17 грудня, 2020

Домовилися про співпрацю

КИЇВ. – 10 грудня Президент Світового Конґресу Українців (СКУ) Павло Ґрод та Прем’єр-міністер України Денис Шмигаль провели зустріч (онлайн), результатом якої став підписаний Меморандум про співпрацю між Кабінетом Міністрів України та СКУ.

Ключовими темами зустрічі стали: розбудова міжнародної коаліції на підтримку України та захист від аґресії Росії, зміцнення позицій України через спільну протидію пандемії та економічній кризі, повернення українців до України, зокрема, створення для цього умов на законодавчому рівні та доопрацювання законопроєкту про множинне громадянство.

Згідно з підписаним Меморандумом СКУ та уряд будуть співпрацювати за напрямами: публічна дипломатія; гуманітарна співпраця, зумовлена новими умовами поширення пандемії COVID-19 у світі; розвиток українського шкільництва в нових умовах, а також будівництво та розвиток ключових культурних проєктів і місць пам’яті світового та національного значення, зокрема Націо­наль­ного музею „Меморіял жертв Голодомору“.

Cторони також будуть розвивати та підтримувати співпрацю в питаннях відстоювання інтересів України у світі та поглиблення взаємовигідної співпраці України з урядами іноземних держав, в яких живуть українці, зокрема, просування інтересів України в ділових колах та фінансових інституціях; розвитку української нації, світового українства та міжетнічних відносин; розвитку торговельно-економічних відносин України з іншими державами; державотворення; залучення інвестицій в економіку України; захист громадян України, що незаконно утримуються Росією за політичними мотивами, з метою їхнього звільнення; розвиток зв’язків між Україною та закордонними українцями у сферах освіти, культури, молодіжній сфері, сферах фізичної культури і спорту, національно-патріотичного виховання, засобів масової інформації; визнання у світі Голодомору 1932-1933 років геноцидом Україн­ського народу.

„Я переконаний, що спільними зусиллями ми принесемо добро Україні та нашому народові у світі. І світ і  Україна входять у турбулентність, викликану світовою пандемією та аґресією Російської Федерації, і лише консолідовані зусилля на  підтримку України, допоможуть подолати сучасні виклики“, – наголосив П. Ґрод.

„Укладення і подальша реалізація положень Меморандуму про співпрацю між Кабінетом Міністрів України та СКУ сприятиме посиленню взаємодії Української держави із закордонними українцями, захисту прав та інтересів українців за кордоном, популяризації України у світі“, — підкреслив Д. Шмигаль.

СКУ

Коментарі закриті.