28 січня, 2022

Активісти вийшли під посольство Росії у Вашінґтоні

Під час акції „Зупиніть Путіна зараз!“ під Посольством Росії у США (Фото: Ярослав Довгопол, Укрінформ)

ВАШІНҐТОН. – Близько пів сотні українських активістів, громадських діячів та небайдужих громадян вийшли 25 січня до посольства Росії у США на акцію протесту під гаслом: „Зупиніть Путіна зараз! Скажіть „ні!“ російській війні в Україні“.

Активісти з плакатами, американськими й українськими прапорами вишукувалися обабіч дороги біля посольства РФ, на місці, яке з 2018 року називається Boris Nemtsov Plaza, – символічне ім’я для проведення акцій проти путінського режиму. Люди закликали не допустити нової війни в Европі та відвести російську військову навалу від кордонів України. Автомобілісти, які проїжджали повз, сиґналили на підтримку протестувальників.

„Ідея зробити протест цього тижня виникла у нас, тому що риторика (Росії – ред.) змінилася, особливо та риторика, яку Путін веде зараз з приводу військових дій в Україні“,– розповіла співорганізатор акції, представниця благодійної організації United Help Ukraine Марина Байдюк. Вона підкреслила, що зараз стурбованість з приводу можливого повномаштабного вторгнення, на жаль, посилюється. „Тому ми тут, перед російським посольством, аби сказати „ні“ – війні, сказати „ні“ – Путіну й показати, що ми підтримуємо Україну в цій дуже складній ситуації“, – розповіла М.Байдюк.

Під час акції „Зупиніть Путіна зараз!“ під Посольством Росії у США (Фото: Ярослав Довгопол, Укрінформ)

На протест до російського диппредставництва вийшли не тільки члени громадських організацій, що активно діють у США, а й звичайні небайдужі люди, які також готові активно долучитися до протидії аґресії РФ.

„Я не є членом якоїсь великої організації, я просто громадянин США, який має українське коріння, і якому не байдуже“, – зауважив у розмові інший співорганізатор акції Ярослав Гетьман. Він розповів, що майже місяць тому вирішив зібрати патріотів у соцмережі, аби продемонструвати підтримку Україні. Лише у Вашінґтоні ідею підтримали десятки людей. Відтоді вже відбулося два протести, нинішня акція – третя впродовж останнього часу.

„Ми вже третій тиждень поспіль стоїмо разом, щоб показати свою позицію проти дій Росії, що Україна не є самотньою на тлі цієї аґресії Путіна, що ми як народ – сильні, і що разом відстоюємо демократію, право людей обирати, як вони житимуть, і хто ними буде керувати“, – пояснив Ярослав Гетьман.

Громадський діяч, почесний воло­нтер US Ukrainian Activists Юрій Дейчаківській зі свого боку підкреслив, що сьогоднішня акція під російським посольством має кілька цілей.

„Наша мета тут, головною мірою, підтримувати солідарність з нашими братами й сестрами в Україні, показати, що ми всі стоїмо разом з ними в усьому світі“, – зазначив Ю.Дейчаків­ський.

Інша ціль – спонукати Сполучені Штати до посилення допомоги Україні. У цьому зв’язку активіст висловив вдячність американській адміністрації за допомогу Україні зброєю, а також дипломатією, „щоб оминути кровопролиття“.  Однак, додав він, Україна потребує більшої підтримки.

У Вашінґтоні від початку року відбулися дві великі акції на підтримку України –  8 і 15 січня. Обидва заходи були організовані біля Білого дому під гаслами „Підтримайте Україну зараз!“, а також „Дайте можливість Україні захистити себе“.

Укрінформ

Коментарі закриті.