12 листопада, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Дипломати відвідали Донбас

ЩАСТЯ, Луганська область. – Під час робочої поїздки до Луганської області Президент України Володимир Зеленський разом з представниками дипломатичних місій 6 листопада оглянув новий контрольний пункт в’їзду-виїзду „Щастя”, який розпочне роботу 10 листопада. „Це дуже сучасний пункт, який надає 88 адміністративних послуг, що дуже важливо для всіх громадян України, для цивільних людей, які перебувають на нашій стороні та на тимчасово окупованих територіях”, – зазначив президент. 10 листопада також буде відкрито пункт „Золоте”. „Для нас важливо, щоб люди, які приїжджають з тимчасово окупованих територій, бачили, яка Україна: сучасна, асфальтована, мирна й безпечна”, – зазначив В. Зеленський. Він також подякував Послу Німеччини в Україні Анці Фельдгузен, Послу Франції Етьєну де Понсену, Послу Канади Ларисі Галадзі, Послу Швеції Тобіасу Тибергу, тимчасовій повіреній у справах США Крістіні Квін та іншим дипломатам за допомогу, надану Україні, та за те, що погодилися відвідати з ним Донбас. (Прес-служба Президента України)

 

Світовий банк допоможе Донбасу

КИЇВ. – Президент України Володимир Зеленсь­кий 7 листопада подякував Президентові Сві­тового банку Девіду Малпасу і реґіональному директорові банку по Східній Европі Арупу Банерджі за підтримку територіяльної цілісности України. Світовий банк виділить Україні 100 млн. дол. на відновлення економіки територій лінії зіткнення з російським аґресором. (Укрінформ)

 

Фільм нагородили у Великобританії

КИЇВ. – Український фільм „Мої думки тихі” отримав нагороду як дебютний фільм на британському кінофестивалі „Raindance”. Щорічно фестиваль показує близько 100 повнометражних і 150 короткометражних кіноробіт. Після участі у цьому конкурсі фільми можуть бути представлені на премії „Оскар”. „Мої думки тихі” – це комедія про хлопця, який вирушає на Закарпаття записувати звуки українських тварин і дорогою відновлює стосунки з мамою. Одну з головних ролей виконала івано-франківська акторка Ірма Вітовська. (Укрінформ)

 

Бердянський порт прийняв танкер

БЕРДЯНСЬК. – 4-6 листопада в морському порту був прийнятий перший за останні п’ять років танкер з імпортним дизельним пальним. Судно прибуло до з турецького порту Ереґлі. Останній танкер у Бердянському морському порту був розвантажений у грудні 2015 року на нафтовому терміналі державної стивідорної компанії „БМТП”, тоді як портовий оператор „Агро-Клас” обробляв останній танкер ще у вересні 2014 року. (Укрінформ)

 

Обстріляли консульство Азербайджану

ХАРКІВ. – У ніч на 7 листопада невідомі обстріляли приміщення Почесного консульства Азербайджану в Харкові. Було здійснено шість пострілів. Постраждалих немає. Камери відеоспостереження зафіксували двох молодих людей зі зброєю в руках, яка нагадує пістолет із глушником. Порушено кримінальну справу. Поліція взяла під цілодобову охорону будівлі консульств Азербайджану та Вірменії у Харкові. (Укрінформ)

 

Українці США готують допомогу

САН-ФРАНЦИСКО. – Фундація „Ангелик”, що базується у Сан-Франциско, поставила за мету зібрати 30 тис. дол., аби до Різдва надіслати допомогу 600 українським дітям. Збором займаються Наталя Аньйон, Ярема Кузишин і Леся Кастілло, які є членами організації „Громада” і Фундації „Ангелик”. Вони плянують зібрати по 50 дол. на дитину тим сім’ям, де мама чи батько загинули на війні. Гроші для дітей благодійники збирають уже кілька років. Торік їм вдалось передати 15,300 дол. для 300 дітей в різних областях України. (Голос Америки)

 

СУА допоміг військовому ліцею

КИЇВ. – Союз Українок Америки (СУА) передав благодійну допомогу навчально-оздоровчому комплексу Київського військового ліцею ім. Івана Богуна. 7 листопада на сторінці СУА в Фейсбуці були розміщені листи подяки від імені керівництва комплексу та ліцеїстів. Завдяки цій акції було придбано 240 ліжок та 240 ортопедичних матраців, п’ять пральних та п’ять сушильних машин, 10 новтбуків і один принтер. (Укрінформ)

 

Домовилися повернутися до співпраці

КИЇВ. – 6 листопада міністри закордонних справ України і Угорщини Дмитро Кулеба і Петер Сійярто домовилися повернутися до співпраці двох країн після недавнього різкого загострення відносин, коли угорські посадовці незаконно аґітували на Закарпатті голосувати на місцевих виборах за партію закарпатських угорців, що викликало різку реакцію Києва і ще низку взаємних звинувачень. Д. Кулеба заявив: „Ми обидва погоджуємося, що треба винести правильні висновки з того, що сталося два тижні тому, і надалі вибудовувати конструктивний діялог. Немає альтернативи добросусідству українського та угорського народів і нашому спільному европейському та евроатлантичному майбутньому”. Зі схожим повідомленням виступив і П. Сійярто. (Радіо Свобода)

 

Помер сатирик Михайло Жванецький

КИЇВ. – На 87-му році життя 6 листопада помер письменник-сатирик Михайло Жванецький. Президент Володимир Зеленський висловив співчуття у зв’язку зі смертю М. Жванецького. М. Жванецький виступав на сцені з 1960-их років. У жовтні цього року стало відомо, що сатирик завершив концертну діяльність. Він народився 6 березня 1934 року в Одесі в родині лікарів, закінчив Одеський інститут інженерів морської фльоти, працював в Одеському порту за фахом. У студентські роки брав участь у самодіяльності, де почав писати мініятюри і монологи, які часто сам і виконував у студентському театрі „Парнас-2”. М. Жванецький – народний артист України. В Одесі оголосили 7 листопада днем жалоби через смерть Жванецького. (Укрінформ)

 

„ЛНР” закликає до війська

ЛУГАНСЬК. – На вулицях міста, що з 2014 року перебуває під контролею угруповання „ЛНР”, з’явилися оголошення із закликом спеціялістів військових і цивільних професій, але тільки чоловіків, звертатися по „достойну професію і заробіток”. В оголошеннях зазначається розмір пропонованої платні. Потрібні – кухарі, водії, механіки, зварники, телефоністи. Телефонні номери для зв’язку з працедавцем зареєстровані за кодом мобільного оператора „Лугаком”, що належить проросійському угрупованню „ЛНР”. (Радіо Свобода)

 

Кличко залишився посадником

КИЇВ. – Міська територіяльна виборча комісія 6 листопада оголосила про перемогу Віталія Кличка у першій турі виборів посадника Києва. За нього проголосували 50.52 відс. виборців. В. Кличко звернувся до киян та новообраних депутатів Київської ради: „Я хочу подякувати киянам, які висловили мені довіру і обрали мером у першому турі виборів. Це велика честь для мене і велика відповідальність. Я і надалі працюватиму заради інтересів усіх киян. Заради перетворень і змін у Києві”. (Укрінформ)

 

Контрабанду оцінили у 15 млн. грн.

УЖГОРОД. – 8 листопада в пункті пропуску „Вилок” прикордонники провели поглиблений огляд мікроавтобуса „Mercedes Sprinter”, яким в Україну прямував 28-річний краянин. Під обшивкою стін він заховав 570 приладів марки „Apple”, 490 одиниць одягу різних брендів. Виявлені товари, вартість яких може сягнути понад 15 млн. грн., в українця вилучили разом із мікроавтобусом. (Укрінформ)

Коментарі закриті.