28 листопада, 2019

АМЕРИКА І СВІТ

США змінили ставлення до поселень

ВАШІНҐТОН. – Державний секретар США Майк Помпео оголосив, що США змінили свою настанову до ізраїльських поселень на окупованому Західньому Березі ріки Йордану. Виступаючи перед репортерами 18 листопада, М. Помпео сказав, що евентуальний статус цієї території має бути вирішений переговорами між палестинцями та ізраїльтянами. Приблизно 600 тис. євреїв проживають на 140 поселеннях від часу ізраїльської окупації Західнього Берега та Східнього Єрусалиму у війні з 1967 року. Палестинці вже довими роками закликають до знесення цих поселень, бо вони находяться на землі, яка має стати основою майбутньої палестинської держави. У 1978 році адміністрація Джимі Картера прийшла до висновку, що встановлення цих поселень суперечить міжнародному праву. Але у 1981 році адміністрація Рональда Рейґана прийшла до іншого висновку, кажучи, що ці поселення є „нелеґітимні”, але не „нелеґальні”. При кінці 2016 року, під час адміністрації Барака Обами, США вперше не наклали вето на резолюцію ООН, яка закликала покласти кінець нелеґальним ізраїльським поселенням. М. Помпео тепер ствердив, що США прийшли до висновку, що „встановлення ізраїльських цивільних поселень само в собі не перечить міжнародному праву”. („BBC”)

 

Гонґ-Конґ проголосував за демократію

ГОНҐ-КОНҐ. – Мешканці Гонґ-Конґу великою більшістю проголосувли 24 листопада за продемократичних кандидатів у виборах до місцевих окружних рад. Це було приголомшливе відречення місцевої влади, яку підпирає Пекін, після кількох місяців бурхливих заворушень в обороні демократії. Продемократичні кандидати виграли 85 відс. із 452 місць на виборах. На останніх виборах, які відбулися в 2015 році, демократичні кандидати отримали 25 відс. голосів. Рекордово високе число виборців – 2.94 млн. осіб (71 відс.) – голосувало; це було вдвічі більше від останніх виборів. Наставник Гонґ-Конґу Кері Лам сказала 25 листопада, що уряд поважає висліди виборів. Міністер закордонних справ Китая Ванґ Ї сказав репортерам в Японії, де він перебував, що вибори не міняють факту, що Гонґ-Конґ є частиною Китаю. Пекін неодноразово обвинувачував США та Об’єднане Королівство Великобританії у втручанні у гонґконґські справи, а 25 листопада Заступник міністра закордонних справ Китаю Женґ Зеґванґ викликав Посла США Тері Бренстеда, щоб висловити „сильну опозицію” до законопроєкту, який пройшов майже одноголосно в Конґресі США і який підтримує рух за демократію в Гонґ-Конґу. („Bloomberg News”)

 

Світ мовчить про китайські табори

ГАЛІФАКС, Нова Шотляндія. – Новопризначений дорадник президента США з національної безпеки Роберт О’Браєн скритикував мовчанку решти світу на інтернування Китаєм понад 1 млн. уйгурів та інших тюркомовних меншин в концтаборах для „перевиховання”. Р. О’Браєн провів інтерв’ю і зустріч з журналістами 23 листопада на Галіфакському Форумі міжнародної безпеки. Він сказав, що світ мовчить, тому що Китай є ґльобальною економічною потугою. Р. О’Браєн висловив здивування на мовчанку іслямських країн. Він також висловив сумнів, чи міжнародні провідники відважуться виступити проти Китаю якщо він намагатиметься брутально задусити протести за демократію в Гонґ-Конґу, так як вчинив з протестами в Пекіні на Майдані Тіянанмен в 1989 році. На запит, яка була б реакція США в такому випадку, Р. О’Браєн відповів: „Я не хочу входити в деталі про те, що США зможуть чи не зможуть зробити. Але велика частина світу і багато наших союзників та багато країн представлених на цій конференції були готові забути за Майдан Тіянанмен і жваво займаються бізнесом з Китаєм”. Дорадник президента сказав, що торговельна угода США з Китаєм може бути ще осягнена до кінця цього року, але підкреслив, що США не погодяться на некорисну угоду й не іґноруватимуть подій в Гонґ-Конґу, де проживають понад 100 тис. американців і 100 тис. канадців. („Associated Press”)

 

Пентагон: Україна отримає допомогу

ВАШІНҐТОН. – До кінця фіскального року в США, 1 жовтня, Пентагон надав Україні 214 млн. дол. із 250 млн., схвалених американським Конґресом в Оборонний бюджеті США на 2019 рік. Решта суми буде передана протягом наступних кількох тижнів. Про це речник Пентагону повідомив „Голос Америки” 22 листопада. Раніше, Бюро управління та бюджету забльокувало майже 400 млн. дол. військової допомоги Україні – це є в центрі розслідування щодо імпічменту, який ведуть три комітети Палати Представників. З них 250 млн. дол. проходять через Пентагон, а решта через Державний департамент США. Лора Купер, високопосадовець Департаменту оборони США, яка безпосередньо опікується питаннями військової допомоги Україні, пояснила, що після того, як 11 вересня була розбльокована військова допомога Україні, у Пентагоні невтомно працювали, щоб встигнути надати ці гроші для допомоги українцям. Їм вдалося забезпечити виділення 86 відс. цих грошей до кінця фіскального року, сказала вона у своєму вступному слові під час публічних слухань 21 листопада перед трьома комітетами Палати Представників. Вона пояснила, що Пентагон зможе забезпечити виділення аналогічної невитраченій суму пізніше і Україна отримає всю допомогу, яка була закладена у бюджет 2019 року в рамках фонду „Ініціятива безпекової допомоги Україні”. США надали понад 1.6 млрд. дол. безпекової допомоги Україні з 2014 року, аби допомогти захистити її територіяльну цілісність, продовжувати протистояти російській аґресії та рухатися у напрямку сумісности із військовими силами НАТО, повідомили у Пентагоні. (Радіо Свобода)

 

Наслідок слухань про імпічмент

ВАШІНҐТОН. – Один несподіваний наслідок переслухань про можливий імпічмент Президента Дональда Трампа – це правильне написання англійською мовою назви столиці України – „Kyiv”, а не зрусифіковане „Kiev”. Коли американські журналісти почули правильну вимову з уст професійних дипломатів, котрі свідчили в Конґресі США, багато з них були здивовані цим „відкриттям”. Дві найбільші американські газети – „Вашінґтон Пост” (в жовтні) і „Ню-Йорк Таймс” (13 листопада) – перейшли на правильну назву „Kyiv”. („MSN”)

 

Число китайських багачів зростає

ЦЮРІХ, Швайцарія. – Число китайських багачів вперше перевищило число американських, згідно з цифрами, оприлюдненими при кінці жовтня швайцарським банком „Кредит Свіс”. Серед найбагатших 10 відс. світового населення в половині цього року можна було знайти 100 млн. китайців і 99 млн. американців. Число мільйонерів у світі зросло за минулих 12 місяців на 1.1 млн. осіб, і тепер налічує 46.8 млн. Разом вони є власниками чистих активів вартістю 158.3 трлн. дол., що творить 44 відс. світової загальної суми. Серед найновіших мільйонерів найбільше (675 тис.) є зі США. („Reuters”)

 

Президент Сербії підтвердив відео

БЕЛҐРАД. – Президент Сербії Александр Вучич підтвердив автентичність відеозапису, який появився в сербських засобах масової інформації, на якому ймовірний співробітник російської військової розвідки (ҐРУ) Георгій Клебан вербує високопоставленого сербського чиновника. Виступаючи після засідання Ради національної безпеки 20 листопада, А. Вучич заявив, що відеозапис був зроблений наприкінці грудня 2018 року. Сербський президент сказав, що Аґентству військової безпеки було відомо про зустріч. Влада також має дані про інших співробітників російських спецслужб, що перебувають в Сербії, додав президент. Він сказав, що Сербія на тлі цієї ситуації не змінить своєї політики щодо Росії. Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова назвала публікацію відею провокацією перед зустріччю президентів Росії і Сербії, яка заплянована 4 грудня в Сочі. Між Москвою і Белґрадом склалися міцні політичні та економічні зв’язки. Кремль підтримує Сербію у відмові визнати незалежність Косова, а російська техніка озброює сербську армію. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.