28 січня, 2022

США готують технологічні санкції проти Росії

Крім потенційних санкцій проти Москви, Сполучені Штати розглядають обмеження експорту високотехнологічної продукції для стратегічних галузей РФ, а також інтенсивно працюють над посиленням незалежности Европи від російського газу. Про це 25 січня під час телефонного брифінґу заявив високопоставлений представник адміністрації США.

„Це (обмеження експорту високих технологій – ред.) заподіє шкоди важливим для російського керівництва сферам“, – сказав чиновник. Він уточнив, що від цього постраждають насамперед галузі „штучного інтелекту, обчислювальних технологій, а також оборонного та аерокосмічного секторів“. За його словами, в Білому домі розглядають ці експортні обмеження в якості додаткових заходів економічного стримування Росії – крім фінансово-економічних санкцій, які будуть введені у разі вторгнення РФ в Україну.

Крім того, американський чиновник попередив, що Росія зазнає серйозних економічних наслідків, якщо спробує використати газ або нафту в якості зброї для тиску на Европу, враховуючи загострення навколо України. Він пояснив, що будь-які збої поставок енерґоносіїв через територію України з російського боку можуть суттєво вплинути на ринок газу в Европі. У цьому контексті представник адміністрації зазначив, що США „взаємодіють із европейськими союзниками“, щоби скоординувати відповідь на цей виклик та мінімізувати наслідки.

Крім того, за його словами, Вашінґтон веде реґулярні переговори з міжнародними виробниками енерґоресурсів щодо потенційного перенаправлення енерґоносіїв у Европу, якщо виникне така необхідність у зв’язку з російською аґресією в реґіоні.

Укрінформ

Коментарі закриті.