5 листопада, 2020

Американські літаки у Полтаві

Збираючи поштові марки, колекціонери вивчають зображення на мініятюрах. Таким чином до філателістичної Україніани мають бути включені поштові марки США 1997 і 2005 років із зображенням бойових літаків часів Другої світової війни В-17, Р-51 і В-24. У червні-вересні 1944 року вони базувалися у Полтаві, Миргороді і Пирятині й брали участь у операції ,,Френтік” (,,Operation Frantic”), виконували човникові бойові лети з Велико­британії та Італії до СРСР і у зворотньому напрямі. Також у 1994 році на аркуші марок зображено В-17 під час човникового рейду у супроводі винищувача Р-51 ,,Мастенґ”.

Літаки під час човникового рейду.

Усього було виконано 2,207 летів – 18 бомбардувань 24 важливих об’єктів ворога. Спершу влада СРСР не сприймала пропозиції США про авіяційні удари по Японії з Сибіру, але у жовтні 1943 року прийняла офіційну пропозицію США про такі лети з України над Европою. Йшлося про знищення промислового потенціялу ворога – заводів, нафтопереробних комплексів, електростанцій, транспортних вузлів.

Стратегічний бомбардувальник В-17 ,,Літаюча фортеця”.

У листопаді 1943 року на Тегеранській конференції Президент США Франклін Рузвельт особисто запропонував Йосифові Сталінові базування американських літаків і присутність вояків на території СРСР для таких летів. Сталін погодився на базування трьох груп важких бомбрадувальників і 1,300 службовців. Було заборонено бомбардувати деякі цілі.

Винищувач Р-51.

До Москви прилетіла американська делеґація на літаку В-17, щоб показати тактичні прийоми бомбардування. В Полтаві розмістилося Східнє командування авіяції США під командуванням генерала Альфреда Кесслера.

Обладнання і матеріяли були привезені кораблями в порти Мурманська, Архангельська і Баку. Привезли багато усього – від бензину до металевого покриття зльотної смуги. Москва погодилась на 42 рейси транспортної авіяції для підготування летовищ і далі по два рейси на тиждень для забезпечення американської залоги. Літаки США доставили 450 службовців і понад 16 тон вантажу.

Бомбардувальник В-24 ,,Ліберейтор”.

Німці теж готувалися і у ніч 21 червня 1944 року вислали услід за американськими літаками свій літак-розвідник, який виявив місця базування. 22 і 23 червня на летовища у Полтаві, Миргороді і Пирятині було здійснено авіяналіт 75 літаків. Бомбили з високою точністю: у Полтаві з 73 американських бомбардувальників 47 було знищено, решта пошкоджена. Серед американців був один вбитий і один поранений, який пізніше помер.

Радянські втрати становили 26 машин. Загинуло багато вояків Червоної армії, яких вислали гасити пожежі.

Неочікувано німцям допомогли радянські зенітники, розташовані довкола льотного поля. Вони відкрили вогонь і полегшили ворогові пошук цілей. Німці не втратили жодної машини. Мало значення й те, що Москва не дозволила американцям розмістити на летовищах свою зенітну артилерію і радіольокаційні системи управління її вогнем.

26 червня 1944 року всі уцілілі бомбар­дувальники В-17 повернулись в Італію.

Коментарі закриті.