28 січня, 2022

Санкції проти депутатів ОПЗЖ та ексреґіоналів

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти чотирьох українських політиків – “підтримуваних Росією діячів, відповідальних за дестабілізуючу діяльність в Україні”.

Під санкції потрапили нинішні депутати від “Опозиційної платформи – За життя” (ОПЗЖ) Тарас Козак та Олег Волошин, колишній депутат-реґіонал Володимир Олійник та Володимир Сівкович, заступник секретаря РНБО за президента Януковича. Як йдеться у повідомленні Мінфіну США, ці санкції треба сприймати окремо від маштабних економічних санкцій проти Росії, які будуть запроваджені у разі її вторгнення в Україну.

Метою нинішніх санкцій є “влучити, підірвати та відкрити невпинні зусилля Росії з дестабілізації України”.

У Мінфіні США також вказали, що “російські розвідувальні служби, включно з ФСБ, залучають українців, які посідають впливові політичні посади, аби здобути доступ до секретної інформації, підірвати суверенітет України, а згодом використовують цих осіб для створення нестабільности як тла для потенційного російського вторгнення”.

У заяві Мінфіну CША йдеться про те, що у 2020 році Кремль розпочав маштабну операцію, метою якої є деґрадація здатности України діяти незалежно, без втручання Росії. Одним із пунктів цього пляну є залучення до виконання цього завдання проросійськи налаштованих політичних діячів. У центрі цих російських зусиль опинилися Т.Козак та О. Волошин – два члени українського парляменту від очолюваної Віктором Медведчуком проросійської політичної сили. Сам він також перебуває під американськими санкціями, але досі зберігає тісні зв’язки із Кремлем. Проти В. Медведчука також порушена карна справа в Україні, – йому інкримінують держзраду.

Т. Козак контролює низку телеканалів в Україні, на яких поширюється дезінформація про найближче оточення президента Зеленського.

Що ж стосується претензій до О. Волошина, то тут мова йде про його співпрацю із Констянтином Кілімником, “росіянином, який має тісні зв’язки із російськими спецслужбами”, і який також вже перебуває під санкціями уряду США за намагання впливати на вибори 2020 року в інтересах Росії.

В.Олійник – колишній український політик, який втік до Росії і нині живе у Москві, має цілу “історію підтримки Росії”. У 2021 році В.Олійник “працював під керівництвом ФСБ над збиранням інформації про об’єкти критичної інфраструктури в Україні”. Зважаючи на останні та минулі кібератаки на український уряд та критичну інфраструктуру, цій діяльності надається особливо важливе значення.

У повідомленні Мінфіну США згадується також і про вплив Росії на українську газову інфраструктуру та постачання газу до Европи.

В.Сівкович є колишнім (за часів президенства Віктора Януковича) заступником голови РНБО України. За даними США, у 2021 він працював із “мережею російської розвідки” над операцією з просування ідеї офіційної відмови України від Криму в обмін на відведення проросійських сил з Донбасу. До В.Сивковича є й претензії і щодо його діяльности проти США у 2019-2020 роках.

Щодо усіх чотирьох санкції передбачають замороження будь-яких активів чи часток в активах у США та на територіях, контрольованих США.

BBC News Україна

Коментарі закриті.