5 листопада, 2020

У Каліфорнії провели Фестиваль української народної та клясичної музики

Перша група виконавців на музичних інструментах на Фестивалі української клясичної та народної музики. (Фото: Вікторія Джумара)

САКРАМЕНТО-ОРАНЖВІЛ, Калі­фор­нія. – 20 вересня у столиці Калі­форнії відбувся 13-ий Фестиваль української народної та клясичної музики. Гарну залю для цієї музичної події надала українська церква „Джерело життя”.

Фестиваль був присвячений пам’яті видатного українського композитора Мирослава Скорика, який завершив свій земний шлях 1 червня цього року в Києві. У привітальному слові організаторка фестивалю Ольга Герасименко-Олійник розповіла присутнім про основні віхи життєтворчості мистця та його вагомий внесок у розвиток сучасної музики. Юні музиканти виконали кілька творів незабутнього маестро М. Скорика, у тому числі його геніяльну „Мело­дію” з музики до фільму „Перевал”, що зворушує до глибини душі кожного українця.

Учасників та гостей фестивалю привітали пастор Ерік Латковський від церкви „Джерело життя” та Генеральний консул України в Сан-Франциско Дмитро Кушнерук, який відзначив: „Так повелося, що український фестиваль збирає в родинне коло українців на цій американській землі, щоб повносило звучала тут в Каліфорнії українська мова, музика, окрилювала українська пісня. Укра­їн­ська народна та клясична музика є безцінним надбанням української нації, яке передається від покоління до покоління і нікого не залишає байдужим. Вона відображає нашу історію, наші традиції, нашу боротьбу за незалежність і допомагає виховувати наше молоде покоління в дусі патріотизму і любові до своєї Бать­ківщини. Музика – одна з прекрасних цінностей української культури. Вітаю вас з цим музичним святом і важливою подією. Бажаю всім учасникам успішного виступу. Батькам і викладачам терпіння та волі, щоб підтримати своїх дітей і надихати їх до музичних досягнень”.

Фестиваль вже має власну 13-річну історію. Його учасники, які колись вперше виходили на сцену як дошкіль­нята, вже виросли і стали майже дорослими. Цього року деякі з них виступали у старшій групі і вибороли перші місця, як наприклад Анастасія Кохана. Присутні відзначили, що всі виконавці були дуже добре підготовлені і показали гарні результати, влаштувавши справжнє музичне свято для своїх слухачів.

Окрім музики М. Скорика, у концерті прозвучали твори Віктора Косенка, Олександра Білаша, Анато­лія Кос-Анатольського, місцевого композитора і вчителя музики Юрія Гелетюка та інших, а також різноманітні українські мелодії в обробках українських композиторів. Музичні інструменти були представлені бандурою, скрипкою, фортепіяном, флейтою, а також варто зазначити, що учасники виступали в дуеті, тріо та ансамблі.

В молодшій групі перші місця здобули Ілля Джумара (флейта), скрипальки Евеліна Захарчук та Ангеліна Шибиста. В середній групі: піяністи Олександр Марін, Артур Кравчук та скрипалька Ванесса Джумара. У старшій групі: скрипалька Кася Кибу­ке­вич, піяністи Антон Дорошук, А. Коха­на, Джеймс Хащук, бандуристка Софія Бучко, фортепіянний дует сестер Софії і Стасі Єрмоленків, тріо бандуристів братів Поліщуків та ансамбль бандуристок у складі Кате­рини Біскарді, Софії Бучко, Христини Волощук, А. Коханої та Софії Сірої.

Другі місця (срібні медалі) в молодшій групі отримали піяністи Максим Матюк, Самуїл Матюк, Ребекка Юрчук і скрипалька Джанет Колодрівська, в середній групі – бандуристи Емілія Гонтар, Олег Поліщук, Данило Поліщук, піяністи Алексіс Дорошук і Емілія Дулін та скрипалька Ілана Федорів; у старшій групі – піяністка Катерина Біскарді, флейтист Марк Мельник і бандуристка Христина Волощук.

Треті місця (бронзові медалі) в молодшій групі отримали піяністи Дарина Нікітчук, Стівен Хащук та скрипалі Максим Матюк і Самуїл Матюк. В старшій групі – скрипалька Яна Федорів та бандуристи Софія Сіра і Давид Поліщук. Вони представляли музичні студії Міри Веліган, Вікторії Джумари, Олі Олійник, Наталії Савицької, Лесі Соколович та Ольги Шевчик.

Жюрі складалося з професійних музикантів – Аліни Ільчук, Марка Ільницького та членкині Товариства Збереження Української Спадщини Галини Лорчак, яка є організатором культурних подій в Сакраменто та членом жюрі фестивалю протягом багатьох років.

Учителі і члени жюрі на 13-му Фестивалі української клясичної та народної музики. (Фото: Оля Олійник)

А. Ільчук здобула вищу освіту у Львівській національній музичній академії ім. Миколи Лисенка i Калі­форнійському державному університеті в Сакраменто. З 1998 року викладає вокал у навчальних закладах спеціялізованої та загальної музичної освіти у США. Bходить до складу ради правління Національної асоціяції викладачів вокального мистецтва США, відділення Затоки, Сан-Франциско. Дипломантка вокальних конкурсів, зокрема конкурсу вокалістів Національної оперної асоціяції США, Міжнародного конкурсу духовної музики „Musica Sacra” 2010 (Рим), Національного конкурсу „The American Prize National Competition”. Її студенти неодноразово ставали переможцями та стипендіятами різноманітних вокальних конкурсів i престижних програм для молодих співаків.

М. Ільницький закінчив Львівську консерваторію по клясі ударних інструментів у доцента Б. Олійника, викладав по фаху в Дрогобицькому музичному училищі.

У мережі Фейсбук відомі мистці з України привітали учасників та організаторів фестивалю.

Оксана Герасименко (доцент Львів­ської національної музичної академії ім. М. Лисенка): „Які прекрасні надхненні обличчя! Так засіваються зернинки добра і любови до рідного краю у серцях дітей, які волею долі опинилися далеко від України. Вітаю всіх учасників і організаторів Фестивалю! Молодці! Це так важливо і для дітей, і для популяризації нашої прекрасної української музики у світі!”.

Оксана Бобечко (доцент Дрого­бицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка): „Усі, без винятку, хто долучився до цього свята української музичної культури – молодці! Здоров’я Вам та наснаги на нові творчі звершення!”

Організатори фестивалю висловлили щиру вдячність Українській кредитній спілці в особі Михайла Ткача та Товариству збереження української спадщини (голова д-р Люба Йова) за підтримку свята. Особлива подяка належить родині Гонтарів, які надали значну допомогу у вирішенні організаційних питань.

Коментарі закриті.