12 листопада, 2020

Вибори у США: хто кращий для України

Американці зробили свій вибір на президентських виборах. І хоч результат ще був невідомий коли ця стаття була написана (4 листопада), а інтриґа може затягтися на кілька днів, від імені майбутнього президента США залежатиме доля усього світу, зокрема й України.

Ми поспілкувалися з українськими та американськими експертами про стосунки України та США у випадку перемоги Доналда Трампа чи Джо Байдена, і насамперед про те, хто ж із них вигідніший для України на чолі найпотужнішої країни у світі.

Українські експерти, з якими ми поговорили, все ж схиляються до думки, що це Джо Байден.

Вони спираються на той арґумент, що Джо Байден дуже добре знається на Україні, оскільки за адміністрації Барака Обами багато років займав­ся українським питанням, і вважається „другом України”. Політику ж Д. Трампа щодо України вони називають непередбачуваною.

„Більше переваг, на мою думку, Україна може отримати за Байдена. Навіть звинувачення у тому, що він або його син Гантер Байден отримали вигоду від співпраці з Україною, він може обернути проти тих, хто створював цей інформаційний фон”, – вважає Сергій Галака, професор Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Крім того, останні роки, на його думку, демократи більш системно працюють з Україною, ніж республіканці – через низку неурядових організацій та фондів.

„А для Трампа Україна – це просто подразнювач і проблема. Згадаймо, як він казав, що Україна – це проблема Европи. Він непередбачуваний. Якщо в нього з’являться якісь варіянти з Росією домовитися, він може їх використати”, – вважає експерт.

Схожої думки дотримується і Володимир Дубовик, доцент Одеського національного університету ім. Мечникова. В оточенні Джо Байдена, каже він, є багато людей, які дуже добре розуміються на українському напрямку. Д. Трампа експерт  називає „імпульсивним і непередбачуваним”.

Схожі думки висловила і Мелінда Герінґ, експертка аналітичного центру „Атлантична рада”: „Очевидно, що для України Байден – значно кращий вибір. Байден знає Україну, знає українську еліту, він любить Україну і хоче, щоб вона була успішною. Для Трампа допомога Україні просто необхідність, він не орієнтований на майбутнє України».

Натомість інші два американські експерти, з якими ми поговорили, дотримуються думки, що ім’я майбутнього президента суттєво не вплине на політику США відносно України.

„Незалежно від результатів виборів, Україна може бути впевнена, що у неї багато друзів у Вашінґтоні. Не зміняться люди, які публічно та за лаштунками ведуть політику з Україною та щодо України», – вважає американська журналістка і письменниця Енн Еплбаум.

„Незалежно від того, хто переможе, США, по-перше, і надалі підтримуватимуть Україну, а по-друге, вводитимуть ще більше санкцій і чинитимуть ще більше тиску на Москву, щоб зупинити військову аґресію Росії”, – каже американський політичний експерт Джейсон Джей Смарт.

М. Герінґ вважає, що навіть у разі обрання Д. Трампа допомогу Україні продовжать, бо це залежить від Конґресу.  Схожої думки дотримується і Дж. Смарт: „США підтримують Україну в її боротьбі за територіяльну цілісність проти російської аґресії, і зміна цієї політики була б непопулярним рішенням як демократів, так і для республіканців”.

Коментарі закриті.