23 лютого, 2018

У селі народилося військо УНР

Учні Київського військового ліцею ім. Івана Богуна біля пам’ятника „Борцям за волю України“. (Фото: Юлія Золотаренко)

ГНАТІВКА‚ Київська область. – Створення реґулярної української армії почалося під Києвом – у селі Гнатівка 9 лютого 1918 року після того, як рештки українських військ після завзятих 10-денних вуличних боїв у Києві під тиском радянських військ змушені були відступити у бік Житомира. У Гнатівці, під керівництвом виконувача обов’язків військового міністра Олександра Жуківського відбулося переформування всіх існуючих військ в Окремий Запорізький Загін – перше реґулярне збройне формування Української Народної Республіки (УНР).

Згодом Окремий Запорізький Загін вів переможні бої з більшовиками за Житомир та Бердичів, а вже 1 березня 1918 року запорожці звільнили столицю України від червоних. Пізніше Окремий Запорізький Загін був реорганізований в Запорізький Корпус, який відіграв одну з провідних ролей у Визвольній війні 1917-1921 років.

10 лютого у селі Гнатівка на Київщині відзначили 100-ліття формування Окремого Запорізького Загону Армії УНР. Майже 200 осіб віддали шану тим, хто боронив Україну від російських окупантів. Меморіяльні заходи розпочались на старому сільському кладовищі біля каплиці Різдва Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви Київського Патріярхату (УПЦ-КП).

Духовенство відслужило Панахиду за полеглими козаками та старшинами Армії УНР. Після віча-реквієму урочиста процесія з державними прапорами рушила до пам’ятника „Борцям за волю України“, де відбулися показові виступи учнів школи бойового гопака та клюбу „Шаблезуб“.

„Я щасливий, що до Гнатівки щороку приїздить дедалі більше українців. П’ять років тому мені здавалось, що вшанування вояків Окремого Запорізького Загону – це приватна ініціятива нашого фонду. Сьогодні ж бачимо, що Гнатівка перетворилась на важливе місце пам’яті,  яке притягує до себе дедалі більше людей. Символічно, що саме у Гнатівці ми презентуємо перше число нашої газети, що покликана розповісти читачам про леґендарні сторінки  історії українського війська“, – поділився враженнями член правління Благодійного фонду „Героїка“ Андрій Ковальов.

Цьогорічні урочистості в Гнатівці організували Тетяна Мірзаєва з громадської організації  „Валькірія”, Києво-Святошинська районна державна адміністрація, Гнатівська сільська рада, парафія Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ-КП, Київський військовий ліцей ім. Івана Богуна, історичний клюб „Повстанець“ та Фонд „Героїка“.

Коментарі закриті.