28 листопада, 2019

У світі пам’ятають про трагедію України

Запалили свічки пам’яті біля Меморіялу жертвам Голодомору-геноциду у Вашінґтоні. (Фото: Ярослав Довгопол‚ „Укрінформ“)

У багатьох країнах світу вшанували жертв Голодомору в Україні. Нижче вміщено повідомлення „Укрінформу“ про жалобні заходи в пам’ять про трагедію України.

 

США

У центрі Вашінґтону 23 листопада запалили свічки пам’яті про мільйони жертв Голодомору біля Меморіялу жертвам Голодомору-геноциду. Українські й американські громадяни, дипломати, представники духовенства, політики й журналісти прийшли до монумента, аби помолитися й згадати про страшну трагедію.

„Голодомор став не тільки трагедією для України, але й для всього світу. Це згадка про те, що такого не повинно ніколи й ніде повторитися знову“, – зазначив настоятель Українського православного катедрального собору св. Андрія о. Володимир Стеляк‚ який відслужив Панахиду, згадавши разом з усіма жалобні сторінки історії України.

Представник Державного департаменту, заступ­ник помічника Державного секретаря США Джордж Кент, який також прийшов на пам’ятну церемонію, зауважив, що пам’ять про ці події важлива й для американського народу. „Саме тому ми маємо меморіял в пам’ять про цю трагедію в центрі Вашінґтону, де майже нереально отримати дозвіл на будівництво будь-яких інших монументів. І це можливість для американців побачити, дізнатися й ушанувати життя людей, які загинули внаслідок Голодомору“, – зауважив він.

Тимчасовий повірений у справах України в США Андрій Яневський, який нині очолює Посольство України, висловив вдячність за позицію американської адміністрації щодо Голодомору-геноциду й підтримки України.

23 листопада Речниця Державного департаменту США Морґан Ортеґус у заяві до 86-ої річниці Голодомору назвала цю трагедією однією з найбільших у XX ст. При цьому у США наголосили, що зараз Україна знову зазнала атаки Росії через захоплення Криму та аґресію на сході України.

„Радянському Союзові не вдалось зламати дух українського народу. І тепер Україна знову зазнала нападу. Окупація Криму Росією та тривала аґресія на сході України призвели до 13 тисяч смертей. Москва намагається маніпулювати та нищити прагнення народу України“, – йдеться у заяві.

 

КАНАДА

„Міжнародна спільнота має докласти зусиль для недопущення зловживань владою, що свого часу призвели до Голодомору в Україні“‚ – зазначено у відеозверненні Прем’єра канадської провінції Альберта Джейсона Кені, записаному з нагоди Дня пам’яті жертв Голодомору. Він наголосив, що комуністичний режим не лише навмисно винищував українців голодом, а й намагався знищити усі згадки про це. Своє звернення він завершив українською мовою: „Вічная пам’ять!”.

Міністер оборони Канади Гарджит Саджан разом із українським колеґою Андрієм Загороднюком узяв участь у церемонії вшанування жертв Голодомору, що відбулася під час Міжнародного безпекового форуму у Галіфаксі.

Прем’єр-міністер Канади Джастін Трюдо у зверненні з нагоди 86-их роковин Голодомору заявив, що Канада рішуче підтримує Україну у її боротьбі за захист власного суверенітету.

Канада у 2008 році стала першою державою після України, яка визнала Голодомор актом геноциду українців. Відтоді у країні на офіційному рівні відзначається День пам’яті жертв Голодоморів.

 

БРАЗИЛІЯ

Тематична виставка, поминальна панахида та пам’ятний концерт відбулися 24 листопада в Сан-Паулу з нагоди 86-их роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні. Українська громада, діти, члени місцевого українського танцювального гурту „Київ“ (Сан-Паулу), зацікавлені громадяни Бразилії прийшли на виставку, яка розміщена на Головній пошті.

Промовляли Консул України в Сан-Паулу Вікторія Кузнєцова та Почесний консул України у Сан-Паулу Жорже Рибка, які розповіли про чітко спляновану політику Кремля, що спричинила Голодомор в Україні. Під час виступів було наголошено на продовженні роботи з визнання у Бразилії  Голодомору геноцидом українського народу. Панахида за загиблими від голоду відбулася під проводом о. Моасира Лечука та Неоміра Д. Гасперіна.

23 листопада українці у Бразилії та Консульство України у Сан-Паулу долучилися до акції „Запали свічку“ на знак вшанування вбитих голодною смертю українців у 1932-1933 рр.

Панахида у Бразилії за загиб­ли­­ми від Голодомору. (Фото: Кон­сульство України у Сан-Паулу)

 

ВЕЛИКОБРИТАНІЯ

У місті Дербі 24 листопада відкрито меморіяльну дошки жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні. Відвідали церемонію її відкриття з посадник Френк Гарвудом, депутат парляменту Полін Лейтем, дама Марґарет Беккет, провід Союзу Українців у Великій Британії та місцеве українство.

На дошці міститься напис англійською та українською мовами: „Голодомор-геноцид 1932-33 рр. У пам’ять мільйонів невинних жертв в Україні, свідомо знищених голодом. Акт геноциду визнано міською радою Дербі 21 листопада 2018 року. Вічная пам’ять!“.

Учасники відкриття меморіяльної дошки у Дербі. (Фото: Посольство України у Великій Британії)

 

ТУРЕЧЧИНА

У Анкарі, Стамбулі, Анталії, Кушадаси, Ізмірі, Самсуні відбулися заходи пам’яті жертв Голодомору 1933-1932 років в Україні.

„Голодомор – це трагічна сторінка в історії українського народу. Мільйони людей стали жертвами штучно створеного голоду в країні, яка завжди асоціювалася із високою плодючістю землі, багатими врожаями, працьовитими людьми. Ми пам’ятаємо і вшановуємо пам’ять тих, хто став жертвами, прийняв мученицьку смерть на своїй землі“, – йшлося на лекції пам’яті в Український суботній школі в Анкарі. Такі лекції відбулися також в Ізмірі та в Кушадаси.

У приміщенні громадської організації  „Українська родина“ в Анталії відкрилась тематична виставка до Дня пам’яті жертв Голодомору.  Консул України В’ячеслав Хоменко наголосив у зверненні до громади, що пам’ять про ті страшні події ніколи не має зникнути.

Під час лекції пам’яті в Україн­ський суботній школі в Анкарі. (Фото: „Укрінформ“)

До пам’ятних заходів громадської організації „Чорноморська асоціяція українців“ міста Самсун приєдналися керівник консульського відділу Посольства України в Туреччині Борис Ясинський, заступник посадника Шереф Айдин та працівники місцевого муніципалітету.

Акція „Запали свічку“ у Генеральному консульстві України в Стамбулі відбулася з участю провідників кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, Рефата Чубарова, Посла Андрія Сибіги, Генерального консула Олександра Гамана, кримських татар та українських дипломатів.

24 листопада у Стамбулі Вселенський Патріярх Варфоломій відслужив Літургію та Панахиду за жертвами Голодомору.

 

АВСТРІЯ

Українці Відня провели 23 листопада акцію вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Представники діяспори, Посольства України й духовенства православної та греко-католицької парафій зібралися в церкві свмч. Варвари, де запалили поминальні свічки за загиблими під час Голодомору.

Із запаленими свічками учасники акції пройшли до Архиєпископського палацу, де 12 листопада відбулося урочисте відкриття меморіяльної дошки в пам’ять про ролю Архиєпископа Віденського, кардинала Теодора Інніцера в допомозі жертвам Голодомору.

Хода пам’яті жертв Голодомору у Відні. (Фото: Василь Короткий, „Укрінформ“)

Коментарі закриті.