілька годин пізніше уряд викликав Тімоті Зуніґа-Бравн, шефа Посольства США, і скартав його за „грубе втручання у внутрішні справи Куби”, а державна телевізія передала 90-хвилиннну програму, атакуючи дисидентів та їхні зв’язки з дипломатами США й маямськими скитальцями. Джек Салівен, національний дорадник безпеки новообраного Президента Джо Байдена, написав 29 листопада у Твітері: „Ми підтримуємо кубинський народ у його боротьбі за волю. Кубинський народ має право вільно використовувати універсальне право на свободу слова”. („Reuters”)

 

Признався до шпигунства

ВАШІНҐТОН. – Колишній офіцер елітних Сил спеціяльних операцій (ССО) Армії США признався, що він шпигував для Росії впродовж 15 років. Департамент юстиції США повідомив, що колишній капітан Пітер Рафаєль Дзібінський Дебінс признався до вини 18 листопада. Він буде засуджений 26 лютого 2021 року. Йому загрожує довічне ув’язнення. 45-літній П. Дебінс був завербований росіянами ще в 1996 році після кількох подорожей до Росії зі своєю матір’ю, котра там народилася. Він служив офіцером в хемічних частинах в 1996-1998 роках перед вступленням до ССО, до чого був заохочений російськими аґентами. П. Дебінс передавав росіянам суворо засекречені інформації про свої військові частини аж до 2011 року. Того року він почав працювати інструктором для Інституту світової політики у Вашінґтоні й для Европейського командування США та НАТО. („AFP”)

Коментарі закриті.