14 травня, 2020

У Німеччині вшанували загиблих українців

Покладання вінків та квітів до монумента радянським воїнам у Тірґартені, що розташований біля Бранденбурзьких воріт. (Фото: МЗС України)

БЕРЛІН. – 8 травня українські дипломати у Німеччині поклали квіти до берлінського меморіялу, що вшановує загиблих солдатів Червоної армії. Посол України Андрій Мельник в низці інтерв’ю напередодні наголосив, що йдеться про 8 млн. українських жертв нацизму і повторив заклик спорудження у Німеччині спеціяльного пам’ятника полеглим українцям. Раніше він відхилив пропозицію спільної участи у меморіяльній церемонії з російськими дипломатами у Німеччині допоки триває аґресія Росії на сході України.

Посол заявив, що Москва не повинна мати монопольного права на організацію церемоній пов’яза­них з Другою світовою війною.

До Дня пам’яті і примирення та 75-ої річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 8 травня Генеральні консульства України, Польщі та Білорусі провели покладання вінків до Меморіялу загиблим примусовим працівникам на цвинтарі „Перлагер форст” у Мюнхені. На цьому кладовищі поховано 6,000 в’язнів концтаборів та примусових працівників, значна частина яких мала українське походження.

Покладання вінків до Меморіялу загиблим примусовим працівникам на цвинтарі „Перлагер форст” у Мюнхені.

Від Баварського уряду в церемонії взяв участь керівник реферату міжнародних відносин Бавар­ської державної канцелярії, співголова Постійної українсько-баварської робочої комісії К. Штьоклє. До неї також приєдналися представники духовенства та керівництво Баварського об’єднання по догляду за військовими похованнями.

9 травня співробітники Генерального консульства України поклали квіти до могили загиблих українських примусових працівників на цвинтарі біля церкви св. Мартіна у мюнхенському районі Моозах.

Німеччина 8 травня вшанувала 8 млн. українських жертв нацизму. Попри карантинні обмеження цього року на території Німеччини Посольство України все ж таки вирішило не переносити церемонію по вшануванню пам’яті жертв Другої світової війни і за погодженням з Сенатом та мерією міста Берліна та з урахуванням усіх безпекових приписів та правил провела покладання вінків та квітів до монумента радянським воїнам у Тірґар­тені, що розташований біля Бранденбурзьких воріт.

Вже шостий рік поспіль саме 8 травня Посоль­ство України організовує спільно з німецькими партнерами, представниками дипломатичних місій та членами української громади церемонію вшанування пам’яті усіх жертв Другої Світової війни та відзначення особливого внеску України у перемогу над націонал-соціялізмом.

Цього року з огляду на пандемію коронавірусу церемонія пройшла у новому форматі з дотриманням визначеної дистанції, проте у неймовірно зворушливій атмосфері, сповненій почуттям подяки перед попередніми поколіннями за внесок у побудову демократичного ладу в Европі та водночас відповідальности перед наступним поколінням щодо передачі їм цього гіркого досвіду для уникнення помилок у майбутньому.

До церемонії на особисте запрошення Посла А. Мельника приєдналися Віце-президент німецького Бундестаґу Клавдіа Рот, бурґомістр Берліна Міхаель Мюллер, Президент парляменту Берліна Ральф Віланд, Державний секретар з питань Европи, член Федерального уряду Міхаель Рот, Віце-президент земельного ландтаґу землі Бранден­бурґ Барбара Ріхштайн, Державний секретар вільної землі Саксонія Конрад Клеменс, Державний секретар Відомства федерального президента Штефан Штайн­ляйн, Державний секретар з федеральних справ Европи та міжнародних зв’язків землі Північний Рейн-Вестфалія Марк Шпайх, Голова петиційного комітету Бундестаґу Маріан Вендт.

Були присутні понад 20 депутатів парляменту, посли та керівники дипломатичних місій США, Великої Британії, Франції, Польщі, Евросоюзу, Білорусі, Вірменії, Грузії, Казахстану, Молдови, Монголії, Австрії, Бельгії, Італії, Португалії, Хорватії, Швaйцарії, столичних фундацій і музеїв та громадських організацій, як також члени української громади.

Хвилиною мовчання були вшановані 60 млн. жертв, загиблих у воєнні роки, серед яких понад 8 млн. українців.

У ранковому інтерв’ю провідного німецького радіо „Deutschlandfunk” Посол України А. Мельник озвучив шокуючі для німецького суспільства цифри щодо неймовірних втрат українського народу у час Другої світової війни та закликав німецький Бундестаґ, сенат та мерію Берліна нарешті спорудити у серці німецької столиці меморіял українським жертвам націонал-соціялізму.

„До цього часу ми ввічливо, можливо занадто ввічливо, просили наших німецьких друзів та партнерів встановити пам’ятник восьми мільйонам українських жертв нациз­­му в центрі Берліна. Покищо відповіді не було. Відтепер ми більше не будемо просити, а будемо вимагати, щоб ці українські жертви війни німецького поневолення були нарешті гідно вшановані”, – наголосив А. Мельник.

 

За матеріялами Міністерства закордонних справ Україн

Коментарі закриті.