27 серпня, 2020

У Києві попрощалися з Мартою Коломиєць

У Києві попрощалися з Мартою Коломиєць. (Фото: Сергій Нужненко, Радіо Свобода)

КИЇВ. – 22 серпня у Києві попрощалися з Мар­тою Коломиєць, директоркою Програми ім. Фулб­райта в Україні, ініціяторкою і керівником багатьох освітніх і культурних проєктів. М. Коломиєць померла 16 серпня на 61-му році життя.

Чин похорону відбувся в Патріяршому Соборі Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви.

М. Коломиєць народилася в Чикаґо, але прожила більшу частину свого життя в Україні. Вона мала дивовижну здатність об’єднувати добрих людей для добрих справ і зуміла дуже багато зробити для України, кажуть про М. Коломиєць ті, хто її безпосередньо знав.

М. Коломиєць записала багато свідчень людей, які пережили Голодомор 1932-1933 років, і передала їх до Конґресової бібліотеки США. Вона була першою американською журналісткою, яка приїхала до України [як кореспондентка газети „The Ukrainian Weekly” – ред.], записувала свідчення українських дисидентів, здружилася із ними і допомагала їм; була директоркою програм партнерства з громадами Американсько-українського фонду, Української освітньої програми ринкових реформ, Національно-демократичного інституту, програм і комунікацій Освітнього фонду Українсь­кого Католицького Університету, головою правління Українського жіночого фонду.

Разом із чоловіком Данилом Яневським М. Коло­миєць була продюсером фільму про Патріярха Йосипа Сліпого. Вона активно допомагала звільненню „політв’язня Кремля”, режисера Олега Сенцова.

Під час чину похорону в Патріяршому Соборі Воскресіння Христового. (Фото: Сергій Нужненко, Радіо Свобода)

Коментарі закриті.