28 листопада, 2019

Адвокатка Закревська оголосила голодування до відновлення слідства у справах Майдану

Адвокатка Євгенія Закревська оголосила голодування через нерозглянуту депутатами Верховної Ради поправку, яка б дозволила слідчим у справах Майдану перейти в Державне бюро розслідувань (ДБР) і поновити розслідування цих справ. Є. Закревська зробила цю заяву 21 листопада в етері програми „Право на владу” на телеканалі „1+1”.

„Зараз, з сьогоднішнього дня, коли зупинилося це розслідування. З цього дня я не буду їсти до того моменту, поки не приймуть цю поправку, не створять це управління і не переведуть туди цих слідчих”, – сказала Є. Закревська.

Депутатка з владної фракції Ірина Верещук наголосила, що розгляд цієї поправки заплянований на 5 грудня.

Йдеться про поправку, яка б дозволила перевести до ДБР без конкурсу або за спрощеною процедурою слідчих Генеральної прокуратури, які розслідували справи Майдану.

З 21 листопада Генеральна прокуратура втратила функції досудового розслідування та передала розслідувані провадження в інші відомства – ДБР, СБУ, поліцію. Серед цих проваджень і справи Майдану.

Президент України Володимир Зеленський 21 листопада заявив про необхідність результатів розслідування злочинів проти учасників Революції Гідности. Спілкуючись із членами родин Героїв Небесної сотні та учасниками Евромайдану, президент підтвердив, що розслідування справ Майдану продовжиться.

Низка українських правозахисних організацій 25 листопада виступила з акцією на підтримку Є. Закревської. У соціяльних мережах правозахисники і адвокати запустили соціяльну ініціятиву #plate_for_zhenya, щоб привернути увагу до справи, через яку їхня колеґа голодує вже п’яту добу.

Також кілька організацій адресували президентові, парляментові та урядові вже не перше відкрите звернення з вимогою недопущення розвалу справ Майдану. Його підписантами стали благодійний фонд „Восток-SOS”, „Освітній дім прав людини в Чернігові”, „Адвокатська дорадча група”, ініціятива „Хто замовив Катю Гандзюк?”, правозахисний центр „Дія” та „ZMINA. Центр прав людини”.

„Ми впевнені, що показове іґнорування суспільного запиту на встановлення справедливости у справах Майдану та покривання злочинців чинною українською владою може різко дестабілізувати ситуацію в країні. Ми висловлюємо солідарність з адвокаткою Євгенією Закревською, яка оголосила голодування на знак протесту проти спроб розвалити справи Майдану”, – йдеться у зверненні.

 

Copyright © 2019 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Европа/Радіо Свобода (https://www.radiosvoboda.org/a/news-zakrevska-goloduvannya-spravy-majdanu/30285858.html; https://www.radiosvoboda.org/a/news-zakrevska-maidan-goloduvannia-pidtrymka/30291245.html).

Коментарі закриті.