17 грудня, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Виїхало менше українців

КИЇВ. – За 10 місяців року Державна міґраційна служба оформила документи для виїзду за кордон на постійне проживання 3,259 громадянам України. 1,235 громадян України повернулося на постійне проживання в Україну, повідомили 14 грудня в Державній міґраційній службі. Основними країнами, до яких на постійне проживання виїжджали громадяни України у поточному році були США (738 осіб), Литва (546 осіб), Росія (414 осіб). У 2019 році було оформлено документи для виїзду за кордон на постійне проживання 11,311 громадянам України, а 1,996 громадян повернулося на постійне проживання в Україну. Після своєї перемоги на виборах президента Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що хоче повернути в Україну тих громадян, які працюють за кордоном. Він також закликав українців з громадянством інших країн повертатися на батьківщину. (Радіо Свобода)

 

Росія продала „Масандру“

КИЇВ. – Російська влада окупованого Криму 14 грудня продала винний завод „Масандра“ дочірній структурі банку „Росія“, який належить наближеному до президента Росії олігарху Юрію Ковальчуку. Завод „Массандра“ був побудований у 1894 році. Зараз підприємство володіє 4 тисячами гектарів виноградників на 180 кілометрах кримського узбережжя. Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з приватизацією в окупованому Росією Криму винзаводу „Масандра“, який належить до сфери управління Міністерства аґрарної політики та продовольства України. (Радіо Свобода)

 

Світовий банк надає допомогу

КИЇВ. – Світовий банк надасть Україні додаткову позику в розмірі 300 млн. дол. на подолання наслідків пандемії в межах проєкту „Модернізація системи соціяльної підтримки населення України“. За прогнозою банку, через наслідки пандемії рівень бідности в Україні може зрости на 4 відс., сягнувши до кінця 2020 року близько 23 відс. Виділені кошти передбачають грошові виплати тим громадянам і домогосподарствам, які втратили роботу чи джерела доходу внаслідок карантину. Виплати сім’ям з низьким рівнем доходу здійснюватимуться за чинною програмою державної соціяльної допомоги малозабезпеченим сім’ям. Реґіональний директор Світового банку у справах країн Східньої Европи Аруп Банерджі заявив, нова позика допоможе уряду України профінансувати програми соціяльної допомоги, що мають на меті вберегти близько 1 млн. українців від потрапляння за межу бідности“. (Укрінформ)

 

Трамп пригрозив заветувати оборонний бюджет

ВАШІНҐТОН. – Президент США Дональд Трамп 12 грудня висловив намір накласти вето на оборонний бюджет, що минулого тижня був схвалений більшістю в понад три четверті голосів і в Палаті Представників, і в Сенаті. У своєму Твітері він написав, що „найбільшим переможцем від нашого оборонного бюджету є Китай“. З оборонного бюджету США на 2021 рік, розмір якого 740 млрд. дол., Україні планується надати 250 млн. дол. військової допомоги в рамках ініціятиви зі сприяння у сфері безпеки та на підтримки Збройних сил України. Законопроєкт також включає нові санкції проти російських газопроводів „Північний потік 2“ та „Турецький потік“. Вето президента США може бути подолане шляхом повторного голосування: підтримати законопроєкт мають дві третини обох палат – Сенату та Конґресу. (Укрінформ, „Financial Times“)

 

Потяг пішов до лінії фронту

КИЇВ. – 13 грудня „Укрзалізниця“ пустила у перший рейс за новим маршрутом „Київ-Авдіївка“ потяг „Маяк“, який курсуватиме щоденно. Місто Авдіївка Донецької области розташоване за 13 кілометрів від окупованих проросійськими бойовиками теренів, фактично на самій лінії фронту, яка проходить по його околицях, у так званій Авдіївській промзоні. (Радіо Свобода)

 

Український вертеп показали у Ватикані

РИМ. – Український різдвяний вертеп уперше представили у Ватикані на міжнародній виставці „100 вертепів світу“. Відкриття відбулося 13 грудня на площі Святого Петра з участю Посольства України при Святому престолі. Зазвичай виставка проходить у ватиканських палацах. Цьогоріч через пандемію її вирішили влаштувати на площі під колонадою архітекта Джан Лоренцо Берніні. На помітному місці – вертеп схимонахині Теодозії Полотнюк. Уродженка Львівщини тривалий час служила на території Донецько-Харківського екзархату, згодом заснувала Свято-Успенський жіночий скит на Донеччині. Останні два роки сестра живе у Зарваниці, що на Тернопільщині. Вертеп вона виготовила власноруч з екологічних матеріялів: картону, моху, деревини, глини, каміння і піску. (Радіо Свобода)

 

З ялинки зняли капелюх

КИЇВ. – З ялинки на Софійській площі Києва 13 грудня зняли капелюх, який викликав обговорення і критику. У Православній Церкві України  розкритикували капелюх на головній ялинці України та наголосили, що потрібно мати здоровий глузд і увінчати її зіркою, яка і символізує Різдво. За день до відкриття, заплянованого на 19 грудня, на верхівку ялинки плянують почепити зірку. (Радіо Свобода)

 

ВВС оголосила переможців

КИЇВ. – 11 грудня „BBC News Україна“ оголосила переможців конкурсу „Книга року BBC-2020“, яку проводять у партнерстві з Культурною програмою Европейського банку реконструкції та розвитку. Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс оголосила переможця. Книгою року BBC-2020 став роман Сергія Сайгона „Юпак“ (видавництво „Білка“). У номінації „Дитяча книга року“ перемогла книга „Мед і Паштет – фантастичні вітрогони“ Уляни Чуби (видавництво „А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА“). У номінації „Есеїстика“ перемогу здобула збірка есеїв Оксани Забужко „Планета Полин“ (видавництво „Комора“). Переможець у кожній номінації отримає винагороду 1,000 фунтів стерлінґів у гривневому еквіваленті. Перемогу в конкурсі читацьких рецензій здобув Віталій Гудима за рецензію на роман Петра Яценка „Магнетизм“. (ВВС)

 

Дитині пересадили нирку

КИЇВ. – Першу в Україні пересадку трирічній дитині нирки від померлого донора провели 12 грудня лікарі Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова. Лікарі рятували життя трьом пацієнтам одночасно, провели пересадку печінки та дві пересадки нирок. Наразі прооперовані пацієнти перебувають у реанімації, почуваються задовільно. Донором став 38-річний чоловік, який потрапив до лікарні з тяжкою черепно-мозковою травмою. Після намарних спроб врятувати пацієнта його дружина і вагітна сестра дали згоду на пересадку. (Укрінформ)

 

Церква виступила проти ворожіння

КИЇВ. – Православна Церква України не визнає традиційні розваги на свято Андрія Первозваного і виступає проти ворожіння у цей день. Напередодні 13 грудня, що є днем пам’яті св. апостола Андрія Первозваного, дівчата збираються „ворожити на Андрія“. Існує повір’я, що так можна зазирнути у своє майбутнє, дізнатися ім’я судженого та передбачити, чи щасливим буде подружнє життя. Насправді нічого спільного між днем пам’яті святого та ворожінням немає. Ворожіння, як і викликання духів померлих та інші види так званої магії, є гріхом і прямо забороняється у Слові Божому. (Укрінформ)

 

Посварилися біля церкви

МИХАЛЬЧЕ, Чернівецька область. – 12 грудня у селі сталася сутичка між представниками громад Православної Церкви України та Української Право­славної Церкви Московського патріярхату щодо права користування місцевою церквою. Для забезпечення публічної безпеки та порядку було залучено додаткові сили поліції і проведено роз’яснювальну роботу. Свято-Успенський храм у Михальчі зачинений вже рік. Громада ПЦУ, маючи на руках усі документи, зібралась на подвір’ї церкви для проведення молебню. Але невідомі особи розбили церковну браму, зробили коридор для прихожан російської церкви, почали бити і відтягувати законних власників від релігійної споруди. (Укрінформ)

Коментарі закриті.