29 жовтня, 2020

Світовий Конґрес Українців провів перший віртуальний форум „Єднаємось Україною”

Президент Світового Конґресу Укра­їн­ців Павло Ґрод бере участь у віртуальному форумі „Єднаємось Украї­ною”. (Фото: СКУ)

ТОРОНТО. – 17 жовтня відбувся пер­ший віртуальний форум Сві­тового Конґресу Українців (СКУ) „Єднає­мось Україною”. Унікальна подія пройшла у прямому ефірі суспіль­них телеканалів UA:КУЛЬТУРА та UA:ПЕРШИЙ, а також в онлайн фор­маті . В межах ґльобальної дискусії учасники обговорили, що найбільше єднає українців.

Що спільного у Віце-прем’єр-мініст­ра Канади Христі Фріланд, голівудської акторки Віри Фарміґи, зірки „Вікінґів” Кетрін Винник та леґендар­ної співачки Квітки Цісик? Як український Народний дім у польському Перемишлі став центром куль­турної дипломатії?

Про це та інше говорили доповідачі Форуму.

Владика Борис Ґудзяк, архиєпископ-митрополит Філядельфійський Української Греко-Католицької Церк­ви в США, Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Гре­ко-Католицької Церкви та президент Українського Католицького Універ­ситету, підчеркнув, що „Укра­їн­ська громада поза межами України тримається там, де вже майже півтора століття існують українські церкви”.

Окресливши ролю української церкви Владика Борис сказав: „Нас тримає разом молитва, нас тримає разом радість. Часто заклики до патріотизму є дещо моралізаторськими, менторськими, але патріотизм – це висока чеснота, і до неї треба стреміти. Проте нам треба також усвідомлювати, що бути українцем є добре і радісно. Ми маємо почуття гумору, пісню, танець, витончений естетичний смак. Саме таке пережиття здорового, усміхненого, об’єднано­го українства я досвідчував з дитинства. Іншими словами, щоб бути добрим і щасливим українцем, треба бути доброю, щасливою людиною”.

Оксана Линів, перша запрошена жінка-дириґент Байройтського оперного фестивалю в Німеччині, засновниця та арт-директорка Міжнарод­ного фестивалю класичної музики LvivMozArt, 2017-2020 головна дириґентка Опери та Філармонійної оркестри міста Ґрац в Австрії (2017-2020), розповіла про свою місію.

„Я бачу певну місію у тому, щоб через свою професійну діяльність доносити меседжі української культури далеко у світ. У моїх гастрольних програмах із різними колективами світу є величезна кількість творів українських композиторів, які вперше звучать у Західній Европі”, – в прямому ефірі говорила О. Линів.

Наталія Яресько, виконавчий директор Ради з фінансового нагляду та управління Пуерто-Ріко, мініс­тeр фінансів України в 2014-2016 роках, поділилась власним досвідом.

„Вся моя кар’єра в приватному та державному секторі була побудована на досвіді роботи в Україні. Сьогодні я привезла ці знання та навички в Пуерто-Ріко. Мій український досвід 2014-2016 років став дуже важливим і тут. Це гордість – розуміти, що українські реформи вважаються прикладом для інших”, – завважила вона.

Співведучі Форуму Вікторія Грин­чишин, співзасновниця центру Анни Київської у Франції, та Президент СКУ Павло Ґрод, а також герої відеосюжетів розкрили теми культурної дипломатії, шкільництва, молодіжних організацій, допомоги Україні і разом з глядачами, обговорили питання, які найбільше єднають українців світу: мова, культура, історія, віра, протидія аґресору.

Героями відеосюжетів стали видат­ні діячі діяспори з усього світу: Почесний Консул України у Монреалі та Президент СКУ (2008-2018) Евген Чолій, Президент Конґресу Українців Канади Олександра Хичій, Перший Віцепрезидент Світового Конґресу Українців Стефан Романів, Голова Світової Координаційної Виховно-Освіт­ньої Ради СКУ Оксана Левицька, Реґіо­нальний Віцепрези­дент СКУ Наталя Пошивайло-Таулер, Віцепре­зидентка СКУ та Головний Виконав­чий Директор „Horizon Capital” Олена Кошарна та інші активісти й провідники діяспорних громад.

„Для „Суспільної студії” це був надзвичайно важливий проєкт. Попри карантинні обмеження в світі, які змусили проводити форум „Єднає­мось Україною” віртуально, нам у співпраці зі СКУ вдалося створити живий, душевний і цікавий ефір. Ми висвітлювали реальні надихаючі історії з життя діяспори, обговорювали шляхи зміцнення іміджу нашої країни, підіймали питання збереження власної культури та ідентичности. Такі проєкти показують важливість об’єднання української спільноти по всьому світу, і заохочують українців робити навіть маленькі кроки – адже кожен може долучитися до творення нашої новітньої історії. Сподіваємося продовжити нашу плідну співпрацю з діяспорою і реалізувати ще не один значущий проєкт”, – прокоментувала виконавча продюсерка „Суспільної студії” на телеканалі UA: ПЕРШИЙ Наталія Загуменна.

„Форум „Єднаємось Україною” має новий формат і використовує нові плятформи, що дає нам можливість на весь світ транслювати, ким ми є, чим ми займаємось, яку шалену роботу виконує українське світове товариство, як ми єднаємось у цілому світі, як допомагаємо Україні та як співпрацюємо з нею,” – підбив підсумок заходу Президент СКУ П. Ґрод. – „Запрошуємо світове українство на наступний форум 25-26 серпня 2021 року до Києва, що відбудеться з нагоди 30-ліття відновлення незалежности України”.

Партнерами проєкту були: UA: Суспільне мовлення, KyivPost, FB:diaspora.ua, ForumTV, KONTAKT Ukrainian Television Network та Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК).

Більше про Форум можна довідатися тут: unitedbyukraine.com.

Коментарі закриті.